Blocul Național Sindical organizează un miting și un marș de protest prin care se cere reducerea fiscalității pe muncă în România

0
333

COMUNICAT DE PRESĂ:

Blocul Național Sindical informează că va organiza un miting de protest, alături de cele 29 de federații afiliate, în data de luni, 13 mai 2024, începând cu ora 10.00, în fața Guvernului României, sub sloganul „Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”. Mitingul va fi urmat, începând cu ora 12.00, de un marș către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Finanțelor.
Obiectivul acestui protest este reducerea fiscalității pe muncă în România. Cerem, în acest mod, respect pentru muncă și cei care muncesc! În ultimii ani, clasa politică din România a pus capitalul mai presus de toate, iar asta a dus la migrarea peste hotare a 5 milioane de cetățeni din România, aflați în vârstă de muncă. România are astăzi cea mai ostilă piață de muncă în ceea ce privește dialogul social! Lucrătorii români au ajuns cobaii experimentelor fiscale făcute de toate guvernele de după 1989.
România este singura țară din Uniunea Europeană și din lume în care contribuțiile mediului de afaceri la sistemul de securitate socială au fost mutate în cârca salariaților începând cu anul 2018. Astfel, contribuția la sănătate și la sistemul de pensii s-a dublat pentru angajați, în timp ce pentru angajatori s-a redus la zero. Astăzi, România are una din cele mai ridicate sarcini fiscale pe costul forței de muncă din UE: 42,8% față de 38,6% media europeană! Peste 87% din sarcina fiscală este reprezentată de contribuțiile sociale percepute pentru finanțarea sistemului de securitate socială. 82,6% din finanțarea sistemului de pensii și a sistemului de asigurări de sănătate se asigură din contribuții plătite de persoanele asigurate, în proporție de peste 97% aceștia fiind salariați. Sarcina fiscală pusă pe umerii salariaților este mult peste 50% atât cât reprezintă sarcina maximă prevazută de Convenția OIM și Codul european de securitate socială.
Salariile mici și taxarea ridicată au făcut ca România să înregistreze a treia cea mai scăzută rată de ocupare a forței de muncă din UE în 2023, după Italia și Grecia, potrivit datelor Eurostat. Doar 69% dintre românii cu vârsta între 20 și 64 de ani lucrează, ceea ce înseamnă că aproape o treime dintre români nu muncesc.
Revenind la fiscalitate, în 2023 România avea o populație ocupată de 7,7 milioane persoane, însă doar 5,6 milioane de persoane au plătit contribuții de asigurări sociale. 2,1 milioane de persoane persoane ocupate nu au plătit contribuții, deși, în unele cazuri, au beneficiat de prestații. Calitatea prestațiilor de protecție socială este una foarte scăzută. La 65 de ani, speranța de viață sănătoasă este în Romania de doar 4 ani, media UE fiind de 9,5 la bărbați și 9,9 ani la femei.
În contextul în care aproximativ 24% din pensionarii din România sunt beneficiari de pensie minimă, transferurile sociale reușesc într-o mică măsură să reducă riscul de sărăcie. Comoditatea administrației fiscale și capacitatea unor categorii socio-profesionale de a obține un tratament preferențial în timpul vieții active au condus la situația actuală, în care o pondere redusă a lucrătorilor din România trebuie să-și asume un cost semnificativ pentru finanțarea unui sistem de protecție socială de care se beneficiază aproape universal.  Cu alte cuvinte, în loc să lărgească baza de impunere, statul român preferă să ia mult de la cei corecți!
Blocul Național Sindical s-a situat permanent în avangarda luptei pentru dreptate socială și îi invită să se alăture acestui protest pe toți românii care nu mai suportă fiscalitatea ridicată, indiferent de statutul lor social, de preferințe politice, dacă sunt sau nu sunt membri de sindicat, angajați, șomeri, elevi, studenți, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, actuali sau viitori beneficiari ai sistemului de asigurări sociale. Vă așteptăm în stradă, alături de noi! Să ne facem vocea auzită și să le spunem încă o dată, guvernanților, tare și apăsat: Taxele și impozitele voastre ne sufocă! Vrem reformă fiscală acum!

Blocul Naţional Sindical este organizație sindicală reprezentativă la nivel național. Avem peste 900 de sindicate în componență care totalizează peste 320 de mii de membri. BNS este alcătuit din 29 de federaţii profesionale ce reprezintă drepturile și interesele lucrătorilor din ramurile: construcţii de maşini, transporturi, gospodărie comunală, construcţii şi materiale de construcţii, poştă şi telecomunicaţii, servicii tipografice, electronică, electrotehnică, automatizări şi industria de apărare, cultură, energie, industria textilă, sănătate, administraţie publică, agricultură, finanţe-bănci, minerit şi geologie, sport. Din punct de vedere al acoperirii naţionale, BNS are filiale în toate județele țării. La nivel european, BNS este afiliat la Confederația Europeană a Sindicatelor (CES) și la nivel internațional, la  Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC).


Mangalia News, 10.05.2024.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply