Criză de ospătari, cameriste și barmani calificați în turismul românesc. Stațiunile de pe litoral au un mare deficit de muncitori – VIDEO

0
1278

Criza angajaţilor calificaţi din turism a devenit în ultimele săptămâni o problemă tot mai apăsătoare. Deficitul de ospătari, cameriste şi barmani instruiţi s-a resimţit cel mai mult în minivacanţa de Rusalii, cand 50.000 de turişti au venit la mare. Lipsesc cu desăvârşire bucătarii iscusiţi, barmanii talentaţi şi ospătarii de calitate. În locul lor găsim elevi sau studenţi care abia acum învaţă meserie. Pentru ca în această vară să nu fie ocoliţi de turişti, angajatorii au în plan să importe forţă de muncă din Republica Moldova.

O vacanță perfectă implică neapărat și o servire fără cusur. Asta caută turiștii indiferent în ce colț al lumii ajung să se relaxeze și să cheltuiască bani.

Pe litoralul românesc, însă, lucrurile stau altfel. Cei mai mulți ospătari, barmani, cameriste sau recepționeri sunt angajați fără să se țină cont de experiența lor sau de pregătirea profesională. Este loc pentru oricine vrea să muncească, pentru că este criză de oameni pregătiți.

Asta se întâmplă din cauza faptului că muncitorii calificați pleacă în străinătate sau muncesc pe nave de croazieră. Acolo, într-un sezon, câștigă bani pentru care acasă ar trage un an întreg, sau chiar mai mult.

Pentru VIDEO, click pe fotografie!

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cei mai afectați de serviciile proaste de pe litoral sunt chiar turiștii. Dau o avere pe o vacanță și vor ca totul să fie perfect.

Uneori însă, chiar ospătarii sau barmanii sunt cei care îi scot din sărite. Iar acest lucru s-a văzut în minivacanța de Rusalii, când fluxul de clienți a fost mare iar angajații restaurantelor sau teraselor nu au făcut față.

Pentru a menține standardele cât de cât ridicate, unii manageri au o adoptat o strategie diferită.

Reprezentanții din turism caută soluții pentru creșterea calității, astfel încât România să țină aproape de Bulgaria, Grecia și Turcia la acest capitol.

Până când personalul din turism va fi selectat doar în funcție de pregătirea profesională, clienților le rămâne doar să accepte serviciile existente.

sursa: reporterntv.ro, 06.06.2017.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply