Istoria unuia dintre cele mai “minunate şi ciudate” locuri din România. Străinii, fascinaţi de aceste imagini

0
968

salina-turda-mediafax-foto-raul-stef1

Săpată în Evul mediu pentru exploatarea sării medicinale, salina de la Turda s-a fost transformat, cu ajutorul unor soluţii ingenioase de inginerie, într-un parc de distracţii tematic.

Într-un amplu material despre salina din judeţul Cluj, jurnaliştii britanici scriu că, dacă în urmă cu sute de ani minerii coborau la 120 de metri adâncime pentru a exploata sarea, în prezent turiştii se pot bucura acolo de o partidă de minigolf sau de o tură cu roata, având parte de o privelişte ”spectaculoasă”.

salina-turda-mediafax-foto-raul-stef2

Salina Turda a fost modernizată în perioada 2008-2010 şi redeschisă publicului la începutul anului 2010, în urma unor investiţii de 5,8 milioane de euro, finanţate din fonduri PHARE. De atunci, peste două milioane de persoane au vizitat obiectivul, mulţi dintre ei străini. Complexul balnear din judeţul Cluj cuprinde o sală de tratament şi recuperare, terenuri de minigolf şi badminton, bowling, tenis de masă, mese de biliard, un debarcader şi o biserică.

salina-turda-mediafax-foto-raul-stef3

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Primele lucrări miniere datează din 1690, însă exploatarea sării la Salina Turda datează din epoca romană. Salina a fost închisă în 1932 şi a fost redeschisă pentru public şi pentru pacienţii cu boli respiratorii, în 1992. În anul 2000, zona a fost declarată rezervaţie naturală de interes naţional, considerată un muzeu de istorie a mineritului de sare.

În vara anului trecut, societatea care administrează Salina Turda, companie care are ca unic acţionar oraşul Turda, a inaugurat şi un complex balnear situat în centrul municipiului. Investiţia s-a ridicat la 10 milioane de lei.

Interes din partea străinilor

La finele lui 2010, regizorul american Christopher Nolan, realizatorul celebrelor filme “The Inception” (Începutul) şi “The Dark Knight” (Cavalerul negru), a vizitat salina, având în minte să filmeze câteva cadre pentru un film.

Totodată, anul acesta ar urma să apară pe marile ecrane pelicula ”Nameless” (”Fără nume”), un thiriller psihologic turnat în mina Rudolf a salinei Turda, la o adâncime de 120 de metri.

salina-turda-mediafax-foto-raul-stef4

Salina a atras şi presa din alte colţuri ale mapamondului. O echipă de la televiziunea naţională japoneză NHK a filmat acolo un documentar de 50 de minute, difizat la finele anului trecut într-o emisiune care are ca temă fascinaţia lumii înconjurătoare şi în care se prezintă minuni ale naturii din toată lumea.

În salină au fost organizate în ultimii ani mai multe evenimente culturale şi artistice. În vara lui 2011, trei fanfare au susţinut un concert în mina Rudolf, la o adâncime de 42 de metri. Un an mai târziu, la o adâncime de 80 de metri au fost proiectate mai multe filme din cadrul festivalului Comedy Cluj.

Continuarea, AICI și AICI.

Vă invităm să revedeți și articolul postat aici:

http://www.mangalianews.ro/2014/02/16/salina-turda-pe-locul-1-in-topul-celor-mai-cool-locuri-subterane/

22.02.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply