Vânătoarea aurului transilvan. Odiseea brăţărilor dacice [FOTO VIDEO]

0
1420

Se împlinesc 10 ani de când primele 4 brăţări dacice au fost arătate pentru prima dată României, în ianuarie 2007. Cu 7 ani înainte, în decembrie 1999, o spirală din aur masiv îşi făcuse apariţia pe piaţa internaţională de antichităţi, la o celebră casă de licitaţii din New York.

În ianuarie 2007, obiectele de tezaur despre care se spune că i-au aparţinut lui Decebal, ultimul rege dac, reveniseră în ţară după o investigaţie de durată.  Se întâmpla la 7 ani după apariţia unui astfel de obiect pe piaţa internaţională de antichităţi. În decembrie 1999, o spirală din aur având ca terminaţie capul unui şarpe era semnalată la New York, pe piaţa de obiecte antice.

Oferită iniţial spre vânzare la Casa de licitaţii Christie’s cu suma de 90.000 dolari, brăţara a fost retrasă din cauza lipsei unui certificat de provenienţă. La fel s-a întâmplat la Londra, în 2003. Niciuna dintre brăţări nu a mai fost găsită.

Odiseea de la Decebal

Odiseea brăţărilor dacice este prezentată într-un film documentar, „Vânătoarea aurului transilvan“ (The Hunt for Transylvanian Gold), în care apare procurorul general al României, Augustin Lazăr.  El a condus ancheta – pe vremea când era procuror la Alba-Iulia – care viza recuperarea brăţărilor din comoara lui Decebal. „Mi-a marcat cariera şi viaţa“, a mărturisit Lazăr. Documentarul de 50 minute a fost lansat în acest an de compania Kogainon Films, ce aparţine consulului onorific la Boston – Dan Dimăncescu. Tânărul regizor Andrei Teodorescu a descoperit povestea brăţărilor dacice odată cu facerea documentarului. „Am fost fascinat de misterul brăţărilor dacice, la fel ca toţi membrii echipei de filmare, formată din români şi americani“, mărturiseşte el.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Vânătoarea aurului transilvan – istoria brăţărilor dacice 

Vă invităm să citiți articolul integral în adevarul.ro/locale Autor: Sinziana Ionescu.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply