CJC reia programul „Consumăm produse româneşti“

0
863

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Consiliul Judeţean Constanţa reia programul „Consumăm produse româneşti“.

Durata programului este de patru ani (2015-2019), iar valoarea totală a proiectului este de 1,25 milioane de euro, finanţarea programului fiind asigurată de CJC. Aşa cum arăta iniţiatorul programului, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, în ultimii ani, producerea legumelor în câmp a devenit nesigură din cauza accidentelor climatice (inundaţii, grindină, brumă etc.) în urma schimbărilor meteorologice a trecerii treptate dar sigure la anul cu două anotimpuri. De aceea, se impune orientarea producerii legumelor în spaţii protejate, prin mărirea suprafeţelor de sere şi solarii.

Solariile din proprietatea Consiliului Judeţean vor fi date spre folosinţă, pe perioada derulării programului, familiilor selectate de consiliile locale, care vor răspunde solidar de integritatea solariilor.

Gospodăriile care vor beneficia de acest program vor primi un solar pentru o suprafaţă de circa 80-100 mp, dotat cu instalaţie de irigare prin picurare, plase de umbrire pentru perioadele cu temperaturi ridicate şi cu material termoprotector pentru protejarea culturilor pe perioadele reci ale anului.

În aceste solarii, prin aplicarea tehnologiilor de cultivare a legumelor se pot obţine trei culturi succesive pe an. Beneficiarii solariilor vor avea asigurate atât răsadurile, cât şi substanţele necesare tratamentelor din timpul vegetaţiei. Producţia obţinută în aceste solarii este destinată consumului propriu, iar surplusul obţinut se poate comercializa pe piaţa liberă.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/
Puterea exemplului

„Încurajarea şi sprijinirea înfiinţării de solarii în toate localităţile judeţului, în curţile celor mai gospodari locuitori, vor da un exemplu pozitiv comunităţilor săteşti şi vor duce la creşterea suprafeţelor destinate producerii legumelor pentru consumul propriu, dar şi pentru aprovizionarea pieţelor oraşelor cu produse sănătoase româneşti. Puterea exemplului stă la baza schimbării mentalităţii, încurajarea muncii şi ieşirea din starea de letargie persistentă în viaţa de la ţară.

Prin încurajarea şi sprijinirea producătorilor de legume pentru cultura protejată se înfăptuiesc trei deziderate, şi anume: promovarea speciilor şi soiurilor de legume autohtone, reducerea şi chiar eliminarea importului, repunerea în funcţiune a cercetării româneşti în domeniu, în vederea creării de soiuri de legume care să satisfacă preferinţele consumatorului român, sătul la această dată de legumele din import care sunt atrăgătoare, dar nu au gustul specific românesc, cu care suntem obişnuiţi“, a precizat şeful administraţiei judeţene.

În opinia sa, încurajarea şi sprijinirea înfiinţării de solarii în toate localităţile judeţului, în curţile celor mai gospodari locuitori, vor da un exemplu pozitiv comunităţilor săteşti şi vor duce la creşterea suprafeţelor destinate producerii legumelor pentru consumul propriu, dar şi pentru aprovizionarea pieţelor oraşelor.

Obiectivul principal al acestui proiect îl constituie crearea de puncte de colectare în comune, organizarea pieţei de engros, care cu timpul va elimina intermediarii din pieţe, va contribui la stabilirea unor preţuri corecte, care să mulţumească atât producătorul, cât şi consumatorul.

Pentru transpunerea în practică a celor expuse, Consiliul Judeţean Constanţa propune achiziţionarea de solarii, răsaduri, cât şi substanţele necesare tratamentelor din timpul vegetaţiei, acestea urmând să fie repartizate în localităţile din bazinele legumicole consacrate din judeţ, sau fiecărei localităţi.

Alice HIRSCH, lideruldeopinie.ro, Joi, 12.02.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply