Etapa a doua de reabilitare a plajelor, de la 500 la 770 de milioane de euro

0
876

plaja-navodari

După ani buni în care marea ne-a mâncat plajele, în această vară ne-am putut bucura de întinderi enorme pe care să le răsfăţăm la soare. Proiectul de reabilitare a plajelor, realizat cu bani europeni, a fost cel mai mare din sectorul mediu, înghiţind 170 de milioane de euro. De aceşti bani ne-am ales cu peste 33 de hectare de pământ nou-nouţ, dar şi cu lucrări hidrotehnice menite să ne apere ţărmurile timp de 50 de ani. Lucrările au cuprins încă doar porţiuni limitate a plajelor din Mamaia, Constanţa şi Eforie, iar restul litoralului are nevoie urgentă de intervenţii similare.

Etapa a doua a proiectului de stopare a eroziune costieră şi reabilitare a plajelor litorale ar trebui realizată tot cu fonduri europene, în exerciţiul financiar 2014-2020. Deocamdată, însă, abia în şedinţa de ieri Guvernul a aprobat Hotărârea privind obiectivul de investiiţii „Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020)“ precum şi a caracteristicilor principale şi a indicatorilor tehnico-economici aferenţi acestuia. Până la începerea efectivă a lucrărilor mai este însă un lung foarte lung, care cuprinde aprobarea finanţărilor, lansarea licitaţiilor pentru selectarea constructorilor şi intervenţia propriu-zisă. Se estimează că această a doua etapă a proiectului va avea o valoare totală de peste 770 de milioane de euro (3,4 miliarde de lei) şi va cuprinde porţiunile de coastă care nu au intrat în prima etapă. Potrivit Guvernului, proiectul are o durată de realizare a investiției de 36 de luni și este împărțit în două etape.

O treime din investiţie, aproapem sigură, restul…, poveşti

În prima etapă, cu o valoare de peste 1 miliard de lei, se vor realiza lucrări în zonele Stăvilare (Edighiol, Periboina), Mamaia, Tomis, Agigea și Eforie. În cea de-a doua etapă vor fi efectuate lucrări în zonele Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn și zona 2 Mai.

Finanțarea investiției se va realiza, pentru prima etapă, din Fondul de coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 5 „Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor”, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse constituite legal. Pentru etapa a doua urmează să fie identificate surse de finanțare legale, a mai anunţat Guvernul.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

240 km de litoral, afectaţi de eroziune

(…)

Etapa a treia, sub semnul întrebării

Pentru Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn și zona 2 Mai, nu au fost identificate încă surse de finanţare şi nu există nicio şansă să mai „ciupim“ bani europeni în exerciţiul financiar 2014-2020.

De aceea, Guvernul le-a trecut la capitolul „în căutare de identificare a surselor de finanţare“.

Şi pentru staţiunile Costineşti, Olimp, Jupiter, Neptun, Venus, Saturn, Cap Aurora, Mangalia, este nevoie de îndepărtarea unui structuri costiere din larg, realizarea altora noi, dar şi de lucrări de înnisipare.

La 2 Mai, pe lângă execuţia unor noi structuri costiere şi aducerea de nisip pe plaje, trebuie amenajată faleza, pe o lungime de aproximativ 900 m.

La începutul acestui an, se estima că faza a doua a lucrărilor de combatere a eroziunii costiere vor costa aproximativ jumătate de miliard de euro, iar acum Guvernul estimează cheltuiala doar pentru stăvilare, Mamaia, Eforie şi Agigea, la peste 770 de milioane de euro.

Vă invităm să citiți articolul integral în OBSERVATOR.RO, Marti, 20 sept.2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply