SIBFEST – Veşti bune de la Programul de Voluntariat FITS 2016

0
1104

festivalul_international_de_teatru_de_sibiu_2016

Descoperă culisele festivalului SIBFEST 2016, prin Programul de Voluntariat!

Prima etapă a înscrierilor pentru programul de voluntariat din acest an a avut loc în perioada 11 noiembrie 2015 – 11 ianuarie 2016. S-au înregistrat peste 250 de aplicaţii şi au fost intervievaţi un număr de 187 de candidaţi până în prezent, 7 candidaţi fiind din afara Sibiului.

fii_voluntar_sibfest2016

Programul de Voluntariat al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este derulat în parteneriat cu Asociaţia Proiect 1200, care gestionează procesul de recrutare, orientare, instruire şi training, supervizare şi monitorizare al voluntarilor.

A XXIII-a ediție a Festivalului de Teatru de la Sibiu va debuta pe 10 iunie 2016. Programul de voluntariat s-a desfășurat în parteneriat cu Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu, organizator FITS. Recrutarea voluntarilor, selecția, pregătirea și monitorizarea voluntarilor va fi asigurată de Teatrul Național ”Radu Stanca” Sibiu, organizatorul Festivalului Internațional de Teatru. Programul de voluntariat este un departament oficial al festivalului din 2007, anul în care Sibiul a fost declarată capitală culturală europeană.   

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

sibfest2016-

Am vorbit recent cu doamna Liliana Lirca, asistent coordonator al Programului de Voluntariat din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, care a avut amabilitatea să ne răspundă la mai multe întrebări referitoare la programul pe care îl coordonează: 

Reporter: – Am dori să aflăm mai multe detalii despre departamentele din cadrul programului de voluntariat. Care este preocuparea tinerilor care urmează să participe la festival ca voluntari ?

liliana-lirca

L.L.: Ca în fiecare an, Programul de Voluntariat a înregistrat peste 400 de aplicații, constatându-se astfel un real interes pentru domeniul artelor spectacolului. Foarte mulți aplicanți sunt studenți la teatru, teatrologie, actorie. Cei care sunt studenți la master sau licență în domeniul Managementului Cultural din cadrul Facultății de Litere și Arte, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, fac practică în cadrul festivalului. Programul de Voluntariat este organizat pe departamente, cele mai populare departamente la care tinerii au aplicat sunt: Departamentul Companii și VIP-uri, Departamentul Infodesk, Departamentul Afișaj și Departamentul Ticketing și Plasare, demonstrând dorința tinerilor de a interacționa și de a crea dialogul necesar evoluției personale și sociale. D

in dorința organizatorilor festivalului de a oferi publicului o experiență teatrală deosebită, Programul de Voluntariat a creat în 2015 cel mai nou departament al festivalului, acesta este departamentul de Ushering, acesta se poate confunda pe alocuri cu Departamentul de Ticketing și Plasare, deoarece atribuțiile voluntarilor se aseamănă. Voluntarii repartizați la Ticketing și Plasare au parte de o pregătire specifică minuțioasă înainte de festival, principalele responsabilități sunt acelea de a verifica biletele spectatorilor la intrarea în sala de spectacol, de a îndruma spectatorii spre locurile din sală înscrise pe bilet, urmând ca mai apoi să se deplaseze către o nouă locație. Voluntarii repartizați pe departamentul de Ushering rămân până la sfârșitul spectacolului, asigurând liniștea și ordinea în sală, în timpul spectacolului. Mai multe detalii legate de departamente și atribuțiile voluntarilor le puteți găsi pe platforma online a festivalului, www.sibfest.ro

– Voluntarii se înscriu pe platforma online a festivalului pentru programul de voluntariat la care vor aplica, apoi urmează selecția și pregătirea voluntarilor. Cum se realizează pregătirea voluntarilor, a celor care locuiesc în Sibiu, cât și a celor care vin din afara Sibiului.

L.L.: Pregătirea voluntarilor este obligatorie și se concretizează prin cursuri de pregătire generală despre Festival, Sibiu și Programul de  Voluntariat și cursuri de pregătire specifică pe departamentul în care voluntarul a fost repartizat. Perioada de pregătire a voluntarilor din Sibiu se va desfășura în perioada 15 februarie 2016 – 15 mai 2016 la Sibiu, în cadrul unor cursuri interactive desfășurate la Facultatea de Litere și Arte, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Pregătirea voluntarilor din afara Sibiului se va face online, prin transmiterea materialului suport și testări online, urmând ca în momentul sosirii acestora în Sibiu ( 5 iunie 2016 ) să recupereze partea practică a cursurilor pentru FITS 2016.

Activitatea efectivă a voluntarului din Sibiu va începe de pe data de 25 iunie 2016, terminându-se după festival, adică în data de 21 iunie 2016. Dacă voluntarul este din afara Sibiului, activitatea sa va începe pe data de 5 iunie 2016 și se va termina în data de 21 iunie 2016.

programvoluntariatsibfest2016

– Programul de voluntariat se adresează și adolescenților. De la ce vârstă se pot înscrie într-un program de voluntariat pentru festival ?

L.L.: Programul de voluntariat este o școală nonformală și susține educația formală, nominal încurajând și evidențiind necesitatatea educației în rândul tinerilor. Condițiile de aplicare la festival a voluntarilor sunt să aibă peste 16 ani, să fie din Sibiu și să nu fie ani terminali.

– Cum îi poate ajuta Programul de Voluntariat pe tinerii care nu au experiență profesională ?

L.L.: Certificarea activității de voluntar se face prin semnarea contractelor de voluntariat, eliberarea de certificate și înmânarea de diplome de voluntari FITS, care sperăm să îi ajute pe tineri în viitor, alături de experiența propriu-zisă. Există Legea 74/2004 a voluntariatului, în baza căreia se semnează contractele de voluntariat, activitate ce este considerată drept experiență profesională în specialitate, în funcție de tipul activității, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite.   

programvoluntariatsibfest2016-

– Voluntarul FITS este recunoscut prin câteva elemente distincte de identificare la programului de voluntariat la care este înscris. Imi puteți spune care sunt acestea?

L.L.: Statutul de voluntar FITS este un statut obținut după o selecție riguroasă, alături de o testare a cunoștințelor generale despre festival și după participarea aplicanților la un curs intensiv de pregătire generală și specifică pe departamente. Fiecare voluntar FITS urmând să primească înainte de începerea festivalului un tricou de voluntar FITS personalizat, un ecuson  nominal, plus apă și hrană pe toată perioada în care acesta își desfășoară activitatea de voluntar, conform unui program de activitate zilnic stabilit de comun acord. 

– Cunoscută fiind experiența dumnevoastră cu tinerii, ce mi-ați putea spune despre ei, cum sunt la pregătire, cum se descurcă, care este părerea lor despre festival, la final ?

L.L.: Prima mea experiență cu festivalul a fost ca spectator, în 2012, când m-am mutat la Sibiu. Am privit cu mare admirație implicarea voluntarilor care roiau în jurul meu, în timp ce eu alergam ca spectator de la o locație la alta, de la un spectacol la altul. Astfel, în 2013, am aplicat ca voluntar, am trecut prin aceleași etape de pregătire, testare și activitate efectivă, împărtășind entuziasmul și veselia de a fi voluntar FITS (Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu). Sunt niște trăiri deosebite, ca voluntar, pe care nu le pot exprima în cuvinte, acestă experiență trebuie trăită.

Reporter: – Vă mulțumim pentru interviul acordat, stimată doamnă Liliana Lirca și vă dorim succes deplin în activitatea dumneavoastră cu voluntarii FITS.

Pentru cititorii noștri, un îndemn: Vă așteptăm la SIBFEST, ediția 2016!

Interviu realizat de corespondentul nostru voluntar Roxana Turcu.


MangaliaNews.ro, 20 februarie 2016.





piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply