Comercianţii au sesizat Avocatul Poporului, nemulţumiţi că “fără bon fiscal, marfa e gratuită”

0
695

comerciantii_avocatul_poporuluiControverse constituţionale pe legea care ne permite să plecăm cu marfa neplătită, dacă nu primim bon fiscal. Comercianţii au sesizat Avocatul Poporului în cazul acestei prevederi, pe care o consideră neconstituţională. Se încalcă dreptul la proprietate şi, în plus, este posibil să apară conflicte între vânzători şi cumpărători, susţin aceştia. Iar tehnic, e imposibil de aplicat, mai precizează comercianţii.

După 1 martie, patronii care ţin evidenţa pe caiet se pot trezi că nu-şi primesc banii de la cumpărătorii care nu au primit bon fiscal pentru marfa luată pe datorie. Tehnica bate legea, spun comercianţii, pentru că “bonul nu se eliberează până nu se plăteşte“.

Ordonanţa deschide calea spre conflicte între vânzători şi cumpărători. Asociaţia Comercianţilor Mici şi Mijlocii a sesizat deja Avocatul Poporului, pentru că susţine că noile prevederi ar încalca articolul din Constituţie care consfinţeşte că proprietatea privată e ocrotită de lege.

Specialiştii în drept constituţional spun că mai degrabă sunt încălcate principii de drept.

Ministerul Finanţelor nu renunţă însă. Mai ales că în Grecia, o astfel de măsură s-a aplicat cu succes în ultimii ani pentru combaterea evaziunii fiscale.

Anul trecut, patronatele din turism au propus o măsură asemănătoare pentru clienţii barurilor şi restaurantelor care nu emit bonuri fiscale.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Sursa: stiri.tvr.ro, Miercuri, 04.02.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply