Cinci minute de Istorie, cu Adrian Cioroianu: Un loc de care toți românii ar putea să fie mândri (FOTO)

0
1127

adrian-cioroianu-cinci-minute-de-istorie-mangalia1

Adrian Cioroianu: Un loc de care toți românii ar putea să fie mândri, 

(dacă l-ar cunoaște, cât mai mulți)…, se află la Mangalia, jud. Constanța.
La invitația unor prieteni, iată-mă aici în acest final de săptămână. După ce, la mijlocul săptămânii eram la Caransebeș, în Banat, peste două zile eram in Dobrogea. Nu e rău să vezi Istoria țării acolo unde ea s-a petrecut.

adrian-cioroianu-cinci-minute-de-istorie-mangalia3

Data viitoare când mai ajungeți pe litoralul românesc, nu ratați întâlnirea cu uluitoarea istorie a fostei cetăți Callatis și a lumii din care ea a făcut parte. Un superb capitel, de excepție, statui de tip Tanagra, frize, vase și amfore, sticlărie, podoabe și bijuterii, pietre funerare (îl veți întâlni astfel și pe Cavalerul Trac)… și, preferatul meu, papirusul din așa-numitul mormânt cu papirus, din sec. IV î. Hr. (despre care am făcut un episod din cele 5 minute de Istorie, anul trecut).

adrian-cioroianu-cinci-minute-de-istorie-mangalia2

Într-o vreme în care cultura Internetului prost folosit îi amețește pe mulți cu așa-zise revelații despre daci, aceia dintre dvs. care veți vizita acest muzeu arheologic Callatis veți afla fragmente unice din povestea adevărară (pe cât o știu istoricii) a civilizației greco-romano-bizantine din care această arie a făcut parte.

adrian-cioroianu-cinci-minute-de-istorie-mangalia10

Așadar, cum spunea o veche rimă, la mare, nu mai dați banii pe prostii și faceți poze la copii (și dvs. înșivă) la muzeul Callatis.

adrian-cioroianu-cinci-minute-de-istorie-mangalia9

Mai mult, AICI.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

MangaliaNews.ro, Marți, 24.02.2015, de Dragobete!


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply