“Generații regăsite” – Proiectul Protoieriei „Callatis” pentru profesorii pensionari din Mangalia

0
2699

Colaborarea profesorilor de religie din Mangalia cu Protoieria “Callatis” continuă și în anul școlar 2017-2018, concretizându-se prin prezența reprezentanților ei la festivitățile deschiderii noului an școlar, prin susținerea financiară a elevilor care s-au remarcat în sport sau matematică, prin continuarea activităților de voluntariat în cadrul Centrului social de la Biserica “Sfântul Mina” Mangalia.

Pornind de la faptul ca o parte dintre profesorii și preoții actuali ai Mangaliei sunt localnici, iar cursul evoluției lor stă în strânsă legătură cu educația primită în familie, dar și cu instruirea și orientarea oferită de dascălii lor, am considerat firească gândirea unui proiect care să-i vizeze pe aceștia.

Astfel, la sfârșitul lunii octombrie, împreună cu Părintele Protoiereu Vasile Cîrlan, având binecuvânatrea și susținerea Înalt Prea Sfințitului Arhiepiscop, Teodosie al Tomisului, am conceput proiectul social-filantropic și duhovnicesc “Generații regăsite”, având ca scop derularea unor activități de socializare, culturale și recreative, prin petrecerea timpului liber în mod plăcut și prin vizitarea unor obiective culturale, istorice și religioase reprezentative pentru județul Tulcea.

Sâmbătă, 18.11.2017, acest proiect s-a concretizat prin organizarea excursiei preconizate, 36 de profesori pensionari, însoțiți și de Pr. Protoiereu Vasile Cârlan, fiind beneficiarii ei.
Cei care au răspuns invitației noastre, au avut ocazia de a admira la Muzeul de istorie și arheologie Tulcea, un patrimoniu arheologic și numismatic divers și valoros, care reconstituie într-o viziune modernă aspecte ale istoriei economice, culturale, religioase, politice și militare din teritoriul de la Gurile Dunării în perioada cuprinsă între mil. V î.Chr și sec. al XIX-lea, “Tezaurul nord-dobrogean”, o expoziție temporară intitulată “De la Independență la Marea Unire”, închinată împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă în urma Războiului de Independență și a 100 de ani de la Marea Unire (1918-2018) sau Monumentul Independenței, ridicat în cinstea eroilor din Războiul pentru Independență.

Apoi, aceștia au vizitat Centrul Muzeal Eco-Turistic “Delta Dunării”, instituție de cultură complexă cuprinzând un muzeu și un acvariu public, apreciind expoziția permanentă cu elemente caracteristice patrimoniului natural al Rezervației Biosferei Delta Dunării, dar și expoziții temporare cu specii de păsări declarate monument al naturii și de animale rare.
Ca o continuare firească, au descoperit apoi fenomenul religios reprezentat de adoptarea creștinismului de către populația locală de pe țărmul vestic al Pontului Euxin, consolidat prin focul persecuțiilor religioase din primele secole după Hristos, prin vizitarea bazilicii de la Niculițel, descoperită în anul 1971, monument ce a adăpostit trupurile a patru martiri: Zotikos, Attalos, Kamasis și Philippos.

Incursiunea în nordul județului s-a încheiat cu vizitarea celor două așezăminte monahale Cocoșu și Saon, impresionante prin arhitectura lăcașelor, viața monahală, gospodăria și peisajele din jurul mănăstirilor, dar și a Bisericii “Sfântul Atanasie” din comuna Niculitel, monument datat din a doua jumatate a sec. al Xlll-lea care mai pastrează încă fragmente din pictura originală.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Proiectul “Generații regăsite” constituie așadar o umilă recunoștință față de cei care au stat la baza dezvoltării și formării noastre ca oameni, fiind în același timp un început ce se impune continuat și prin alte programe care să vizeze integrarea și valorizarea unui segment important al societății românești.

A transmis Gabriela Ioniță, prof. de religie la Școala Gimnazială “Gala Galaction” din Mangalia.


Mangalia News, Luni, 20 noiembrie 2017.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply