Tradiţii pentru spor şi sănătate. Dragobetele 2015, sărbătoarea iubirii

0
784

dragobete

Dragobetele se celebrează la 24 februarie.

La data de 24 februarie, credincioşii ortodocşi sărbătoresc Întâia şi a doua aflare a Capului Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan. De asemenea, în această zi, celebrăm sărbătoarea autohtonă a iubirii -Dragobetele.

Ce ştim despre sărbătoarea creştină

Documentele vremii au menţionat o întâmplarea dramatică din viaţa Sfântului Ioan: Ce s-a întâmplat cu capul Botezătorului după decapitarea sa, eveniment sângeros petrecut la curtea regelui Irod Antipa, cel care s-a căsătorit cu soţia fratelui său Filip.

De-a lungul deceniilor, credincioşii au căutat preţioasa relicvă, cu gândul ca aceasta să fie pusă la adăpost de răzbunările duşmanilor Botezătorului. După multe peripeţii, capul Sfântului, a fost găsit în casa lui Irod, de soţia unui slujbaş al acestuia, care l-a adăpostit într-o biserică din cetatea Emesei, în Siria. În final, după alte evenimente sângeroase, preţioasa relicvă a fost dusă în Franţa, într-o biserică din localitatea Amiens, unde credincioşii le venerează şi în zilele noastre.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/
Dragobetele, sărbătoarea autohtonă a iubirii

Dragobetele este o sărbătoare autohtonă a iubirii şi este respectată mai ales în Oltenia şi în Vestul Munteniei, în data de 24 februarie.

În tradiţia populară, sărbătoarea Dragobetelui i se mai spune Cap de primăvară, pentru că multe dintre obieiurile şi tradiţiile specifice acesteia sunt legate de venirea acestui anotimp îndrăgit.

Tradiţii de ieri şi de azi de Dragobete

În ziua de Dragobete, fetele şi flăcăii adună flori de primăvară

Îmbrăcaţi în haine noi, ţesute în casă, tinerele şi flăcăii se întâlneau în ziua de  Dragobete în familia unui burlac.Aici îşi povesteau cele mai frumoase amintiri trăite de la sărbătoarea Dagobetelui din anul trecut şi gustau din bucatele pregătite de gazdă. Prăjiturile în formă de inimioară erau preferatele oaspeţilor.

Când vremea era frumoasă, cu toţii porneau în grupuri prin lunci şi păduri, cântând şi veselindu-se, sperând că în această zi veselia lor anticipează o nouă iubire.

Florile culese în ziua de Dragobete atrag norocul

Continuarea, AICI. 24.02.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply