Sebastian Bodu, fost şef ANAF, despre controalele fiscului: „O să fie haos pe litoral. Miliţienii cu armă vor număra banii din casele de marcat“

0
698

Sebastian Bodu, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a acordat un interviu în exclusivitate ziarului Adevărul, în care vorbeşte despre controalele fiscului şi despre presiunea la care sunt expuşi comercianţii.

Sebastian Bodu fost şef ANAF FOTO Arhivă personală

– Ca fost preşedinte al ANAF, cum vedeţi aceste controale ale fiscului prin care foarte mulţi agenţi economici au fost amendaţi şi închişi temporar?

Din păcate, ceea ce se întâmplă acum este un abuz fără margini la adresa micilor întreprinzători. O direcţie a ANAF înfiinţată în 2013 pentru a combate evaziunea fiscală a ajuns să se comporte mai odios decât Garda Financiară la începutul anilor ‘2000.

– Nu e normal ca toată lumea să-şi plătească taxele, indiferent cât de mică este afacerea?

– Ba da, aşa este, dar aceste mici afaceri nu au fost sancţionate pentru neplata taxelor ci pentru că li s-au găsit în casa de marcat diferenţe de bani pozitive sau negative raportat la încasările evidenţiate pe baza bonurilor fiscale emise. A nu emite bon fiscal este o contravenţie, o formă de evaziune fiscală, care trebuie sancţionată. Pe când a avea mai mulţi sau mai puţini bani în casă reprezintă o chestiune de trezorerie ce nu influenţează cu nimic baza impozabilă, care se stabileşte pe baza bonurilor fiscale emise.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Altfel spus, faptul că un agent economic are în casă mai mulţi sau mai puţini bani comparativ cu evidenţa casei de marcat nu are nicio influenţă asupra impozitului, care se stabileşte exclusiv pe baza evidenţei casei de marcat. Şi atunci, dacă nu există influenţe fiscale iar impozitele se plătesc, de ce trebuie sancţionat agentul economic?

De ce apar minusuri şi plusuri

Dar de ce apar aceste diferenţe de sume? Sunt normale?

– Aceste diferenţe au mai multe cauze, precum: bani puşi de gestionar la începutul zilei, pentru a putea da rest, bani rezultaţi din bacşişuri, bani rezultaţi din greşeli de calcul ale gestionarului. Aşadar astfel de diferenţe pozitive sunt nu doar normale, dar chiar inerente. Este adevărat că diferenţele pozitive pot să apară din cauza neutilizării casei de marcat, adică din a vinde fără emiterea de bon fiscal, dar acest lucru nu se poate presupune, ci trebuie dovedit.

Contravenţiile, ca şi infracţiunile, nu pot fi prezumate, pentru că s-ar ajunge la abuzuri. Chiar în lege spune că neemiterea de bon fiscal constituie contravenţie dar, din păcate, mai există un articol care prevede că şi sumele de bani în plus sau în minus constituie contravenţie, iar aceasta din urmă prevedere este abuzivă şi neconstituţională, deoarece dă dreptul ANAF să sancţioneze nu doar neemiterea de bonuri, ci şi diferenţele de bani din casa de marcat.

Statul trebuie să se rezume la a colecta impozitele, nu să se preocupe de gestiunea fiecărui agent economic. Câtă vreme acesta îşi plăteşte dările, fiscul nu are dreptul să intervină.

Citeste mai mult: adev.ro/nm69ka. 04.04.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply