Cum să-ți păstrezi vederea bună, indiferent de vârstă. Despre degenerescența maculară

0
2861

Contrar convingerii generale, deteriorarea vederii este in principal un efect secundar al stilului de viata modern. Inaintarea in vârsta nu implica automat si pierderea vederii. Secretul este sa avem grija de ochi de-a lungul anilor si sa evitam oboseala lor cronica.

Folosirea calculatorului ore in sir este o cauza comuna pentru vederea in ceata si miopie.

Timpul petrecut in natura ajuta foarte mult, iar studiile arata ca, de exemplu, copiii care se joaca afara cel putin 40 de minute pe zi au un risc mai scazut de a suferi de  miopie ca adulti. Alimentatia rmâne si in acest caz deosebit de importanta. O carenta cronica de vitamina A, de exemplu, poate duce in timp la orbire completa. Alte deficiente nutritive pot contribui si ele semnificativ la dezvoltarea degenerescentei maculare.

Degenerescenta maculara poate fi incetinita sau chiar prevenita

Degenerescenta maculara legata de vârsta este cauza cea mai frecventa a orbirii la persoanele in vârsta, urmata de cataracta. Exista doua forme de degenerescenta maculara: uscata si umeda.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Degenerescenta maculara uscata este versiunea cea mai des intâlnita, insa mai moderata care insa poate degenera in forma sa umeda, in care vase de sânge incep sa formeze in spatele ochiului, ducând rapid la incetosarea si, ulterior, la pierderea vederii.

O caracteristica a degenerescentei maculare umede este pierderea vederii in centrul câmpului vizual. O alimentatie sanatoasa poate preveni aceasta afectiune a ochilor, insa exista si suplimente care s-au dovedit utile pentru incetinirea sau stoparea progresiei de la forma uscata la forma mai avansata, umeda.

Intr-un articol din New York Times se mentioneaza:

“In urma unui studiu de amploare s-a concluzionat ca persoanele cu risc de dezvoltare a degenerescentei maculare legata de varsta isi pot reduce cu pana la 25% acest risc daca suplimenteaza dieta lor cu:

500 miligrame de vitamina C, 400 UI de vitamina E, 10 miligrame luteina, 2 miligrame zeaxantina, 80 miligrame zinc si 2 miligrame cupru.”

Alimentatiile bogate in antioxidanti protejeaza vederea

Degenerescenta maculara si cataracta sunt cauzate in principal de radicalii liberi si, in majoritatea cazurilor, pot fi prevenite prin consumul unor alimente bogate in antioxidanti, precum:

Antocianine, prezente in afinele salbatice si coacazele negre

Luteina si zeaxantina, prezente in legume cu frunze verzi si fructe si legume portocalii si galbene.

Studiile arata ca cei care consuma cantitati mai mari de luteina si zeaxantina au un risc cu 40 % mai scazut de degenerare maculara in comparatie cu cei care consuma mai putin din acestea.

Grasimi omega-3 de buna calitate, precum cele din semintele de in si cânepa.

Bioflavonoide din ceai, cirese si citrice.

Vitamina D – este importanta in special pentru cei care prezinta factori de risc genetic.

Luteina si zeaxantina — doi nutrienti esentiali pentru sanatatea ochilor

Luteina si zeaxantina sunt doi nutrienti principali pentru sanatatea oculara, ambele regasindu-se in cantitati mari in macula, partea centrala a retinei ce raspunde de vederea centrala detaliata.

Luteina este, de asemenea, prezenta si in pigmentul macular – si se stie ca ajuta la protectia vederii centrale, precum si la absorbtia luminii albastre — la fel ca si zeaxantina.

Desi nu exista o doza zilnica recomandata pentru luteina si zeaxantina, studiile arata ca o doza de 10 mg de luteina pe zi ai de 2 mg pe zi de zeaxantina sunt benefice pentru ochi.

Luteina si zeaxantina sunt deseori gasite impreuna in alimente, desi zeaxantina este mult mai rara decat luteina. Se gasesc in principal in legumele cu frunze verzi, kale si spanacul fiind in capul listei.

Morcovii, dovleacul si alte fructe si legume portocalii sau galbene contin cantitati mari. De fapt, cuvântul luteina vine din latinescul “luteus,” care inseamna “galben.” Daca tii cont de acest lucru, iti va fi mai usor sa alegi legumele care contin cantitati mai mari din acesti doi nutrienti.

Dupa cum arata un studiu din 1998, publicat in Revista Britanica de Oftalmologie, ardeiul gras galben are cea mai mare cantitate de zeaxantina dintre cele 33 de fructe si legume testate.

Coacazele negre si afinele, doua fructe de padure bune pentru ochi

Fructele de padure de culoare albastru inchis sau violet, aproape neagra, ca afinele sau coacazele negre, contin cantitati mari din antioxidantii antocianine. Coacazele negre se numara printre fructele cu cea mai mare concentratie de antioxidanti. Acestea sunt bogate si in acizi grasi esentiali, ceea ce nu face decât sa contribuie la proprietatile lor antiinflamatorii. In scop medicinal, multi aleg sa foloseasca ulei din seminte de coacaze negre, insa si consumul fructelor ca atare este o varianta foarte buna, mai ales cand este sezonul lor.

Afinele contin si ele o cantitate impresionanta de antocianine, la fel ca si coacazele negre. Studiile arata ca acestea pot fi in special eficiente pentru inhibarea sau vindecarea degenerescentei maculare. Un studiu din 2005 a concluzionat ca sobolanii cu cataracta senila prematura si degenerescenta maculara care au primit 20 mg de extract de afine per kg de greutate corporala nu au avut de suferit la nivelul retinei sau al globului ocular, in timp ce 70 % din grupul de control a suferit o degenerare de-a lungul studiului lung de o luna.

Ecranele de calculator sunt o cauza frecventa a incordarii ochilor

Multe persoane in ziua de azi petrec mult timp in fata calculatorului, o sursa importanta de oboseala pentru ochi. Iata cateva sugestii de bun simt pentru minimizarea timpului petrecut la computer si câteva moduri in care iti poti proteja ochii atunci când lucrezi in fata ecranului:

Evita reflectia luminii in ecran cu ajutorul unui ecran antireflex pe monitor, sau o husa de computer daca ai in jur ferestre mari care pot cauza reflexii in ecran. Peretii cu un finisaj mai mat si mai inchis sunt preferabili unor pereti alb deschisi pentru cei ce trebuie sa lucreze mult timp in faţa ecranelor.

Asigura o lumina optima, lasând ecranul sa fie sursa de lumina cea mai puternica din camera. Specialistii recomanda ca lumina din incapere sa fie cam pe jumatate din cât este in mod normal in majoritatea birourilor

Stai cel putin la distanta de un brat de ecran si asigura-te ca ecranul este pozitionat sub nivelul ochilor

Exerseaza vederea la distanta. La fiecare 20 de minute, ia o pauza de câteva minute si priveste un obiect aflat la distanta; de exemplu, priveste pe fereastra peste drum de biroul tau.

Alte strategii simple care te ajuta sa-ti protejezi ochii

Exista strategii naturale si la indemana pe care oricine le poate folosi pentru a-si proteja vederea, incepand cu alimentatia. Asa cum s-a mentionat deja, exista anumite alimente care pot contribui la imbunatatirea vederii si pot proteja sanatatea ochilor pe tot parcursul vietii. Pe langa sugestiile de mai sus, iata si alte schimbari in stilul de viata care pot optimiza sanatatea ochilor.

Renunta la fumat, daca esti fumator. Fumatul accentueaza productia de radicali liberi in corp si mareste riscul unor afectiuni cauzate de inflamatia cronica, printre care si o vedere slaba.

Fa miscare in mod regulat. Tensiunea ridicata poate afecta vasele de sânge minuscule de pe retina, obstructionând libera circulatie a sângelui. Un program regulat de exercitii fizice de intensitate moderata care sa includa exercitii de aerobic, contribuie substantial la reducerea tensiunii arteriale. Activitatea fizica este esentiala deoarece ajuta la reglarea nivelurilor de insulina si leptina.

Mentine glicemia la nivel normal. Prea mult zahar in sânge poate folosi lichidul din cristalin, afectand abilitatea de concentrare. Poate, de asemenea, afecta vasele de sânge din retina, obstructionand fluxul sanguin. Pentru a mentine glicemia in limite normale, trebuie sa-ti formezi o rutina de exercitii fizice, reguli de alimentatie si sa eviti alimentele procesate si excesul de zahar, mai ales fructoza.

Evita grasimile trans. O alimentatie bogata in grasimi trans contribuie la aparitia  degenerescentei maculare pentru ca interfereaza cu grasimile omega-3 din corp. Grasimile trans sunt prezente in majoritatea alimentelor procesate si a produselor de patiserie.

Evita aspartamul. Problemele cu vederea sunt printre potentialele simptome ale intoxicarii cu aspartam.

Surse si informatii suplimentare, pe viataverdeviu.ro


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply