HERAS – Moștenirea arheologică submarină din partea de vest a Mării Negre

0
936

logo heras RO

DESPRE PROIECT

Filozofia HERAS poate fi rezumată la “căutarea patrimoniului subacvatic de-a lungul zonei marine transfrontaliere de la Constanța la Kaliakra de echipe comune de experți de înaltă calificare pentru beneficiul și bunăstarea comunităților locale, pentru afaceri durabile și pentru viitor.”

Proiectul HERAS are următoarele obiective:

– Descoperirea și identificarea patrimoniului cultural submarin comun, cu o istorie de mii de ani;

– Promovarea potențialului istoric comun – foarte atractiv în zilele noastre la nivel mondial, dar încă puțin cunoscut și puțin implementat în zona Constanța – Kaliakra;

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

– Promovarea descoperirilor astfel încât să devină atracții turistice durabile în zona Constanța – Kaliakra, cum ar fi: istoria submarină și turism de aventură, scuba diving (care implică, de asemenea, îmbunătățirea gradului de conștientizare asupra mediului înconjurător și a patrimoniului istoric).

Obiectivele HERAS

Obiectivul general al proiectului HERAS este:

Dezvoltarea potențialului turistic din Vestul coastei Mării Negre prin identificarea și promovarea resurselor patrimoniului cultural comun submarin multi-milenar. Obiectivul general ia în considerare avantajele și dezavantajele existente:

– avantaje: istorie comună multi-milenară, existența obiectivelor importante de patrimoniu cultural subacvatic (atât cunoscute cât și presupuse), existența altor atracții unice de-a lungul coastei (de la site-uri istorice/arheologice la arii naturale protejate, peșteri, turism de masă și obiective de agrement);

– existența unui potențial uman de înaltă specializare: zona cuprinde instituții cu rezultate semnificative atât în domeniul științelor marine (GeoEcoMar) cât și în arheologie (muzeele din Constanța și Kavarna). Unic în domeniul oceanologiei din Bulgaria, și de asemenea, cu rezultate științifice de excelență, IO-BAS este un partener vital în ceea ce privește experiența și rezultate similare. Partenerii au avut deja experiențe comune în diverse teme de cercetare, dar niciodată dedicate patrimoniului cultural subacvatic.

– dezavantaje: foarte puține cunoștințe existente cu privire la patrimoniul cultural subacvatic comun, absența unor strategii comune de dezvoltare durabilă pentru zonele de coastă Constanța și Dobrich.

Grupând expertiza oferită de către institute de cercetare, muzee și un ONG specializat în scuba diving, echipa științifică comună va oferi suficiente competențe pentru a dezvolta un plan coerent și detaliat de investigație, care va ajuta la identificarea, conturarea și analizarea obiectivelor semnificative existente ale patrimoniului cultural subacvatic. Un rezultat important, care va contribui la dezvoltarea de afaceri specifice bazate pe particularitățile zonei, constă în elaborarea unui ghid de management turistic asupra modului de folosire optimă a obiectivelor patrimoniului cultural subacvatic într-o manieră durabilă și integrată de-a lungul întregii zone de coastă Constanța – Kaliakra.

În concluzie, prin gruparea institutelor de cercetare, a muzeelor și a organizațiilor non-guvernamentale, se pot crea noi oportunități de afaceri, prin transformarea unui dezavantaj prezent (lipsa de informații coerente asupra patrimoniului submarin) într-o atracție regională specifică.

Vă invităm să citiți mai mult AICI.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply