Prof. Sorin Mihai, consilier local, despre problemele cu care se confruntă Spitalul Municipal Mangalia

0
994

terenuri-spitalul-mangalia

    Astăzi, 19.08.2016, am fost împreună cu domnul consilier Ozghiun Menabit să discutăm cu directorul Spitalului Municipal Mangalia, domnul doctor Dan Lefter, dar și cu domnul Simion Gârdan, președintele Sanitas pe Mangalia, pentru a afla cum putem să sprijinim activitatea acestei instituții, prin calitatea de consilieri locali din Comisia socială (denumită pe scurt). Astfel, am aflat mai multe probleme cu care se confruntă:

     1. Este necesară aprobarea de urgență a organigramei rectificate, deoarece există pericolul ca spitalul să piardă personal, care deja se gândește să își caute loc de muncă în altă parte. De exemplu, un medic pediatru nu putut fi angajat (termenul este 1 septembrie) și este posibil să se închidă garda pe această secție, din lipsă de personal. În așteptare este și angajarea unui anestezist, alt post foarte important: în lipsa anesteziștilor, nu se poate asigura garda pe terapie intensivă, chirurgii neputând opera după programul obișnuit. Lipsa acestor servicii de gardă a condus la o slabă clasificare a spitalului, ocupând un penultim loc pe grilă, cu toate că dotările privind aparatura medicală sunt excelente. În același timp, trimitem pacienții la Constanța, deși s-ar putea opera și aici.

     Organigrama a primit aviz favorabil încă de acum două săptămâni în ședința Comisiei sociale. Am aflat că sunt acuzați consilierii locali, afirmându-se cum că nu ar dori să aprobe organigrama, de aceea fac următoarele precizări: proiectul este inițiat de primar, care și convoacă ședințele ordinare. Dacă nu a dorit să convoace ședință ordinară, putea veni în ședința extraordinară de acum două zile, să ceară completarea ordinii de zi, caracterul de urgență al proiectului fiind implicit. Cu siguranță era aprobat.

salon-spitalul-mangalia
     2. Din aproximativ 40 de medici, numai 6 sunt din Mangalia. Un medic vine tocmai de la Năvodari, iar traficul din aceste zile a transformat naveta în misiune imposibilă. Soluția? LOCUINȚE DE SERVICIU (majusculele sunt pentru un coleg din consiliul local). S-au așteptat ca proiectul inițiat de PMP Mangalia să fie aprobat. Există medici care vor să profeseze la Mangalia, în ciuda ofertelor din alte părți, chiar și cu jumătate de normă. Este evident că fondul locativ actual nu va putea asigura tot necesarul. De aceea, s-ar impune și o decontare a navetei, pentru cei care nu vor primi locuințe de serviciu. O soluție ar fi și achiziționarea unui microbuz care să îi transporte, costurile amortizându-se rapid.

     3. Mutarea serviciului de ambulanță din corpul de maternitate și de pediatrie într-o clădire care s-ar construi pe locul fostei centrale termice din curtea spitalului (termen impropriu folosit de 10 ani de zile) ar da posibilitatea organizării eficiente a ambulatoriului de pediatrie, care deocamdată funcționează în spațiu improvizat. Problema ține, totuși, de investiții județene, dar sunt necesare demersuri și din partea primăriei.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

    4. Se dorește extinderea clădirii în care funcționează pediatria, dar și extinderea clădirii principale a spitalului. Există, în acest sens, demersuri întreprinse. Într-o postare anterioară, vorbeam despre Strategia de Dezvoltare Locală care ar fi trebuit făcută publică (apropo, deși am solicitat-o și mi s-a promis că o voi primi, nici până astăzi nu am primit-o pe e-mail, de mai bine de o săptămână). Dacă SDL era făcută publică, ar fi putut apărea astfel de propuneri pentru accesări de fonduri europene.

     5. Spațiul dimprejurul spitalului este îngrijit de personalul propriu, care și așa este insuficient, nu de firma de salubrizare a Mangaliei. Un post de îngrijitor pentru curtea spitalului și niște coșuri de gunoi (cele existente sunt insuficiente și deja rupte) ar rezolva problema. Locurile de parcare pentru mașinile personalului medical sunt ocupate de autoturismele celor cazați în vilele dimprejur, ajungând chiar să blocheze accesul ambulanței.

spitalul-mangalia-cosuri-gunoi
     Sunt multe de spus. Ni s-a comunicat că problema cu paza se va rezolva într-o săptămână, dacă nu vor fi contestații la procedura de achiziții. Deoarece domnul doctor avea o problemă de rezolvat când am sosit, am fost găzduiți de doamna doctor Mădălina Butuman, care ne-a prezentat noua secție de neurologie. Se fac eforturi pentru modernizare și se văd cu ochiul liber. Oamenii sunt mulțumiți, iar cadrele medicale – mândre. Totuși, atât doamna doctor, cât și doamna Elena Cralev, asistent medical pe secție, ne-au spus că mai sunt necesare paturi de spital moderne, EKG, prize de oxigen…

     Sunt convins că, dacă am fi trecut prin fiecare secție, am fi aflat mult mai multe. Știu că o problemă este creată de lipsa aparatelor de aer condiționat, căci nu pot fi ținute peste tot geamuri deschise (de exemplu, la chirurgie este interzis).     

     Foarte important este că la Spitalul Municipal oferta de servicii medicale este tot mai diversificată. Problema este că nu toți cetățenii Mangaliei cunosc acest lucru și preferă să facă drumuri la Constanța ori să apeleze la cabinete particulare, când un simplu bilet de trimitere le-ar rezolva, în ambulatoriu, problema de sănătate, economisind timp și foarte mulți bani.

     Există un contract de publicitate cu primăria, din câte am înțeles, de 15 milioane pe lună (1500 de lei noi), dar nu se vede prea mare lucru. Promovarea este, și în acest domeniu, deficitară, ceea ce ne costă pe toți.     

Sorin Mihai, Vineri, 19 august 2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply