Cine verifica activitatea asociatiilor de proprietari? Ce spune legea?

0
7789
Cine verifica activitatea asociatiilor de proprietari? Ce spune legea?
astratex.ro

As dori sa aflu cine este abilitat sa verifice activitatea unei asociatii de proprietari, fie financiar-contabila sau organizatorica (ma refer aici la conditiile impuse de lege privind pastrarea documentelor cu regim special, a arhivei etc).
Nu ma refer la verificarea activitatii de catre presedinte sau cenzor, ci verificarea in ansamblu, implicit a activitatii presedintelui si cenzorului, felul in care este respectata legislatia in domeniu.
Bref, cui ne putem adresa pentru o verificare completa?

Raspuns avocat.net:

Vedeti Norma metodologică din 19/12/2007 de aplicare a Legii nr. 230/2007.

Art. 59. – (1) Exercitarea controlului asupra activităţii financiar-contabile din cadrul asociaţiilor de proprietari se realizează în conformitate cu prevederile art. 55 din Legea nr. 230/2007 de către organele competente potrivit legislaţiei financiar-contabile.
(2) Asociaţia de proprietari sau orice proprietar din condominiu poate contracta, în nume propriu, lucrări de expertiză tehnică şi/sau contabilă cu o persoană fizică sau juridică care are calitatea de a efectua expertize, conform legislaţiei privind organizarea activităţii de expertiză tehnică şi contabilă, judiciară şi extrajudiciară.
(3) În condiţiile stabilite de consiliile locale, judeţene sau de Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi în funcţie de resursele bugetare proprii, primăriile pot încheia parteneriate cu Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, în vederea efectuării expertizei financiar-contabile a gestiunii fondurilor asociaţiilor de proprietari, la solicitarea unuia sau a mai multor membri ai asociaţiei, ulterior efectuării de către comisia de cenzori a controlului financiar-contabil pe respectiva perioadă.

De asemenea, chiar Legea 230/2007 prevede o modalitate de control.

Art. 55. – Consiliile locale, cu sprijinul aparatului propriu al consiliilor judeţene, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, exercită controlul asupra activităţii financiar-contabile din cadrul asociaţiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociaţiei de proprietari.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

N. red. Legea asociatiilor de proprietari, Actualizata 2016. Legea 230/2007, poate fi studiata AICI.


piese-auto-mangalia.roLeave a Reply