La Muzeul Callatis, elevii Școlii Gala Galaction iau contact cu tehnologiile tradiţionale

0
879
elevi-workshop-callatis6
În aceste zile, se desfășoară la Muzeul Callatis workshopul din cadrul proiectului „Hărţile Timpului”, coordonat de către prof. univ. dr. hab. arh. Dragoş Gheorghiu de la Universitatea Națională de Artă din București. (Programul atelierelor de lucru il gasiti AICI).
Scopul workshopului este acela de a sensibiliza tinerii asupra tehnologiilor tradiţionale şi a istoriei locului, de a iniţia unele cursuri de arte şi meserii în cadrul programei locale de învăţământ şi de a pune în relaţie diferite comunităţi europene care doresc să-şi salveze şi să-şi continue tradiţia tehnologică.
Am participat alături de elevii din clasele mici ale Școlii Gala Galaction la primul lor contact cu tehnologiile tradiţionale. (Felicitări, conducerii școlii și cadrelor didactice, pentru receptivitatea față de acest eveniment!).
Copiii, însoțiți de doamnele învățătoare, de părinți și bunici, au vizitat Muzeul de Arheologie, fiind ghidați de doamna Tatiana Odobescu, directorul Complexului Cultural Callatis.
Apoi, studenții de la Universitatea Națională de Artă le-au arătat cum se modelează lutul, cum se ard piesele de ceramică și cum se topește și se modelează sticla în cuptoarele special construite lângă Muzeu.
Mai departe, lăsăm să vorbească fotografiile:

elevi-workshop-callatis1 elevi-workshop-callatis2 elevi-workshop-callatis3 elevi-workshop-callatis4 elevi-workshop-callatis5 elevi-workshop-callatis6 elevi-workshop-callatis7 elevi-workshop-callatis8 elevi-workshop-callatis9 elevi-workshop-callatis10 elevi-workshop-callatis11 elevi-workshop-callatis12 elevi-workshop-callatis13 elevi-workshop-callatis14 elevi-workshop-callatis15 elevi-workshop-callatis16 elevi-workshop-callatis17 elevi-workshop-callatis18 elevi-workshop-callatis19 elevi-workshop-callatis20

Cu acest prilej, am întrebat-o pe doamna director Tatiana Odobescu în ce stadiu se află proiectul de extindere a Muzeului de Arheologie, care ar cuprinde și câteva spații corespunzătoare pentru asemenea activități creative, în care s-ar putea realiza și obiecte de artizanat local și ne-a spus că, de aproape doi ani, proiectul a fost înaintat autorităților locale și că urmează să se mai obțină încă două avize pentru ca acesta să fie înaintat spre analiză Consiliului Local, în vederea asigurării cofinanțării necesare.
S-ar împlini astfel un vis al mai multor oameni de cultură și al cetățenilor din Mangalia care apreciază valorile artistice și meșteșugurile tradiționale românești.

Mangalia News, 07.10.2017.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply