Discutii online între doi consilieri locali din Mangalia

0
1002

Ozghiun_Menabit_vs_Sorin_Mihai

“DISCUTII ONLINE INTRE 2 CONSILIERI”

(Postat asa … sa ne mai cunoastem intre noi… Si sa nu mai fim acuzati de nepasare.)

Dle Sorin Mihai,

Pe scurt: Documentul prezentat (PDF 11) este Contul de Execuție a Bugetului pe 2015, nicidecum Rectificarea Bugetară pe 2016.

Rectificarea bugetară este la PDF10. 
Știu că este oarecum o provocare să pui o rectificare de buget în prima ședință de Consiliu Local a unui consiliu nou, compus in majoritate de consilieri noi, fără experiență. De aceea va trebui să se explice bugetul, să priceapă toți pe ce se cheltuie banul public, să pricepem toți consilierii ce se propune, să deliberăm înțelegând și știind ce facem.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Sorin Mihai: Domnule Ozzy Menabit, am atașat linkul corect. Este, într-adevăr, o provocare să facem parte din Consiliul Local. De aceea este important să ne apucăm de treabă, să lăsăm deoparte lamentările inutile și să dovedim că ne dorim o construcție solidă pentru Mangalia. De aceea, dacă aveți vreun punct de vedere cu privire la rectificarea bugetară, vă rog să vi-l exprimați.

Menabit Ozzy: Primul meu punct de vedere a fost că are o eroare de cca 1 milion de eur la adunări la poz. 84, în consecință este dezechilibrat. Pentru că nu îmi place să se piardă timpul cu contrări si amânări, am anunțat public aceste erori, astfel ca a fost corectat si retransmis consilierilor. 
Dvs ați postat forma greșită.

Dacă s-ar aproba in sedinta de consiliu un buget dezechilibrat (am un sentiment că sunt consilieri care nu au priceput o iotă din ce li se cere să aprobe) ar fi respins de către prefectură, pierdem timp.

Construcția solidă nu se face cu calcule greșite, cu decizii luate fără a cunoaște despre ce este vorba, cu ilegalități care fac ca in urma controlului Curtea de Conturi să impute 15 miliarde (ca să înțeleagă și mama, mă refer in lei vechi).

Dacă pe acestea le considerați lamentări, îmi cer scuze, dar am o responsabilitate.

Menabit Ozzy: Verificați-vă e-mail pentru forma corectată. Dacă nu ați primit, cereți să vi se trimită. 
Să discutăm despre aceeași rectificare de buget.

Sorin Mihai: Departe de mine gândul să cred că lamentările vin din partea dumneavoastră. Cât despre faptul că sunt consilieri care nu au ochiul format pentru a descoperi greșelile de calcul ale unor funcționari, este foarte posibil ca alții să aibă anumite abilități contabilicești pentru care suntem recunoscători.

Menabit Ozzy: V-am dat informația pentru că ați postat altceva. 
V-am dat si informația că s-a modificat propunerea de rectificare a bugetului. 
Dacă vă sunt de folos aceste informații … cu plăcere! Cred că este constructiv pe bune.

Sorin Mihai: Vă mulțumesc pentru informațiile date! Ar fi fost util dacă fiecare consilier local ar fi postat aceste informații cu privire la rectificarea bugetară, pentru a fi dezbătute de către cei care i-au votat. Astfel, transparența de care faceți vorbire ar fi fost mult mai clar dovedită. Oricum, este constructivă orice discuție, pe bune!

Menabit Ozzy: Transparența aceasta se face si ea conform legii.

Am vrut să ating subiectul, dar am evitat … din lene cred. Am considerat ca este timp. Și pentru că pentru dvs. nu-i niciun pericol, sunteți mai apropiat de executiv.

Mă explic: 
In ședința de comisie inițial m-am opus la avizul pentru Regulamentul de Funcționare a Consiliului Local. Pentru că am vazut acea documentație pentru prima dată acolo pe masă, adus de către dvs. Întăi că nu s-a respectat procedura legală, apoi pentru că trebuie să judec pentru ce îmi pun semnătura. 
Dar la insistența dvs am acceptat, știind că avizul este doar consultativ. Pot să fac amendamente in sedinta de consiliu. 
Dar primul impuls a fost să ma abțin, pentru că am experiență cu legile.

Ei bine, in acel Regulament, dacă a fost inspirat din lege, scrie ceva despre caracterul confidențial al unor proiecte de HCL. 
După ce se aprobă și devin Hotărâri de Consiliu Local, atunci secretarul este obligat să le afișeze public pentru ca cetățenii municipiului să ia la cunoștință. Atunci e open-source. 
Dar până nu devin HCL unele documentații suportă caracter confidențial.

De aceea în zona aceasta am unele ezitări in a publica documentele pe de-a-ntregul, ci extrase și idei. Până îmi garantează unii din superavocatii lui ANI.

În rectificarea bugetară cele mai importante modificări le vad la Asistentă Socială, unde sigur vom primi informații, dar cele mai multe sunt la dezvoltare publică, o suplimentare de cca 1,5 milioane eur în plus fata de ceea ce s-a cheltuit până acum pe Evergreen si Aleea Teilor; mai avem 1 milion eur la străzi ADPP, vom afla in ședință de ce au renunțat la investiții.

Ca intenție personală, am propus o scrisoare deschisă către dl primar si aparatul său executiv că dorim o situatie economică și socială in prima sedinta a Consiliului Local, proiecte in derulare, plăti, etc., să știm de unde preluăm orașul la început de mandat. 
Dar a aparut convocatorul exact când să trimit tuturor consilierilor să semneze. 
Astfel că mă uit cu stupoare cum contul de execuție a bugetului pe 2015 este la pozitia 11, pe cand rectificarea este la punctul 10. 
Dar nici că îmi mai pasă ordinea, din moment ce consilieri confundă execuția bugetului cu rectificarea bugetului. Mi-am propus să o lămurim în sedinta consiliului local, pe care o prevăd una lungă.

Ori foarte scurtă dacă votați politic. 
Din colegialitate reamintesc că fiecare consilier răspunde în nume propriu. Dacă aș fi gândit politic, nu le-aș fi purtat de grijă.

Sorin Mihai: Domnule Menabit, și în ședința comisiei CL, și în ședința CL puteți vota cum vă dictează conștiința. Există și abținere, există și vot împotrivă. Nu insistențele cuiva trebuie să vă schimbe opțiunea de vot, ci argumentele și convingerile personale. Altfel, se numește vot politic. Și eu am văzut pentru prima dată Regulamentul tot atunci, am și precizat atunci acest fapt. Am întrebat dacă se dorește să îl citesc integral sau numai pe articolele care nu erau preluate din legislație. Nimeni nu vă împiedica să luați dosarul să îl citiți. Recunosc, unele materiale din dosar îmi erau familiare, dar nu pentru că aș fi mai aproape de executiv decât dumneavoastră, ci pentru că în ultimele două săptămâni am tot trecut pe la Primărie pentru a înțelege mai clar ce am de făcut și pentru a mă familiariza cu dosarul de ședință. De exemplu, am cerut permisiunea să particip la ședința comisiei economice (titulatura pe scurt) tocmai pentru a înțelege cum decurge o astfel de ședință. Am discutat cu cei din executiv și despre proiectele ce vor fi derulate. Așa ceva puteți să faceți și dumneavoastră, este evident. Mă puteți însoți oricând ca să ne lămurim împreună. Am înțeles că aveți ezitări. Aștept să aveți certitudini.

Menabit Ozzy: Nu știu cine și cum v-a lămurit, dar v-a lămurit numai pe lângă. 
V-ați lămurit cu bugetul? 
Vi s-a explicat de ce se cere o suplimentare de 2.650.000 lei la Aleea Teilor? De ce nu sunt de ajuns banii din bugetul aprobat? Ce cheltuieli au apărut în plus și din ce motive?

E doar retoric, ca exemplu. Am să pun întrebările cui trebuie și când trebuie, despre oportunități, necesitați și legalități, nu de genul “ce înseamnă acolo?”.

Ori de ce o suplimentare de 1 milion lei la salubritate? Cumva s-a mărit orașul? După ce că nu-și fac treaba, le dam bani in plus?

Dar de ce să pun eu zeci de întrebări la care primesc răspunsuri greșite sau eronate, când un raport economic (audit?!) la început de mandat este o chestiune de bun simț?

Am purtat aceleași discuții, apoi a trebuit să-mi obțin singur informațiile corecte. Pentru că îmi place să fiu informat, nu mințit. Doar nu am lucrat la fabrica de conserve.

Vă dau un exemplu: 
Am deschis rectificarea de buget si in maxim 20 secunde am remarcat o eroare de 1 milion eur. O bagatelă? 
La câte discuții ați purtat, ați prins atâta credință în executiv încât nu ați mai simțit nevoia să verificați corectitudinea bugetului. Dar uite că au început cu stângul. Pot să am pe viitor încredere, dacă din prima mi-au dovedit că îmi testează capabilitatea?

Haidem să ne batem cu pumnul în piept că facem construcție solidă, să ne umplem de vorbe, dar când să administrăm banul public habar nu avem unde se duce.

Dar, totuși, știți ce cheltuieli au aparut in plus la proiecte încât sa mai cheltuim 1,25 milioane eur? Cui îi trebuie banii aceștia?
Like · Reply · 6 hrs ·

Menabit Ozzy Pentru ca a fost în discutie, amintesc că și contul de execuție al bugetului (11) pe 2015 este important. Dacă îl aprobăm înseamnă că noi, Consiliul Local, suntem de acord cu faptul că nu s-au absorbit celelalte 9 milioane eur aprobate, că susținem dauna de 3,2 mil eur apărută în urma eșecului în gestionarea proiectelor europene, că aprobăm ilegalitățile găsite de Curtea de Conturi – astfel că prin această aprobare sa ni se impută si nouă, in nume propriu, returnarea fondurile luate ilegal de la Min. de Finanțe, etc. Practic prin aprobarea contului de execuție a bugetului de venituri și cheltuieli descărcăm de orice responsabilitate executivul, și încep consilierii locali sa răspundă fiecare nominal pentru ce au aprobat sau au hotărât. 
Personal doresc să mi se explice cu acte toate neclaritățile și mai ales eșecul absorbtiei fondurilor nerambursabile.

Pot judeca că execuția bugetului pe anul precedent a fost corectă sau incorectă, abia după ce primesc un raport explicativ pentru 2015, ar pentru Rectificarea Bugetară un raport economic pentru primele 6 luni din 2016.

Sorin Mihai: Domnule Menabit, de lămurit m-am lămurit. Dar este evident că orice aș spune ați putea cataloga drept discuție, nu informare corectă. Informații corecte primiți numai dacă faceți un efort și mergeți la Primărie, pentru a cere să vi se pună la dispoziție documente justificative. V-am invitat să mă însoțiți, nu ați răspuns invitației. Vă las să vă lămuriți din orice surse considerați că sunt adecvate și corecte. Până atunci este important, totuși, să existe opinii exprimate justificat și în acord cu atribuțiile pe care le avem în calitate de consilieri locali.

Menabit Ozzy: Dacă tot v-ați lămurit, cât a costat Aleea Teilor din bugetul local până în prezent?

Și de ce se dorește suplimentarea cheltuielilor pentru Aleea Teilor cu 2.650.000 lei?

Sau mă trimiteți la Primărie să aflu?

Sorin Mihai De ce nu ați merge la primărie să aflați?

Menabit Ozzy Pentru că sunteți dvs un adept al transparenței.

Menabit Ozzy Și un bun coleg.

Sorin Mihai Tocmai. Iar dumneavoastră – al informării corecte.

Vali Bazavan: Pai, sa ma bag si eu putin in discutia dumneavoastra, dle. Sorin Mihai, spuneti-mi cum v-ati lamurit pe tema Aleii Teilor? Ma intereseaza strict parerea dvs., nu circul de mai sus cu dl. Menabit. Ati cerut opinii de la noi, dar e bine sa le auzim si pe ale dumneavoastra. 😉

Sorin Mihai: În privința Aleii Teilor, discuția nu s-a schimbat foarte mult față de ceea ce se spunea și în campania electorală. Pentru a se finaliza proiectul era de atunci evident că sunt necesari mai mulți bani decât cei alocați în ultima și celebra ședință de CL. Și problema rămâne aceeași: lăsăm sau nu să fie terminat acest proiect început. Dar în ședința CL voi cere executivului să explice clar, cu date pentru ce sunt necesari acești bani, tocmai pentru a elimina confuzii sau interpretări.

Vali Bazavan: Aha. Deci nu v-ati lamurit…in totalitate. Dar sa presupunem ca v-ati lamurit. Ce vreti sa faceti in privinta calitatii lucrarii de pe Aleea Teilor si a parcului Nevergreen? Pentru ca ce se face acolo s-ar putea sa ajunga un pericol la adresa sigurantei noastre. Cu siguranta ati trecut pe acolo si ati vazut acest lucru.

Menabit Ozzy:
Ne jucăm de-a miștourile sau chiar comunicăm chestiuni de interes? 
Până la urmă treaba este serioasă, in rectificarea de buget se dorește suplimentarea cu o sumă importantă. De ce? Ce s-a întâmplat ca să devină necesară? De ce lucrarea nu este finalizată nici astăzi?

Eu am sunat pe dl primar și a refuzat să informeze, apoi a comunicat că se interesează la cine este responsabil și va comunica. Au trecut 2 saptamâni, niciun răspuns.

Dacă vi s-au dat aceste informații vă rog ca un coleg, vă rog ca un cetățean al Mangaliei, vă rog să împărtășiți aceste informații. Să câștigăm timp în spiritul construcției solide de care amintiți.

Sorin Mihai: Domnule Menabit, informațiile pe care le cereți acum vi le-am dat acum 2 luni de zile, când cereați cu insistență să așteptăm finalizarea. Odată pierdută finanțarea europeană (și aș putea să vă reamintesc pe cine ați indicat drept vinovat pentru aceasta, într-o discuție acum o lună) nu este evident că trebuie finalizat proiectul cu aceiași bani? Cum să îl finalizezi dacă nu ai fondurile necesare? Ce anume vă este neclar din ceea ce afirmam acum 2 luni și ceva?

Menabit Ozzy: Deci nu ați aflat suma exactă care s-a cheltuit până în prezent? 
Pe mine mă interesează de ce se cere această suplimentare care se propune să o aprobăm. Ce contracte se plătesc cu acești bani ai orașului? 
Cine este persoana responsabilă încât lucrările in luna Iulie încă nu sunt finalizate? Îi mai dăm proiecte pe mână? Si-a dovedit Incapabilitatea.

Dar cel mai important: eu joi trebuie să votez o rectificare de buget fără o expunere de motive explicită, fără o prezentare scrisă a situației lucrărilor, mai ales in condițiile unui consiliu nou. 
Pot vota ceva pentru care nu există expunere de motive, o dare de seamă, etc.?

Menabit Ozzy: Dar sincer, am crezut că veți fi un adept al transparenței, că veți informa cetățenii, etc.

Dacă aveți lămuririle cu care v-ați lămurit, vă rog să ne lămuriți și pe noi, restul locuitorilor Mangaliei. 
Sincer sunt sătul de secretomania asta. De miștouri, de indolență, de lipsă de comunicare.

Iar in ceea ce priveste rectificarea bugetului de cheltuieli, aprobăm bugete doar pentru că zice executivul că are nevoie de bani? Nu se aprobă aceste bugete pentru proiecte, pentru contracte, etc.?

Nu vreau să răspund precum acei cărora Curtea de Conturi le impută sumele din finanțările obținute ilegal prin Ministerul de Finanțe. E vorba de multe miliarde vechi. Eu sunt sărac, nu am miliarde. Chiar dacă mâine sun la colosul economic pe care l-am lăsat in spatele meu, nu consider rațional să plătesc pentru că mi se cer ilegalitați.”

Sursa: facebook.com/groups/, Vot de responsabilizare consilier.


Mangalia News, 12.07.2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply