CALENDARUL LUCRĂRILOR DE TOAMNĂ în grădini și livezi familiale – CONSULTAȚIE DE SPECIALITATE

0
1280
Consultație agricolă: “Calendarul lucrărilor de toamnă în grădini și livezi familiale”.

Pentru pasionații de legumicultură, am apelat la specialiștii AGROEST din Mangalia pentru a afla care sunt lucrările recomandate în această perioadă. Au avut amabilitatea să ne răspundă veteranul în agricultura Mangaliei, domnul AUREL BAZAVAN, inginer horticol și VALENTIN BAZAVAN, mai tânărul său colaborator de nădejde. 

agroest_mangalia_1

Prima lună de toamnă marchează începutul unor lucrări specifice în grădini și livezi, dar și continuarea celor începute în luna august. Iată, pe scurt, câteva

SFATURI UTILE pentru lunile ce urmează:

SEPTEMBRIE

– Se continuă sau se începe culesul la vița de vie, prune, mere sau alte fructe ce se culeg în această perioadă.

– Se seamănă gazonul. Această lucrare necesită atenție sporită. Pământul se mărunțește bine, se greblează de bolovani și se nivelează. Se seamănă gazonul, după care, cu grebla, printr-o miscare de sus în jos, NU înainte și înapoi (!), se încorporează semințele de gazon. Se tăvălugește, se administrează îngrășăminte granulate si se udă. Pământul trebuie păstrat umed, până răsare gazonul.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

– Se seamănă spanacul și salata, morcovul și patrunjelul. Pentru consumul în același an, se poate semăna spanacul și în luna august. La salată, este recomandat să se facă răsad, deși se poate semăna și direct, în grădină.

– Se poate replanta hreanul.

– Se începe plantatul la bulbii de flori de primăvară, dar și la ceapă și usturoi. Această lucrare poate continua și în lunile Octombrie și Noiembrie.

– Se îngrijește cultura de varză de toamnă, prin tratamente cu insecticide și fungicide.

– Odata cu scăderea temperaturilor, se aduc în casă plantele sensibile. Li se face și un tratament preventiv, împotriva bolilor și dăunătorilor.

OCTOMBRIE

– Se termină recoltatul la legumele de grădină. Adică, se poate începe scoaterea plantelor uscate, a aracilor. Gogonelele necoapte se recoltează pentru murături, sau dacă sunt intrate în pârgă, se pot depozita într-un beci, la întuneric, unde se vor înroși în 1-2 săptămâni.

– Se recoltează și merele, perele, prunele, gutuile și nucile. Unele se pun la păstrare, altele se procesează, se face magiun, sau… țuică. După preferințe. 🙂

– Și via se termină de cules. Urmează mustul foarte delicios și vinul… Damingenele, sau butoaiele se dezinfectează cu fitile de sulf, vinul se tratează cu Dioxid de sulf, pentru a nu se strica, iar pentru limpezire, se folosește bentonita alimentară. Se pot folosi și drojdii pentru fermentarea vinului.

– Continuă plantarea bulbilor de toamnă la flori și se plantează ceapă și usturoi. Se mai seamănă spanac pentru cultura de primăvară devreme.

– Gazonul se poate semăna în continuare, toată luna octombrie. Pentru gazonul semănat în septembrie, se erbicidează pentru buruienile cu frunza lată, după care se face prima tundere la 5 cm. Se administrează îngrășăminte granulate pentru gazonul vechi.

– Se recoltează porumbul copt. Se tratează spațiile de depozitare, cu substanțe specifice pentru dăunătorii de depozit.

culturi-de-toamna

– Începe recoltatul și la varza de toamnă.

În sere și solarii, după eliberarea acestora, se face o lucrare FOARTE IMPORTANTĂ: Dezinfecția la sol. Se folosește un produs complex, BASAMID, care are efect împotriva bolilor, a insectelor și, chiar a semințelor de buruieni, fiind în același timp: Sterilizant de sol, Insecticid, Nematocid, Fungicid și Erbicid. Este recomandat a se face această dezinfecție odată la 3-4 ani.

– Se poate săpa grădina la o adâncime de 25-30 cm, după ce, în prealabil, se administrează 5-10 KG Basamid / 100 mp.

NOIEMBRIE

– Se taie trandafirii de grădină și, după caz, se mușuroiesc. Se plantează trandafiri noi, care se mușuroiesc sigur, 2-3 ani, până se aclimatizează.

– Se plantează pomi și arbuști fructiferi.

– Încep tratamentele la pomii fructiferi, vița de vie și trandafiri. Aceste tratamente de iarnă sunt importante prin faptul că diminuează rezerva de boli și dăunători, precum și numărul de tratamente necesare în anul ce urmează. Ele se continuă și în lunile decembrie, ianuarie și februarie.

– Se mai recoltează încă varza și porumbul.

– Se plantează, în continuare, bulbii florilor de toamnă.

– Se începe pregătirea uneltelor pentru iarnă. Se spală, se dezinfectează și se ung cu ulei, după care se depozitează.

Toate produsele pentru efectuarea lucrărilor de toamnă – iarnă în grădini și livezi le găsiți la Magazinul AGROEST din Mangalia, str. Oituz nr.38A (vis-a-vis de Poșta nouă). Tel: 0733.193.163, sau 0733.985.342.

agroest_mangalia_2

Facebook: https://www.facebook.com/AgroestMagazinAgricol

Vezi și: http://www.mangalianews.ro/2013/11/06/ce-semanam-toamna-in-gradina/


Mangalia News, reluare 30.09.2017.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply