Premierul MIHAI TUDOSE: Bugetul pe 2018 este unul al dezvoltării, al investițiilor!

0
1654

Prezentarea bugetului anual reprezintă un moment deosebit de important pentru România, un moment în care sunt prezentate și prioritizate toate proiectele pentru anul următor. În pofida tuturor criticilor, bugetul pe 2018 este un proiect al dezvoltării, un proiect al investițiilor, după un an bun pentru țara noastră, iar cifrele au vorbit și vor vorbi în continuare.

Pentru a înțelege de unde am plecat în construcția bugetului pe 2018 este necesar să știm ce s-a realizat în acest an. Ce s-a făcut în domeniile prioritare.

În sănătate: Plecând de la modernizarea și extinderea a 17 spitale publice, alocarea a 100 de milioane de lei în aparatură medicală pentru 22 de spitale, acordarea a 66 de milioane de euro pentru unitățile de primiri urgențe, dotarea ambulatoriilor cu aparatură în valoare de 230 de milioane de euro, achiziționarea a 277 de mașini de anestezie pentru blocurile operatorii din 50 de unități sanitare, angajarea de cheltuieli pentru achiziționarea vaccinurilor în valoare de 289 mil. lei, de 3 ori mai mult față de 2016.

În educație: 2017 a fost primul an când toți copiii au manuale școlare la timp. Mai mult, pentru rezolvarea problemei am aprobat și Legea manualului școlar. De asemenea, s-a finanțat construcția a 46 de grădinițe și 24 de școli și de asemeni, am făcut progrese semnificative în ceea ce privește învățământul dual, unde am reușit să realizăm 106 clase. Nu în ultimul rând, am lansat Programul România Angajează în valoare de 550 milioane euro, cu stimulente pentru încadrarea tinerilor.

În agricultură: România a înregistrat producții record în acest an în mai multe domenii. O contribuție importantă în atingerea acestor rezultate au avut-o și Programul Național de Irigații, prin care s-au irigat cu 40% mai multe terenuri față de 2016, sistemul anti-grindină, care acoperă aproximativ 1,3 mil. ha și faptul că s-au acordat la timp toate subvențiile. Iar anul 2018 începe promițător prin plata în avans a subvențiilor. Agricultura a absorbit anul acesta 3,33 miliarde de euro și a fost de trei ori pe primul loc la accesarea fondurilor europene.

Având în vedere că nu suntem la momentul bilanțului, mă voi opri aici cu trecerea în revistă a măsurilor luate în acest an și care, evident, au influențat bugetul pe anul următor. În toate domeniile am luat măsuri importante ce au ca scop creșterea nivelului de trai, însă am ținut să vorbesc de educație și sănătate pentru a sublinia importanța lor.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

O altă componentă importantă ce a stat la baza construcției bugetului pentru 2018 este creșterea economică. În acest sens, am preferat să fim prudenți și să ne raportăm la o creștere de 5,5%, cu toate că după primele 9 luni aceasta a fost de 7%, conform INS.

Foarte important este faptul că pentru 2018 creșterea economică determină un nivel al PIB de 907,9 miliarde lei. Astfel, pentru prima dată după Revoluție depășim valoarea de 200 miliarde euro.

La fel de important este faptul că bugetul pe 2018 respectă criteriile asumate în Tratatul de la Maastricht privind încadrarea în deficitul bugetar de sub 3% din PIB și o datorie publică mai mică de 60% din PIB. Astfel, deficitul ESA estimat pentru 2018 este de 2,96% din PIB, iar nivelul datoriei publice prognozat va fi de 37,6% din PIB, a 5-a cea mai mică datorie din UE28.

Totodată, România va respecta și în 2018 angajamentul față de NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare. Întărim astfel capacitatea strategică de apărare a României dar și rolul țării noastre în complicatul sistem de securitate european și euroatlantic.

Veniturile bugetului general consolidat pentru 2018 sunt estimate la 287,5 miliarde lei respectiv 31,7% din PIB, în creștere cu 30,9 miliarde lei față de veniturile estimate pentru anul 2017. Această creștere de venituri se va realiza chiar în condițiile în care în anul 2018 se implementează măsuri de relaxare fiscală precum reducerea impozitului pe venit pentru salariați, cei cu activități independente, veniturile din dobânzi, chirii și activități agricole, venituri din pensii dar și reducerea cu 2 puncte procentuale a contribuțiilor sociale obligatorii, de la 39,25% la 37,25%.

Planul de încasări pe întreg anul 2017 a fost deja realizat cu două săptămâni în avans. Plecând de la această realitate, pentru anul 2018, prin introducerea unor măsuri de combatere a evaziunii fiscale în special în domeniul TVA (prin TVA split) dar și prin măsuri de limitare a externalizării profiturilor și neplata contribuțiilor sociale ca urmare a modificărilor Codului Fiscal, planul ANAF a fost majorat cu peste 22 miliarde lei.

Cheltuielile bugetare pentru anul 2018 sunt estimate la 314,5 miliarde lei, adică 34,6% din PIB. Așa cum prevede Programul de Guvernare, cele trei priorități avute în vedere și în construcția bugetului pe 2018 rămân sănătatea, educația și infrastructura.

Bugetul sănătății va avea o creștere de 5,8 miliarde lei (o creștere de 17%) față de 2017. Vom continua în 2018 măsurile de creștere a veniturilor medicilor și asistentelor. Toate spitalele județene vor avea cel puțin câte un Computer Tomograf și aparat RMN, 5 centre oncologice din țară vor fi dotate cu echipamente de radioterapie. De asemenea, demărăm construcției a 3 spitale regionale la Craiova, Cluj și Iași, iar în 2019 se va finaliza documentația pentru celelalte 5 spitale regionale la Constanța, Brăila-Galați, Timisoara, Târgu-Mureș și Brașov. De asemenea, prin colaborarea autorităților locale, s-au demarat procedurile pentru construirea unui nou spital județean de urgență la Sibiu.

Bugetul Educației se majorează anul viitor cu 3,8 miliarde lei (în plus 16% față de 2017). Până la 1 martie vom avea o creștere de 30% a salariilor nete pentru tot personalul didactic. În plus, se vor da în folosință 15 școli și 20 de grădinițe și se vor continua lucrările la 63 de obiective de investiții în infrastructura din preuniversitar și universitar.

Cele mai mari plusuri se înregistrează la nivelul investițiilor publice care vor ajunge la 38,5 miliarde lei (+42%) față de 2017.

Câteva exemple de la Ministerul Transporturilor: finalizarea autostrăzii Sebeș-Turda, a autostrăzii Câmpia Turzii-Ogra-Târgu Mureș, demararea execuției autostrăzii Ploiești-Brașov prin intermediul Băncii Mondiale, precum și a drumului expres la nivel de autostradă Pitești-Craiova. Pe calea ferată, va fi lansată achiziția pentru traseul Sighișoara-Coșlariu-Simeria, 157 km și nu în ultimul rând demararea procedurilor pentru achiziționarea a 10 aeronave noi la Tarom.

În agricultură, bugetul alocat se va majora până la 23,5 miliarde lei, în plus cu 23,6% față de anul în curs.

În ceea ce privește dezvoltarea regională, bugetul acestui minister se majorează la 6,2 miliarde lei, ceea ce reprezintă 30,6% în plus față de anul 2017. Banii vor fi alocați cu prioritate pentru demararea a cel puțin 2500 obiective de investiții din cadrul PNDL 2 vizând introducerea rețelelor de apă și canalizare dar și modernizarea de drumuri, cu preponderență în mediul rural. Pentru a reduce decalajele de dezvoltare la nivelul comunităților locale, din 2018 introducem un nivel minim al bugetelor de funcționare, astfel încât fiecare primărie va avea un buget minim echivalent cu 750 lei pe locuitor, iar la nivelul consiliilor județene la 250 lei/locuitor.

La ministerul Economiei, se va dubla până la 356 milioane lei, din care 53 milioane lei vor fi utilizați pentru majorarea capitalului social al operatorilor economici din industria națională de apărare.

Creșterea bugetului pentru Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, până la 1,3 miliarde lei va asigura finanțarea pentru 2018 a unui obiectiv important prevăzut în Programul de Guvernare – Schema Start-up Nation.

Nu în ultimul rând, în ceea ce privește cheltuielile cu munca și protecția socială, bugetul pentru 2018 prevede majorări substanțiale. Astfel, cheltuielile de personal vor crește cu 11,6 miliarde lei, pentru a se putea asigura majorarea salariilor conform Legii Salarizării Unitare, majorarea salariului minim net cu 9,1% și acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul bugetar în valoare de 1450 lei/voucher. Privitor la pensii, se asigură finanțarea creșterii punctului de pensie la 1100 lei și a pensiei minime la 640 lei, iar de la 1 iulie 2018 acestea vor intra în vigoare. Totodată, începând cu 1 ianuarie 2018, vor crește indemnizațiile persoanelor cu dizabilități în medie cu 30%.

Nu toate capitolele bugetare au majorări în 2018. Astfel, ordonatorii de credite ai instituțiilor și autorităților publice vor trebui să reducă cheltuielile cu bunurile și serviciile cu 10%, comparativ cu plățile efectuate pentru 2017. Achiziția de autoturisme și mobilier a fost restricționată.

Anul 2018 și începutul anului 2019 vor fi marcate de două evenimente de importanță majoră – aniversarea Centenarului României, obiectiv pentru care am alocat suplimentar în bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale o sumă de 150 milioane lei și preluarea Președinției Consiliului UE de către România în primul semestru din 2019, pentru pregătirea căreia Ministerul Afacerilor Externe va primi suplimentar 195 milioane lei.

Viziunea bugetului pe care în linii mari l-am prezentat astăzi în Parlament nu este nouă. Am prezentat-o întregii țări în decembrie 2016, pe baza acestei viziuni am câștigat alegerile. Am aplicat-o în acest an și vom continua aplicarea și în anii ce vin.

Ne-am angajat că vom obține o creștere economică de peste 5% care să se regăsească într-o creștere a puterii de cumpărare a populației și a nivelului de trai pentru români. La finalul anului, avem o creștere economică de 7%, puterea medie de cumpărare a salariaților a crescut cu 11% ,iar a pensionarilor cu 12% la 10 luni ale anului în curs.

Anul acesta am avut toată încrederea pe economie, în special atunci când tot felul de călăreți ai Apocalipsei se îngrămădeau să ne vestească sfârșitul. Începând din august, se propovăduia faptul că nu mai avem bani de salarii, că nu mai avem bani de pensii, că închidem țara. Rezultatele demonstrează că am avut dreptate noi. O spun datele oficiale ale INS, dar și instituțiile financiare internaționale – FMI, BERD sau Banca Mondială.

Adevărul este unul simplu: România a câștigat, iar toți cei care din incompetență sau din ură au propovăduit tot ceea ce este mai rău pentru România au pierdut și vor pierde în continuare. Suntem pe un drum bun și nu vom ceda în atingerea obiectivelor propuse.

În urma realizărilor din acest prim an de guvernare, vă prezint evoluția câtorva alocări financiare în domenii prioritare, pentru a nu fi criticați degeaba.
· La SĂNĂTATE, avem alocați 40,3 miliarde lei, cu 5,8 miliarde lei mai mult față de 2017 și cu peste 10 miliarde lei mai mult față de 2016;
· La EDUCAȚIE avem 27,8 miliarde lei, cu 3,75 miliarde lei mai mult față de anul 2017 și cu 6,15 miliarde lei mai mult față de 2016;
· Pentru APĂRARE avem alocați 18,1 miliarde lei, cu aproape 1,8 miliarde lei mai mult față de 2017 și cu 7,4 miliarde lei mai mult față de anul 2016;

Aceasta este viziunea mea și a Guvernului României despre ceea ce înseamnă un stat responsabil față de cetățenii săi. Aceasta este viziunea despre ceea ce înseamnă prosperitate și performanță. Sunt convins că vom reuși împreună cu dumneavoastră. Vom crește competitivitatea, nu numai pentru a crește nivelul de trai, ci și pentru a fi competitivi pe plan european și mondial.

Este cel mai generos buget pe care l-a avut România post-revoluționară, cel mai coerent buget în sănătate și educație, aspecte care reprezintă coloana vertebrală a statului.

Avem un buget care ne dă speranțe că toate aceste obiective vor fi îndeplinite, iar împreună vom reuși să facem o țară mai bună și un trai mai bun pentru români. Aceasta este misiunea mea, a Guvernului și a colegilor din actul guvernamental.

MIHAI TUDOSE, 18 decembrie 2017.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply