Lecția cetățeanului Diana Slav către mai marii urbei

0
1072

valentin-coman

     Valentin Coman.

     Diana Slav este un cetățean. Are o slujbă unde merge conștiincios, fiindcă, așa cum pățește fiecare cetățean normal, trebuie să plătească facturi la curent, gaze, întreținere, chirie (poate, n-am întrebat-o niciodată), așadar are nevoie de o leafă din care să facă asta. Slujba îi ocupă 6 zile din 7, ar putea să se declare obosită, cocoșată de stres, dar cetățeanul Diana Slav a ales să se declare gata de a folosi oricare minut liber pentru a-i învăța pe ceilalți 325.918 de cetățeni ai orașului Constanța pe unde să își caute rădăcinile. Felul în care a găsit cu cale să facă asta a fost acela al unei plimbări prin Peninsulă – zona istorică a Constanței cu ghidaj gratuit. Free tour, în varianta englezită.
     Diana Slav, cu pasiunea ei pentru Istorie, cu engleza ei fluentă care pe mine m-a învins iremediabil și cu darul de a povesti, i-a convins să iubească orașul în care trăiesc și i-a învățat să spere și să lupte pentru un oraș mai bun pe covârșitor de mai mulți cetățeni decât au reușit vreodată, adunați la un loc, toți onorabilii consilieri locali și județeni, bașca primari și președinți atâția câți au fost ei. A cheltuit timpul ei, rupt de acasă, pentru a se dedica Constanței. A făcut-o și o face, în continuare, cu răbdare și încăpățânare, acea încăpățânare pe care nu o poate învinge nimeni, care îți dă puterea să treci peste orice obstacol.
     Cu foarte puține zile în urmă, după ce a participat la o plimbare prin poveste gratuită alături de cetățeanul Diana Slav, un constănțean a dat frâu liber unei mânii retorice, amestecată cu uimire: Băi, tu știi câte comori extraordinare avem în orașul ăsta?! I-am răspuns râzând: Acum înțelegi, în sfârșit, de ce mânuța asta de oameni zbierăm disperați în apărarea moștenirii culturale? A aprobat din cap în tăcere.
     De la Cetățeanul Diana Slav nimeni nu poate să aibă pretenții, fiindcă ea este un voluntar fără funcție publică și fără onorariu public. Cu toate acestea, ea face un serviciu imens orașului Constanța.
     De la domnii aleși, locali sau județeni, însă, putem avea pretenții și chiar avem. Și-aș vrea, dacă s-o putea, să nu se mai certe ca niște copii mici prin ședințele publice în care se întâlnesc, ci să caute și să găsească soluții și finanțări pentru problemele urbei, că doar de deștepți i-o fi votat lumea acolo, nu de guri mari și spurcate.

Editorial semnat de Valentin Coman în constanteanul.com, vineri, 18.08.2016.

(N.red. Știați că Diana Slav e din Mangalia?).

Diana-Slav-primul-ghid-voluntar-al-Constanței

Vă invităm să (re)vedeți și articolul Diana Slav, primul ghid voluntar al Constanței! (VIDEO)

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

diana_slav

https://www.facebook.com/ConstantaFreeTour/?fref=ts





Locuri de munca in Mangalia:
Jobs by neuvoo.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply