După 20 de ani de când i s-au închis porțile, Liceul Militar de Marină Constanţa va fi reînfiinţat. Prima admitere, la vară

0
1302

Începând cu anul şcolar 2018 – 2019, Constanţa va avea, din nou, Liceu Militar de Marină. Unitatea de învăţământ va fi reînfiinţată, la fix 20 de ani de la încetarea activităţii, în 1998, în timpul reformei învăţământului militar.

Liceul nu va mai funcţiona în sediul vechi de pe strada Dezrobirii, în apropiere de Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, ci va fi localizat la baza actualului Colegiu Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza”.

„Demersurile pentru reînfiinţarea Liceului Militar de Marină la Constanţa sunt înaintate. Discuţiile au început, de ceva timp, între Primăria Constanţa şi reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale, cu participarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, pentru că noi, împreună cu primăria, trebuia să găsim locul unde să funcţioneze acest liceu. Ne-am întâlnit şi cu reprezentanţii MApN, iar acum trebuie date ordinele de ministru şi încheiată înţelegerea între cele două ministere – MApN şi Ministerul Educaţiei Naţionale”, a explicat inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, prof. Petrică Miu.

Noul Liceu Militar de Marină va fi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, care va prelua baza materială a Colegiului Tehnic de Marină şi o va moderniza.

„Spaţiul este perfect şi, probabil, că atunci când a fost construit a fost gândit tot cu acest scop. Are tot ce îi trebuie, spaţii suficiente, internat şi cantină. Însă asta nu înseamnă că actualul Colegiu Tehnic de Marină va fi desfiinţat. În niciun caz. Îl vom muta într-o altă locaţie. Încă discutăm variantele, le analizăm, pentru că trebuie să luăm în calcul şi că acesta are nevoie de o bază materială mare, cu cantină şi internat”, a mai spus şeful ISJ Constanţa.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Colegiul Tehnic de Marină, mutat în Palas?

Surse neoficiale susţin că este posibilă mutarea Colegiului Tehnic „A.I. Cuza” în cartierul Palas, cel mai probabil în curtea Grupului Şcolar „Gheorghe Duca”. Directorul Colegiului Tehnic de Marină Constanţa, prof. Iuliana Negreţ, confirmă faptul că instituţia de învăţământ pe care o conduce se va muta într-un sediu nou.

„Nu ştim nici noi încă detalii vizavi de aceste schimbări. Tot ce am aflat de la Inspectoratul Şcolar este că va trebui să ne mutăm şi că din 1 septembrie 2018 vom funcţiona în altă locaţie dar, deocamdată, nu avem informaţii care este aceea. Şi noi stăm cu sufletul la gură să vedem unde ne vom desfăşura activitatea în anul şcolar următor. Avem elevi mulţi şi avem nevoie nu doar de spaţii pentru susţinerea orelor de curs, ci şi de ateliere, cantină, internat. Deci se presupune că noua locaţie va întruni toate aceste condiţii”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul Iuliana Negreţ. Cert este că pentru admiterea la liceu 2018, la filiera vocaţională, vor fi propuse inclusiv locuri pentru Liceul Militar de Marină Constanţa.

„Este necesară o astfel de infrastructură!“

De altfel, vestea reînfiinţării liceului îi bucură pe foarte mulţi atât din domeniul marinei, cât şi din foştii absolvenţi care acum vor să-şi trimită copiii să studieze acolo.

„Este foarte bine dacă se va realiza acest obiectiv. Chiar dacă nu mai avem o flotă, avem, totuşi, două instituţii de învăţământ superior de marină. Doar dacă ai o infrastructură de jos până sus poţi vorbi cu adevărat de învăţământ de marină. În ultimii ani, au venit foarte mulţi studenţi la Universitatea Maritimă Constanţa din diferite medii, fără cunoştinţe de bază de marină, cum ar fi navigaţie, electromecanică navală şi electrotehnică navală. Ar fi utile însă şi specializări precum electronică, telecomunicaţii şi construcţii navale. LMM a pregătit elevi care au mers spre aceste specializări. Marina Militară are nevoie de persoane care să înceapă pregătirea de specialitate de la 14 ani pentru că le-ar fi mai uşor în pregătirea de la facultate. Dacă se creează o astfel de infrastructură am avea numai de câştigat”, ne-a declarat Florin Iordănoaia, cadru universitar în cadrul Universităţii Maritime Constanţa.

Cariera militară, din ce în ce mai atractivă

Florin Iordănoaia a predat şi la fostul LMM şi consideră că ar fi mai uşor dacă liceul va funcţiona în vechea clădire.

Vă invităm să citiți continuarea în cugetliber.ro, 13.01.2018.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply