Recunoaștere internatională pentru coralele Arhiepiscopiei Tomisului

0
623

Sâmbătă, 16 iulie, la Sochi, Rusia, a avut loc festivitatea de premiere a ”World Choir Games” (desfășurate în perioada 6-16 iulie), competiție la care Arhiepiscopia Tomisului a fost reprezentată de două corale: „Armonia” și „Teodoxa”. Ambele au fost înscrise la secțiunile: Cor bărbătesc de cameră și Muzică sacră a cappella.

Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” a fost premiată cu medalie de aur la secțiunile Cor bărbătesc de cameră și Muzică sacră a cappella, iar Corala bărbătească ortodoxă „Teodoxa” a câștigat medalie de aur la secțiunea Cor bărbătesc de cameră și argint la secțiunea Muzică sacră a cappella.

Corala Armonia-Soci-Rusia(Foto: ziare.com).

Corala „Armonia”, dirijată de către Arhid. Asist. Univ. Dr. Ion Iulian Dumitru, a interpretat următoarele piese: „O ma joie” (Michel Corboz), „Doamne buzele mele” (Ion Popescu Runcu), „Chindia” (Alexandru Paşcanu) și „Krestu Tvoemu” (Otto Groll) la secțiunea Cor bărbătesc de cameră și „Da ispravitsa molitva moya” (Pavel Chesnokov, solist Alexandru Chiriac), „O sacrum convivium” (Ludovico Grossi da Viadana), „Tatăl nostru” (Irina Odăgescu Ţuţuianu) și „Hymne” (Jean Sibelius) la secțiunea Muzică sacră a cappella.

Corala „Teodoxa”, dirijată de către Asist. Univ. Drd. Valeriu Croitoru, a interpretat: „Tatăl nostru” (I.D. Chirescu), „O sacrum convivium” (Lodovico da Viadana), „Mare fie-ți Doamne slava” (Marius Hristescu) și „Rugăciune” (Felicia Donceanu) la secțiunea Cor bărbătesc de cameră și „Sanctus” (Friederich Silcher), „Ave Maris Stella” (Edvard Grieg), „Metanie” (Marius Hristescu) și „Utverdisya sertdze moe” (Dmitri Bortnjansky) la secțiunea Muzică sacră a cappella.

Corala Teodoxa-

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Corala bărbătească „Armonia” a fost înființată în anul 2001 în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, iar doi ani mai târziu a intrat sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului. Dintre rezultatele obținute pe plan internațional amintim: dublu medaliată cu aur, în vara anului 2012, la ”World Choir Games” din S.U.A. În anul 2013, la Campionatului European al Corurilor, desfășurat la Graz, Austria, corala a câștigat Marele Premiu la secțiunea Cor bărbătesc, două medalii de aur (secțiunile: Folclor și Cor bărbătesc) și una de argint (Muzică sacră), în anul 2014, a fost laureată cu aur (secțiunea Artă sacră), cu medalie de aur și Marele Premiu (Cor bărbătesc de cameră) la „World Choir Games” (Riga, Letonia), iar anul trecut, în 2015, medalie de aur (Coruri de cameră) în cadrul competițiilor „European Choir Games” și ”Grand Prix of Nationes” (Magdebourg, Germania).

Corala este formată din preoți, diaconi și studenți ai Facultății de Teologie și abordează un repertoriu diversificat, compus atât din piese religioase, folclor românesc, colinde tradiţionale româneşti şi străine, cât şi piese din repertoriul clasic universal. A participat la numeroase concursuri și concerte atât în țară, cât și în străinătate.

Înființată tot în anul 2001, în cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Cuv. Dionisie Exiguul” din Constanta, Corala bărbătească ortodoxă „Teodoxa” a câștigat, anul trecut, medalie de aur la ”European Choir Games”, Magdeburg (Germania), la secțiunea Coruri de cameră. Repertoriul coralei este unul diversificat, cuprinzând piese religioase, populare și din repertoriul clasic internațional. Corala a participat la diferite competiții și a întreprins turnee în țară și străinătate: Germania, Italia, Finlanda și Spania.

Sursa: crestinortodox.ro

Va invităm să vizionați și: http://www.mangalianews.ro/2014/12/corala-armonia-un-dar-muzical-minunat

Corala-Armonia-Constanta-Romaniapiese-auto-mangalia.ro

Litoral Press RomâniaLeave a Reply