Ai câine şi nu l-ai castrat? Iată ce amenzi uriaşe te pasc

0
845

aicainesinuecastrat

Până la 1 ianuarie 2015, toţi românii iubitori de animale care au câini de rasă comună sunt obligaţi să-i înregistreze şi să-i sterilizeze. În caz contrar, riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Constănţenii nu se înghesuie să se conformeze acestei legi. Motivul, sterilizarea costă. Conform Ordinului nr. 1 din 2014, pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân emis de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), toţi românii care au câini sunt obligaţi să-şi înregistreze animalele în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS) şi să-i castreze. O dată cu înregistrarea în RECS, câinilor li se aplică un microcip, cu o serie unică, ce va fi trecută în registru şi în carnetul de sănătate al animalului. Toate acestea le puteţi face la un cabinet veterinar autorizat, care se va ocupa de toate documentele.

100 lei microciparea şi 100 lei sterilizarea

Cabinetele din Constanţa au început deja să facă pachete speciale pentru acest tip de servicii. Astfel, într-o taxă de 99 de lei intră o consultaţie gratuită, montarea microcipului, introducerea în baza de date RECS, carnetul de sănătate nou cu serie unică şi vaccinare antirabică. Pentru sterilizare trebuie să plătiţi separat, în funcţie de greutatea câinelui, de la 80 până la 150 de lei.  „Eu am adoptat doi câini. I-am luat de mici, de pe stradă. Sunt corcituri. Sunt foarte frumoşi şi bine îngrijiţi, dar acum nu îmi permit să plătesc 400 – 500 de lei pentru ei să-i înregistrez, să-i sterilizez şi să le pun cip. Sper ca până la anul să strâng banii sau să se dea o lege să putem să-i sterilizăm gratuit şi să plătim doar cipul”, ne-a spus Mişu Ion, din Constanţa. La fel ca el sunt sute de proprietari de câini care nu sunt de rasă şi pe care trebuie să-i castreze şi să-i înscrie în registru.

Un sfert din proprietari îşi sterilizează câinii

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Această microcipare le va da posibilitatea poliţiştilor să identifice atât câinele, cât şi stăpânul, al cărui cod numeric personal va fi trecut în noul carnet de sănătate al animalului. Proprietarul ar putea fi amendat în cazul în care abandonează câinele sau dacă animalul muşcă pe cineva. Potrivit unui sondaj recent, 25 la sută din proprietarii de câini au declarat că ar vrea să-i sterilizeze. Din această cauză, organizaţiile pentru protecţia animalelor avertizează autorităţile centrale şi locale că trebuie să acţioneze rapid pentru a preveni o avalanşă de abandonuri de câini începând cu anul viitor. Acelaşi studiu arată că jumătate din populaţia României deţine cel puţin un câine. Numărul proprietarilor de câini este mai mare în zonele rurale, unde aproape fiecare gospodărie are cel puţin un câine (82%), comparativ cu zonele urbane (23%).

Continuarea, în cugetliber.ro, Joi, 25.09.2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply