Ideile care aduc României un milion de euro pe oră

0
1057

farmec.ro
carturesti.ro%20

România produce un milion de euro pe oră din idei. Sunt încasările designerilor şi arhitecţilor, ale regizorilor şi programatorilor şi-ale tuturor celor care îşi folosesc imaginaţia pentru a face bani. Industriile creative aduc 7% din PIB-ul României şi deja au depăşit agricultura. Estimarea e că în trei ani vor ajunge la 10% din PIB, mai ales că ţara noastră este acum pe radarul companiilor foarte mari din vest.

Comcast, care deţine studiourile de film şi animaţie Universal Pictures şi DreamWorks, a anunţat Guvernul că vrea să investească în România. Prospectează acum piaţa de aici – actorii, locaţiile, facilităţile fiscale – dar până să înceapă să toarne filme şi seriale la noi, aşteaptă şi ceva la schimb.

România face aproape zece miliarde de euro pe an din idei. Ideile de soft-uri, de jocuri video, ideile de reclame, cărţile, presa, piesele de teatru, cercetarea şi tot ce poate fi protejat prin drepturi de proprietate intelectuală generează peste un milion de euro în fiecare oră. În industriile culturale şi creative, profiturile s-au triplat în numai patru ani.

„Foarte multe sunt în fapt microintreprinderi cu un număr de angajați mai mic decât 9 și se poate vorbi de o creștere a antreprenoriatului în aceste sectoare. Deci sunt oameni care decid să nu mai fie angajați în companii mai mari și decid să-și deschidă propriile afaceri. Ca efect obținem o creștere a numărului de companii de la 42.000 în 2011 la 60.000 în 2015,” spune Cătălin Sărăşteanu, cercetător Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

40% din afacerile industriilor creative vin de la cei care scriu soft-uri şi jocuri electronice. Aici profiturile au urcat de la circa 170 de milioane de euro, la peste 420 de milioane în numai cinci ani – o creştere de 145%. În afara sectorului IT însă, cele mai multe firme sunt mici şi neinteresante pentru bănci.

Imaginaţia se opreşte la uşa băncii

Citiți continuarea aici.


 


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply