Și-a construit singur casa din paie și lut, adaptând o rețetă străveche

0
5224

Când omul își pune în cap un proiect și-l duce până la capăt merită felicitat. Inginerul de care-ți spun azi, s-a gândit la cum reușeau oamenii în Antichitate și Evul Mediu să-și construiască singur casele.

Așa că s-a închis în bibliotecă, a citit despre stiluri de case și rețete pentru obținerea materialelor de construcție, respectiv la cum și cu ce să amestece lutul, argila și încet, dar sigur și-a pus în gând să construiască singur o căsuță. Fără nicio experiență în tâmplărie, dulgherie sau orice tip de construcție a fost sigur că va fi în stare să ridice prin forțe proprii locuința șa care visa. Fiind inginer informatician la Universitatea din Texas, a știut că dacă vrea să reușească are nevoie de un plan și pentru asta trebuie să se consulte cu specialiști. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com-despre-casa-din-paianta

Casa pe care o vezi și care arată ca de poveste a durat trei ani până să fie ridicată și a fost finalizată în urmă cu mai bine de 20 de ani. Măsoară circa 83 de metri pătrați la interior și include un living generos și înalt cu bucătărie deschisă, baie și dormitor, alături de o terasă acoperită. Totul l-a costat pe Gary Zuker, căci el este proprietarul și constructorul, circa 40.000 de dolari americani, din care 25.000 de dolari americani au fost cheltuiți pentru construcția efectivă și restul de 15.000 pentru dotările interioare. Casa se află pe un teren generos, mai exact pe un deal cu priveliște către Lacul Travis de lângă Austin, Texas.

adelaparvu.com despre casa din paianta, baloti de paie si lut, Gary Zucker (14)

Gary a apelat pentru consiliere la Austin Pliniu Fisk, specialist în construcții durabile și ecologice. Acesta l-a îndrumat către sistemul vechid e construcție din Germania, denumit Leichtlehmbau, care în traduce ar însemna construcții ușoare din paie și lut. După ce inginerul a consultat numeroase tipuri de construcții din paie și lut pe care le-a găsit în cărți vechi cu ilustrații din perioada medievală, el a ajuns să adapteze rețeta pentru amestecul necesar zidurilor. În esență este vorba despre amestecul de paie și lut într-o cantitate optimă, astfel încât paiele să asigure partea de izolare, iar lutul să etanșeizeze totul. Practic, zidurile sunt din baloți de paie acoperite cu tencuială. Dar desigur mai erau necesare și alte ingrediente pentru ca compoziția să reziste la intemperii și să reușească să ajungă la obținerea unei tencuieli durabile.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

adelaparvu.com despre casa din paianta, baloti de paie si lut, Gary Zucker (30)

adelaparvu.com despre casa din paianta, baloti de paie si lut, Gary Zucker (7)

Macheta initiala a casei

Macheta initiala a casei

Proprietarul a consultat și un arhitect și s-a lăsat inspirat de principiile arhitecturii hinduse, care prevăd armonizarea clădirilor cu natura înconjurătoare, cu universul.Proiectul conceput de arh. Murray Libersat, profesor la aceeași universitatea unde lucrează Gary, a prevăzut o căsuță ca desprinsă din povești. Având un plan și o machetă, Gary a cumpărat 250 de baloți de paie de la fermierii locali și circa 6,5 metri cubi de argilă, proveniți tot din zonă, dintr-o groapă autorizată a fi exploatată. Din cele peste 100 de rețete de compoziție pe care le-a descoperit pentru tencuiala exterioară, dintre care unele includeau urină de cal și melasă, Gary a ajuns să identifice ingredientele de bază: var, nisip și păr de cal. Evident că n-a dorit să folosească păr de cal și nici n-ar fi avut acces la el, așa că l-a înlocuit cu fibre de poliester, adâungând sare și alaun (sau piatră acră, cum i se mai spune).

adelaparvu.com despre casa din paianta, baloti de paie si lut, Gary Zucker (18)

adelaparvu.com despre casa din paianta, baloti de paie si lut, Gary Zucker (11)

Deși casa are o formă simplă la bază, respetiv una dreptunghiulară, iar încăperile sunt toate situate e același nivel, lui Gary i-a luat 3 ani de zile să ajungă aproape de final, dar spune că o casă niciodată nu e cu adevărat gata. Structura casei este din lemn, pe care l-a achiziționat de la o fabrica locală de cherestea. Faptul că a cumpărat toate materialele din zonă l-a ajutat mult să țină sub control costurile. Dar Gary Zuker spune, mai în glumă mai în serios, că a avut mai mult timp decât bani. Pe de altă parte, este convins că nu poți face o casă frumoasă dacă ești cu ochii pe ceas, așa cum se întâmplă în ziua de azi. Mie mi-a plăcut cum arată, dar și mai mult mă gândesc că la noi există case din chirpici care se fac bine de sute de ani, iar noi le denigrăm, pe când occidentali acum le redescoperă calitățile. Da, poți avea o casă din paiantă, chirpici sau lut și o poți dota cu tot ce este necesar confortului actual. Casa de față vorbește despre asta. Sper să te inspire și pe tine!

Continuarea, aici: adelaparvu.com



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply