ALEEA STELELOR DIN MANGALIA A DISPĂRUT! CÂND ȘI UNDE ANUME VA APĂREA…?

0
1901

aleea-stelelor-mangalia

Maria Ionescu, ordinea.ro: Trecerea în neființă a lui Ioan Gyuri Pascu mi-a adus aminte de faptul că, cu ani în urmă, el a primit o stea pe Aleea Stelelor din Mangalia. În mod normal, dacă el a plecat dintre noi, acel simbol turnat în piatră ar fi trebuit să dăinuie foarte mulți ani. Mi-am dorit să-l văd, pentru ca măcar în acest mod să-mi pot lua ”la revedere” de la Gyuri. Dar nu l-am găsit – nu mai este la locul lui, în acel sanctuar pe care îmi imaginam că-l voi găsi la Mangalia. Acolo este un șantier din care nu poți înțelege aproape nimic.

Să le luăm, însă, pe rând

Totul a început cu ani în urmă, după ce a fost inaugurat Festivalul Callatis, în anul 1997. Un an mai târziu, ia naștere evenimentul ”7 zile și 7 nopți”, iar în anul 1999 a debutat sub numele de Callatis.  Ani de zile, festivalul s-a desfășurat pe scena plutitoare, sub privirile a zeci de mii de localnici și turiști. Între timp însă a decăzut, și este foarte greu de spus din ce cauză. În anul 2013, s-a încercat relansarea festivalului și a fost un spectacol de zile mari.

În ceea ce privește Aleea Stelelor, ea este relativ veche dacă ne gândim câte anume s-au întâmplat din 1990 încoace. A fost inaugurată în anul 2000, iar prima stea a artiștilor a fost făcută pentru Chris Norman, fostul lider vocal al trupei Smokie, care a concertat la Mangalia.

De-a lungul timpului aleea s-a îmbogățit cu peste o sută de dale care poartă numele multor vedete naționale și internaționale. La început au fost doar vedete din muzica ușoară dar ulterior au apărut și nume ale unor cunoscuți soliști de muzică populară, scriitori și poeți, actori.

george-mihaita-la-mangalia

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Printre ele se numără stelele lui: Dem Radulescu, Daniela Condurache, Angela Similea, Corina Chiriac, Irina Loghin, Benone Sinulescu, Ștefan Hrușcă, Mihaela Rădulescu, Florin Piersic, Holograf, ASIA, Mircea Baniciu, Ștefan Bănică Jr., Sofia Vicoveanca, Horia Moculescu, Mădălina Manole, Maria Ciobanu, Ștefan Popa Popa’s, Ioan Gyuri Pascu, Adrian Păunescu, Monica Anghel, Loredana Groza, 3 Sud-Est, Nae Lăzărescu și Vasile Muraru, Al Bano, Punjabi MC, Ingrid, Voltaj, Andra, Eruption, Culture Beat, Dan Bălan, East 17 etc.

În timp au apărut și scriitori de renume mondial și alte nume locale importante: Evgheni Evtusenko, George Rotaru (primul român care a cântat la Las Vegas), Vaya con Dios, Florentina Satmari, Mioara Velicu, Laura Lavric, Cornelia si Lupu Rednic. Sunt foarte mulți, iar numele lor ar fi trebuit să rămână împietrite pe dalele de la Mangalia. Toate aceste stele au fost acordate artiștilor care au cântat la Festivalul Callatis și au avut o carieră de succes. Tocmai de aceea era greu de înțeles cum trecătorii călcau peste aceste dale și aruncau mucurile de țigară peste diferitele nume celebre. Ei, și ce?, au răspuns mulți trecători pe care i-am luat la întrebări.

Lucrări care nu se mai termină…

faleza-mangalia2-300x225Așa cum bine vă amintiți, lucrările de refacere a falezei din Mangalia au început în toamna anului 2015 și ar fi trebuit să fie încheiate în primăvara anului următor, adică în 2016. Suntem deja la finele lunii septembrie iar lucrările nu dau semne că s-ar termina. Nici nu lucrează foarte multă lume pe acolo. Cu toate acestea, conducerea Primăriei Mangalia este optimistă.

Am stat de vorbă cu viceprimarul Dragoș Angelescu, care ne-a declarat: ”La ora actuală sunt finalizate 95% din lucrări. În mod normal, în cursul săptămânii viitoare ar trebui să fie finalizate. Dar dacă mă gândesc că ele ar fi trebuit să fie predate din luna aprilie…. Vom aplica clauzele contractuale, penalitățile care se impun”, ne-a spus Angelescu. Cum era cât se poate de normal am dorit să aflăm și unde se află dalele pe care sunt încrustate numele artiștilor care au concertat pe scena festivalului de la Mangalia și ce se va întâmpla cu ele în viitor.

”Ideea amplasării stelelor la Mangalia este de lăudat și de aplaudat. Dalele inscripționate au fost recuperate și se află la ora actuală într-un depozit. Ele vor fi amplasate fie unde au fost și înainte sau vor fi relocate. Încă nu am stabilit acest detaliu. Așa cum știți, ele au fost amplasate pe faleza Teilor, dar aceasta nu mai fusese reabilitată de 25 de ani și se impuneau lucrările respective. Chiar ieri am avut o vizită în șantier și sperăm ca lucrările să fie gata săptămâna viitoare. Sperăm să mergem pe o faleză nouă. În ceea ce privește dalele, încercăm ca în această iarnă să le montăm. Dacă va fi o iarnă grea, credem că până la primăvara viitoare vor fi montate.”.

I-am spus viceprimarului că unele dintre aceste stele care erau pe faleză aparțin unor celebrități care și-au pierdut viața între timp și este păcat să nu le putem celebra și la Mangalia, într-un loc care a însemnat ceva și pentru ele. ”Știu, aceste stele ar fi trebuit să se afle într-un loc care acum este un șantier. Dar după terminarea lucrărilor vom putea să comemorăm monștrii sacri ai neamului românesc!”, ne-a spus viceprimarul Dragoș Angelescu.

Festivalul Callatis a dispărut dar a apărut altul

Vă invităm să citiți articolul integral în ordinea.ro, 27.09.2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply