Masterplanul investițiilor în turism. Ce se face în judeţul Constanta

0
1131

Marti a fost publicat în Monitorul Oficial al României numărul 653 Hotărârea nr. 558/2017 privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investițiilor în turism – Masterplanul investițiilor în turism – și a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism

Iată, integral, actul normativ:

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. – Programul pentru dezvoltarea investițiilor în turism, denumit în continuare Masterplanul investițiilor în turism, urmărește:
a) dezvoltarea comunităților locale din zonele cu potențial turistic ridicat, prin creșterea investițiilor publice în infrastructura turistică;
b) dezvoltarea competitivă a turismului prin identificarea, evaluarea, prioritizarea pe forme de turism și o direcționare eficientă a investițiilor publice;
c) dezvoltarea unei rețele de destinații turistice competitive pe plan internațional;
d) valorificarea durabilă a specificului local și a elementelor de identitate națională prin turism;
e) identificarea unei abordări integrate a politicii turistice la nivelul regiunilor, prin dezvoltarea durabilă a turismului.

Art. 2. – Masterplanul investițiilor în turism vizează realizarea următoarelor activități majore:
a) dezvoltarea turismului de sănătate;
b) dezvoltarea domeniului schiabil;
c) dezvoltarea infrastructurii turistice de agrement;
d) dezvoltarea echilibrată și integrată a zonei turistice din Delta Dunării și a stațiunilor de pe litoralul Mării Negre;
e) dezvoltarea infrastructurii turistice de-a lungul Dunării;
f) dezvoltarea infrastructurii turistice din zona montană înaltă.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Art. 3. – În scopul îndeplinirii activităților majore prevăzute la art. 2 lit. a) se are în vedere finanțarea următoarelor investiții: amenajare/reabilitare/realizare parc balnear, traseu de cură, construcție/reabilitare centru balnear, construcție/reabilitare bază kinetoterapie, construcție/reabilitare instalație de punere în valoare a mofetelor, construcție/reabilitare aquaparc/parc acvatic, construcție/reabilitare baie tradițională, amenajare în scop turistic a lacurilor naturale cu proprietăți terapeutice, creare/reabilitare facilități de utilizare a izvoarelor minerale, amenajare plajă.

Art. 4. – În scopul îndeplinirii activităților majore prevăzute la art. 2 lit. b) se are în vedere finanțarea următoarelor investiții:
a) amenajare/reabilitare domeniu schiabil: pârtie de schi, pârtie de schi fond, instalație de transport pe cablu, instalație de iluminat nocturn, instalație de zăpadă artificială, utilaj de bătut zăpada, clădire administrativă, parcare și utilități aferente proiectului, pârtie/pistă săniuș;
b) infrastructură pentru alte activități recreaționale, bandă transport, trambulină, amenajare/reabilitare patinoar, parcuri tematice de iarnă.

Art. 5. – În scopul îndeplinirii activităților majore prevăzute la art. 2 lit. c) se are în vedere finanțarea următoarelor investiții: amenajare/reabilitare parcuri tematice, construcție/amenajare/reabilitare aquaparc, instalație sanie/tobogan/carusel pentru petrecerea timpului liber alternativă de vară, infrastructură pentru alte activități recreaționale, bandă transport, realizare/amenajare centru/zonă de agrement, amenajare în scop turistic a lacurilor pentru agrement, construire/amenajare/reabilitare patinoar, construcție/amenajare/reabilitare zonă de picnic/campare, camping, sat de vacanță.

Art. 6. – În scopul îndeplinirii activităților majore prevăzute la art. 2 lit. d) se are în vedere finanțarea următoarelor investiții: construcție/amenajare/reabilitare post de prim ajutor/foișor salvamar, construcție/amenajare/reabilitare port de agrement/marină turistică/miniport turistic, construcție/reconstruire/amenajare/reabilitare cheu de acostare/ponton acostare, zonă de campare și pentru pescuit în Delta Dunării, infrastructură ușoară de vizitare și observare în zonele protejate, extindere/reabilitare Delfinariu.

Art. 7. – În scopul îndeplinirii activităților majore prevăzute la art. 2 lit. e) se are în vedere finanțarea de investiții ce cuprind: proiecte de agrement cu specific nautic, respectiv: construcție/amenajare/reabilitare port de agrement/marină turistică/miniport turistic, realizare/amenajare centru/zonă de agrement, amenajare în scop turistic a lacurilor/plajelor de agrement.

Art. 8. – În scopul îndeplinirii activităților majore prevăzute la art. 2 lit. f) se are în vedere finanțarea următoarelor investiții: construcție sau refacere refugiu montan/centru/bază/punct salvamont, amenajare/reabilitare infrastructură de acces.

Art. 9. – (1) În vederea realizării activităților majore prevăzute în prezenta hotărâre se are în vedere finanțarea propunerilor de proiecte prevăzute în anexa nr. 1.

(2) Anexa nr. 1 se actualizează anual prin hotărâre a Guvernului.

Art. 10. – Se aprobă criteriile de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism, prevăzute în anexa nr. 2.

Art. 11. – (1) Sumele de la bugetul de stat pentru finanțarea investițiilor în turism, cu excepția costurilor pentru întocmirea documentației tehnico-economice, în condițiile legii, se alocă, în limita fondurilor prevăzute anual cu această destinație, prin transferuri de la bugetul Ministerului Turismului, către bugetele locale, pentru susținerea financiară a unităților administrativ- teritoriale, în completarea surselor proprii ale acestora, și se defalcă prin ordin al ministrului turismului.

(2) Proiectele prevăzute în anexa nr. 1 lit. B pct. I pot fi implementate direct de către Ministerul Turismului.

Art. 12. – (1) Transferul de fonduri de la bugetul Ministerului Turismului, titlul VI “Transferuri între unități ale administrației publice”, cod 51.02.21 “Transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale pentru realizarea obiectivelor de investiții în turism”, către unitățile administrativ-teritoriale ale căror proiecte au fost selectate pe baza criteriilor de eligibilitate prevăzute în anexa nr. 2, se face conform prevederilor din contractele de finanțare.
(2) Unitățile administrativ-teritoriale au obligația respectării tuturor prevederilor legale în vigoare la utilizarea sumelor primite pentru realizarea proiectelor de investiții și au obligația înregistrării separate în contabilitatea proprie a operațiunilor legate de primirea și utilizarea fondurilor alocate de la Ministerul Turismului.
(3) Ministerul Turismului monitorizează anual derularea contractelor de finanțare prin structurile sale de specialitate sau prin desemnarea altor instituții publice sau private în condițiile legii.

Art. 13. – Nivelul fondurilor alocate în contractele de finanțare este următorul:

a) pentru investiții realizate în stațiunile de interes național, atestate în condițiile legii, contribuția Ministerului Turismului este de 90%, iar contribuția unității administrativ-teritoriale beneficiare este de 10%;

b) pentru investiții realizate în stațiunile de interes local, atestate în condițiile legii, contribuția Ministerului Turismului este de 85%, iar contribuția unității administrativ-teritoriale beneficiare este de 15%;

c) pentru investiții în domeniul de aplicare al prezentei hotărâri, altele decât cele de la lit. a) și b), contribuția Ministerului Turismului este de 70%, iar contribuția unității administrativ- teritoriale beneficiare este de 30%;

d) pentru investițiile de importanță națională contribuția Ministerului Turismului este de 100%.

Art. 14. – (1) Unitățile administrativ-teritoriale care solicită finanțarea propunerilor de proiecte prevăzute în anexa nr. 1 lit. B au obligația să depună la Ministerul Turismului, în vederea avizării, documentația tehnico-economică a proiectului și autorizația de construire până la data de 31 decembrie 2018.

(2) Neprezentarea documentației tehnico-economice până la data de 31 decembrie 2018 determină eliminarea corespunzătoare a propunerii de proiect din anexa nr. 1.

(3) Pentru investițiile propuse de unitățile administrativ- teritoriale ulterior anului 2017, în vederea actualizării anuale conform art. 9 alin. (2), data-limită de transmitere a autorizațiilor de construire va fi de 31 august a fiecărui an calendaristic.

Art. 15. – Contractelor de finanțare aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri li se aplică prevederile legale în vigoare la data încheierii acestora.

Art. 16. – Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 17. – La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 120/2010 privind aprobarea Listei cuprinzând programele și proiectele de investiții în turism și a surselor de finanțare a documentațiilor tehnice și a lucrărilor de execuție a programelor și obiectivelor de investiții în turism, precum și pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate a programelor și proiectelor de investiții în turism, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 126 din 24 februarie 2010, cu modificările și completările ulterioare.

București, 4 august 2017.
Nr. 558.

ANEXA Nr. 1
LISTA cuprinzând proiectele de investiții în turism

[…]

12. Județul Constanța:

  • Amenajarea unor centre de prevenție, tratament medical primar și a punctelor de salvamar din zona litorală a județului Constanța
  • Miniporturi turistice, Ostrov, Capidava, Rasova, Ghindărești
  • Extindere Delfinariu, municipiul Constanța
  • Amenajarea portului de agrement Marina Nord, municipiul Constanța
  • Amenajarea obiectivului turistic natural de utilitate publică – Lacul Belona, orașul Eforie
  • Realizarea unui port de agrement, orașul Eforie
  • Creșterea atractivității turistice a stațiunilor Eforie Nord și Eforie Sud; Dezvoltarea infrastructurii pentru turismul balnear, orașul Eforie
  • Centru multifuncțional de turism balneo-fizioterapeutic, orașul Techirghiol.

N.r. Mai multe despre investitiile din celelalte judete, aici: ziuaconstanta.ro/informatii/legi-utile/hotararea-nr-558-2017 (Un articol semnat de Emilian Andrei). 09.08.2017.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply