MANGALIA 20 – Un TOP al personalităților locale. Episodul 3: Arte plastice – Pictură

0
3093

farmec.ro
carturesti.ro%20

Mangalia20montajfoto

MANGALIA 20 – Un TOP al personalităților locale

– episodul 3 –
Anul acesta se împlinesc 20 DE ANI de când orașul Mangalia a fost declarat municipiu (1995 – 2015).

Cu acest prilej, redacția ziarului online www.MangaliaNews.ro a lansat Topul personalităților locale „MANGALIA TOP 20”. Au trecut, așadar, 20 de ani de când Mangalia este municipiu; noi am ales pentru a puncta acest eveniment 20 de domenii în care s-au afirmat concitadinii noștri, de-a lungul vremii, încercând, totodată să “updatămMonografia “Mangalia în paginile vremii”, scrisă în 2007 de Aurelia și Alexandru Lăpușan.

Articolul anterior a cuprins domeniul ARHEOLOGIE – Muzeul Callatis, generația actuală. Continuăm astăzi cu episodul 3:

ARTE PLASTICE – PICTURĂ:

Ion ȚUCULESCU, Nicolae TONITZA, Francisc ȘIRATO, Ștefan DIMITRESCU, Oscar HAN, mari pictori români, au imortalizat Mangalia pe pânzele lor, în perioada interbelică.

Picturi realizate la Mangalia de Ion ȚUCULESCU:

Ion-Tuculescu - Peisaj de primăvară la Mangaliaion-tuculescu-adevar-si-poezie-la-mangaliaion-tuculescu-la-malul-marii-mangalia-vecheion-tuculescu-marea-la mangaliaIon-Tuculescu-Marina la Mangaliaion-tuculescu-peisaj-la-mangalia-1943ion-tuculescu-primavara-la-mangalia

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Nicolae TONITZA:

nicolae tonitza casa la mangalia nicolae tonitza plaja mangaliaNicolae_Tonitza_-_Acoperisuri_la_Mangalia



Francisc ȘIRATO, Ștefan DIMITRESCU, Gheorghe Petrașcu, Oscar HAN:

Francisc Sirato-strada la mangalia

Stefan DIMITRESCU-Case-la-mangalia-1925

gheorghe petrascu geamie la mangaliaOscar HAN-statuia_eminescu-faleza cazino constanta


Dintre plasticienii mangalieni, sunt menționați în Monografia Mangalia în scrierile vremii” următorii:

– pictorul Petre BEDIVAN, născut în data de 15 iunie 1928 la Caliacra, decedat, 19 februarie 1982. Din anul 1940, a trăit la Mangalia. Studii: Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, 1947-1953. Membru al UAP din 1954. Expoziţii în perioada 1953-1980, în ţară şi străinătate.


Lucia Demetriade Bălăcescu

„Mangalia veche” de Lucia Demetriade Bălăcescu:

mangalia-veche-lucia-balacescu

Datorită artei sale, Lucia Demetriade Bălăcescu se situează în rândul marilor pictori ai perioadei interbelice. Născută în anul 1895, la Bucureşti, Lucia Demetriade Bălăcescu a fost aproape de pictură încă de mic copil, când a urmat cursuri cu profesorii Luisa Silbering şi Fritz Gilsi. După ce a deschis prima expoziţie personală la Bucureşti, a plecat la Paris pentru a urma cursurile unor academii de prestigiu. În 1923, s-a reîntors în ţară şi a realizat ilustraţii pentru cărţi şi diferite ziare.

Uleiul pe carton, semnat şi datat în partea din dreapta jos, „Mangalia veche”, înfăţişează aspectele panoramice ale oraşului cu acelaşi nume, subliniate cu umor. Tinerei burgheze, ce poartă haine occidentale şi care priveşte de la balconul camerei sale, i se opune femeia în port popular, cu ie. Arhitecturile, grădinile şi personajele sunt compuse în mod inedit şi cu un colorit viu. Peisajele citadine reprezintă pentru artistă prilejul restituirii imaginii fizice şi morale a unei epoci. (Articol preluat din Ziua de Constanta, 04.08.2014). Sursa foto: wikiart.org


ion_bitzan
Ion BITZAN, pictor.

 

Născut la 23 august 1924 în comuna Limanu, a decedat la 15 septembrie 1997 la București. Urmează cursurile Academiei de Arte Frumoase din București, în perioada 1945-1951. Ion Bitzan este cunoscut ca pictor, grafician, gravor, designer.

A strălucit în toate domeniile artelor plastice. A desfășurat o impresionantă activitate didactică, ajungând profesor și decan al Facultății de Arte Decorative. A fost Visiting Professor al Academiilor de Artă din new York, Washington, San Francisco, Philadelphia.

Criticul de artă Florica Cruceru afirmă:

Ar fi meritat ca astăzi, să existe un Muzeu Ion Bitzan la Limanu, ca semn al unui firesc omagiu adus artistului de către ai săi…”.

ion-bitzan-map ion-bitzan-the-banquet-1994

Potrivit Wikipedia, în 1964 a predat la Școala de Artă din Bucuresți.
În 1980, el a expus la Salonul de la Paris, în 1981 în Artă Contemporană din Europa de Est, Osaka, Japonia, la Trienala internațională de desen, de la Varșovia, în Cartea Caper, Frank Marino Gallery, New York. Galeria PS1, New York, a prezentat o expoziție personală. În 1983, la Galeria Caminul din Bucuresti, expoziție personală. În 1985, a expus Ion Bitzan Works 1975 – 1985, la Galeria din Belfast, în Irlanda de Nord.ion-bitzan-1992-1993-photo-credit-peter-jacobi
El a reprezentat România la Bienala de la Veneția în anii 1964 și 1997 și la Sao Paolo Bienale, în 1967, 1969 și 1981.
Lucrările lui sunt incluse în numeroase colecții publice, după cum urmează: Muzeul de Arta Moderna New York, Muzeul Ariana, Geneva, Kunsthalle, Hamburg; Galeria Națională de Artă Modernă, Edinburgh, Muzeul Național Poznan, Polonia, Muzeul Stedelijk, Amsterdam, Muzeul de Arta Lidice, Cehoslovacia, în România, la Muzeul de Arta Bucuresti si la Iasi, Galati, Craiova și Constanța.

ion_bitzan
Opera sa este inclusă și în colecții particulare din România, Germania, Țările de Jos, Franța, Italia, Statele Unite ale Americii, Irlanda de Nord, Anglia și Scoția.
Între 1971 – 1997 a predat la Catedra de Design a Institutului de Arte Frumoase, București, România.
Sursa foto: bitzan.net/biography

Surse: ziuaconstanta.ro, mangalianews.ro.


Ștefan (Stephan) ELEUTHERIADES,

arhitect, pictor, grafician, eseist, născut la Mangalia, în septembrie 1922. În 1951 emigrează în Grecia, apoi se stabilește în Brazilia. Dragostea pentru Mangalia l-a urmărit toată viața, oricât de departe a fost de orășelul de la malul Mării Negre. A absolvit Facultatea de Arhitectură din Bucureşti cu proiectul de diplomă “Un satelit balnear la Mangalia”, condus de profesorul Duiliu Marcu (1948). Vernisajul primei expoziţii de pictură are loc la Bucureşti, în anul 1946.

Ștefan ELEUTHERIADES-Mangaliafalezasiplaja
După tot felul de privaţiuni, tatăl arestat, confiscarea averii, Ştefan Eleutheriades reuşeşte să părăsească România, la 2 decembrie 1950. Se stabileşte, în 1951, la Rio de Janeiro, Brazilia, unde îşi practică meseria de arhitect, continuându-şi în paralel munca la şevalet. Ca arhitect, s-a remarcat la mai multe concursuri braziliene şi internaţionale.

Ștefan ELEUTHERIADESSE-dinGradinaCasei

Pe data 5 decembrie 2000, Preşedintele de atunci al României Emil Constantinescu, i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în grad de ofiţer, iar în 2003, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism, „Ion Mincu” i-a acordat Diploma „Bene Merenti”.

Stefan ELEUTHERIADES-str Mircea cel Batran in Mangalia

Participă la nenumărate expoziţii individuale şi colective, la Bucureşti și în galeriile de artă din  Rio de Janeiro.

(Sursa: http://www.alternativaonline.ca/StephanEleutheriades.html).

Mangalia-In memoriam-Ștefan ELEUTHERIADES

stephan-eleutheriades-elisabeta-moritakis-2001

Vezi și: Un artist din Brazilia, cea mai bună carte de vizită a Mangaliei. Cum este promovat peste hotare orașul de la malul mării!

http://www.reporterntv.ro/stire/mangalia-promovata-din-amintiri


Traian MARINESCU, pictor.

traian-marinescu1

Născut la 15 iunie 1935 la Mangalia, a lucrat în cel mai diverse tehnici, dar, cel mai mult a pictat marine, sute de pânze care au adunat în ele culorile mării, dar şi grafică – a ilustrat numeroase volume de versuri şi proză -, sculptură şi arte decorative. A trecut în nefiinţă pe data de 7 august 2002.

traian-marinescu2


În episodul viitor (4): ARTE PLASTICE – PICTURĂ, GRAFICĂ, SCULPTURĂ, CRITICĂ DE ARTĂ

Surse documentare: 

  • Monografia „Mangalia în paginile vremii”, autori Aurelia și Alexandru Lăpușan, Editura Dobrogea, 2007;
  • Site-ul Muzeului de Arheologie Callatis din Mangalia,
  • Alte surse: Internet, rețele de socializare.

Montaj foto titlu: Pictura „Mangalia veche”, 1945, Lucia Demetriade Bălăcescu și Mangalia, sensul giratoriu, fotografie actuală.


MangaliaNews.ro, 25.02.2015.


 


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply