Menabit Ozzy: DESPRE ȘEDINȚA CL ȘI APĂ

0
682

 O sa apară un comunicat. Dar, ca sa nu se încingă spiritele intre timp, vă lămuresc.

   NU SE MAJOREAZĂ PREȚUL LA APĂ!

   In CL s-au votat 4 proiecte de investitii ale RAJA pentru deservirea de apa si canalizări, printre care in Dobrogea, alte zone ale orasului si in stațiuni. Proiectul este pe o scara larga si vizează 60 de localități, pe fonduri europene si parteneriat RAJA.
   Fiind o investiție pe multe milioane eur, RAJA obține finanțare si de la BERD – Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.
   BERD are anumite condiții de finanțare si dorește o Strategie de Tarifare, aprobată in parteneriat intre RAJA si cele 60 localități, in care se stipulează ca luând in calcul inflația (~2% pe an , se poate vedea pe site BNR) RAJA nu are voie sa mărească prețul in perioada 2021-2029 mai mult cu 22%.
   Asta nu inseamna ca se mărește prețul, ci este o măsura de protecție ca RAJA sa nu mărească mai mult prețul decat valoarea de acum, in conformitate cu inflația.
   Nu este o majorare de pret. Este doar un act necesar derulării investițiilor pe fondurile europene. Prețul la apa se aproba tot in Consiliul Local pe viitor. Cu aceste investitii se reabilitează canalizările, astfel încât sa nu mai avem inundații la ploi, se rezolva cu utilitățile de apa si canalizare in zonele din cele 4 proiecte de investiție pe care le-au aprobat toti consilierii, inclusiv cartierele Dobrogea.
   Acest proiect HCL cu Strategia de Tarifare 2021-2029 a fost inițiat in 04.04.2016 de catre dl primar, dar a fost amânat pentru ca nu au inteles unii consilieri despre ce este vorba si inca nu era atat de stringent.
   Astazi, din cele 60 localități, doar Mangalia si Medgidia nu au aprobat aceasta Strategie de Tarifare, ca măsura de protecție impusă de BERD, ca RAJA sa nu mărească prețul actual coroborat cu inflația. Dar astazi este o necesitate, pentru ca altfel nu pot începe investițiile in construcție.
   Mai mult decat atat, consilierii pe care dl primar ii acuza greșit ca au votat mărirea prețului la apa (nici nu a fost vorba despre asa ceva, este un act ca o adeverința de venit cand iei împrumut, sau ca o “scontare” cine se pricepe la împrumuturi bancare pentru societăți), acești consilieri au inițiat inca un proiect prin care costul la apa si canalizare sa fie subvenționate cu 50%, din prețul actual, in limita primilor 7 mc de apa consumați pe luna per familie (consumul mediu pe tot orasul), dupa adresa de domiciliu (doar o locuința).
   Costul maxim al acestei subvenții, daca fiecare familie ar consuma 7 mc de apa – ceea ce nu este un consum pentru multi locuitori la bloc, ar fi de 700.000 eur pe an. Costul real de la buget va fi in jur de 300.000 eur pe an.
   Subvenția la energie termică este de 5-6 ori mai mare.
   Am luat in considerare previziunile aparatului de specialitate al primarului (conform rectificării de buget aprobată astazi) ca veniturile vor creste la 30,4 milioane eur pe 2016.
   Am hotărât ca o parte din acești bani sa se întoarcă sub forma de subvenție sau ajutor catre populație.
   Comunicatul va fi mai elaborat.
   Menabit Ozzy, 22.09.2016.

 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply