S-a spart gaşca “căpuşelor” coreene de la Mangalia!

0
788

dmhi_mangalia2

Observator de Constanța: Peste 30 de persoane şi firme sunt implicate într-o mega evaziune fiscală şi spălare de bani, anchetatorii identificând peste nouă milioane de lei, bani sustraşi din sistem, în cursul anilor 2012 şi 2013. Cei implicaţi sunt trei cetăţeni coreeni şi mai mulţi români, care au înfiinţat societăţi comerciale, multe dintre ele fantomă, prin care desfăşurau activităţi de reparat nave în calitate de subcontractori în şantierul naval din Mangalia. 

32 de persoane juridice şi fizice, care au prejudiciat statul român cu peste 2,2 milioane de euro, au fost trimise în judecată. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, este vorba de Kim Jong Kan, cetăţean coreean, Iulian Crangă, Ion Ion, David Ion, Petrică Doru Dascălu, Valentin Cornea, Stelian Raica, Ioan Bălan, Viorel Damian, Marian Boncilă, Cristian Niculae, toţi în stare de reţinere. De asemenea, în evaziune mai sunt implicate şi mai multe S.R.L.-uri din Limanu, Mangalia, Pecineaga, Agigea şi Bucureşti.

Toţi  sunt acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani, în calitate de autori sau complici. Anchetatorii au stablit că inculpatul coreean, liderul grupării, împreună cu alţi doi conaţionali, dispăruţi în prezent, au înfiinţat societăţi comerciale prin care desfăşurau activităţi de reparat nave, în calitate de subcontractori în şantierul naval din Mangalia. În activitatea infracţională erau ajutaţi de ceilalţi inculpaţi, inclusiv prin întocmirea documentelor contabile ilicite.

Prin folosirea unor firme-fantomă subcontractoare, inculpaţii au beneficiat, în mod fictiv, de bunuri sau servicii, aşa încât, prin evidenţierea în actele contabile a unor cheltuieli nereale, au ajuns să înregistreze pierderi fiscale şi, astfel, s-au sustras de la plata impozitelor şi taxelor către bugetul de stat consolidat, provocând un prejudiciu total de circa 9.341.671 de lei, aferent anilor 2012 şi 2013. În acelaşi dosar, a fost pus şi sechestrul asupra uneia din firmele implicate – S.C. Dec Equipment S.R.L. –, la sfârşitul lunii iunie a.c., iar în nici două săptămâni instanţa a respins ca nefondată cererea de ridicare a sechestrului.

În urma anchetei, au rezultat date potrivit cărora inculpaţii ar fi evidenţiat în actele contabile operaţiuni comerciale care, în cea mai mare parte, erau fictive, de regulă societăţile comerciale beneficiare de bunuri sau servicii fabricând documentele fiscale, care erau, apoi, contabilizate, toate aceste acţiuni fiind comise în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale. Aprovizionările fictive se făceau, conform explicaţilor date de către administratorii societăţilor beneficiare, fie de la comercianţi care soseau la poarta şantierului naval din Mangalia, ori de la târgul săptămânal din localitatea General Scărişoreanu, de la „piaţa de la ruşi“ din Mangalia, din zona stadionului sau din alte judeţe, în locurile respective manipulându-se cantităţi mari de mărfuri şi materiale de ordinul sutelor şi miilor de kilograme, bucăţi sau litri şi greu de controlat fiscal. Suspecţii au fost trimişi, ieri, în judecată, iar procurorul de caz a formulat şi propunere de arestare preventivă faţă de zece inculpaţi persoane fizice, pentru următoarele 30 de zile.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Legat de acest caz, conducerea Şantierului Naval Daewoo Mangalia a precizat că niciunul dintre angajaţii săi nu este implicat în acest dosar, fiind vorba strict de persoane din afara D.M.H.I.

Societăţile comerciale implicate, potrivit procurorilor: 

Continuarea, în observator.ro, Joi, 25.09.2014.

Vezi și:

http://lideruldeopinie.ro/144276/evaziune-si-spalare-de-bani-la-daewoo-mangalia


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply