Virgil Stan: DE-AŞ PUTEA VIAŢA ÎNTOARCE (roman)

0
1166

de-as-putea-viata-intoarce

Roman biografic care prezintă viaţa ştiută şi neştiută a îndrăgitei soliste de muzică populară din Târgu Jiu, MARIA LOGA, componentă a Ansamblului Profesionist de Muzică populară, “DOINA GORJULUI” din Târgu Jiu.

Pe Maria Loga am cunoscut-o personal în vara anului 2015, la intrarea spre plaja “Diana” din Saturn.

Eram cu un stand din cărţile mele, pentru a le oferi publicului dornic de lectură, venit pe litoral.

În faţa mea s-a oprit o doamnă frumoasă, în jur de cincizeci de ani, înconjurată de o droaie ce copii până în 12 – 13 ani cel mai mare. Privindu-mi cu atenţie cărţile expuse, mi-a solicitat romanul “Parfum de orhidee“.

Când am întrebat-o pe ce nume să scriu dedicaţia, mi-a răspuns puţin contrariată – Maria Loga.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Adevărul este că fiind emoţionat de faptul că mai dădeam încă unul dintre romane, nici nu m-am uitat cu atenţie la persoana care îl solicita, mai ales că era şi îmbracată în ţinută de ieşit de pe plajă.

Am scris dedicaţia şi atunci Maria mi-a spus :

“Ştiţi, noi suntem şi prieteni pe facebook, de aceea v-am recunoscut”.

I-am mulţumit, i-am înmânat cartea cu dedicaţia scrisă şi, cu nepoţii după ea, Maria Loga, cu romanul la subţioară, şi-a văzut de drumul său spre casa unde era găzduită.

Vânzătoarea de la chioşcul de presă m-a întrebat după plecarea sa:

“Cum nu aţi recunoscut-o”?

Nici nu m-am uitat atent cine este, i-am răspuns eu doamnei.

“Maria Loga, solista de la Târgu Jiu, nu o ştiţi”?

Chiar dacă nu mi-am dat seama cine este de emoţie, voi afla precis cum ajung acasă. Internetul ştie orice despre oricine vrei să afli tot ce doreşti.

Ajuns acasă, desigur că am aflat cine este noua mea cititoare şi chiar i-am ascultat imediat mai multe melodii. Povestea întâlnirii am şi postat-o în pagina mea de facebook, însoţită de o melodie şi poza Mariei.

Mai târziu am luat legătura cu Maria şi am convenit de comun acord să scriu un roman biografic despre viaţa sa.

Eroina mea ştia tot ce i se întâmplase ei în viaţă, dar mai puţine sau trunchiat despre obârşia originii sale, despre bunici, părinţi şi trecutul acestora. Din aproape în aproape, cercetând mai multe surse de informaţie disponibile pe internet şi cu ce-şi mai amintea Maria, din ce-i povestise bunica sa, am putut să realizez o biografie cât mai apropiată de realitate.

Aşa am aflat că gorjencei Maria Loga, nascută la maternitatea din Târgu Jiu, în realitate prin venele sale îi curge şi sânge de moldovean de prin munţii Neamţului, comuna Pipirig, satul Dolheşti, unde i s-a nascut bunica, care la rândul său se trăgea din neam de ardeleni fugiţi peste munte în Moldova de urgia asupririi austro-ungare, care obliga populaţia locală română, să-şi lepede credinţa  strămoşească ortodoxă şi să o adopte pe cea catolică.

De la început, acest roman este plin de evenimente tragice care au urmărit-o pe eroină până la maturitate.

Părinţii bunicii sale sunt otraviţi la o nuntă imediat după naşterea ei, iar pruncul (bunica Mariei) va ajunge să fie înfiat de o familie tocmai din zona Vasluiului, venită întâmplător la nunta la care au fost otrăviţi cei doi soţi.

Copila creşte pe plaiuri vasluiene, dar la paisprezece ani se va îndrăgosti de un şofer din Drăguţeşti – Gorj, trecător din întâmplare la volanul unui automobil ce aparţinea curtei regale, unde lucra ca şofer, prin satul unde ea trăia alături de familia care o adoptase.

Restul întâmplărilor ce fac parte atât din viaţa bunicii sale cât şi a celei ulterioare a eroinei mele, Maria Loga, vă las să o puteţi urmări citind romanul DE-AŞ PUTEA VIAŢA ÎNTOARCE, roman ce poartă titlul uneia dintre cele peste 150 de melodii din repertoriul îndrăgitei interprete.

Virgil Stan – romancier.

N.r. Volumul DE-AŞ PUTEA VIAŢA ÎNTOARCE poate fi comandat pe adresa de e-mail [email protected], sau pe pagina sa de Facebook, la fel ca si celelalte romane ale lui Virgil Stan,  scriitorul tainicilor iubiri.

Mangalia News, 30.10.2016.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply