Calificaţi pentru etapa următoare a cursei de anduranţă: 11 jochei pe 11 „zmei“!

0
830

Unsprezece cai şi călăreţi s-au aliniat, sâmbătă, la etapa zonală a concursului de anduranţă de 30 km.

Primul de acest gen din istoria Hergheliei Mangalia, evenimentul a fost organizat Asociaţia Crescătorilor de Cai din Dobrogea „Hippontica“, sub egida Consiliului Judeţean Constanţa şi a Federaţiei Ecvestre Române, în scopul promovării sporturilor derulate la herghelie, după o absenţă de peste zece ani.

Calificaţi pentru etapa următoare a cursei de anduranţă: 11 jochei pe 11 „zmei“!

Şi, nu în zadar; căci la spectacol s-au aflat numeroşi admiratori şi iubitori de cai de toate vârstele. Mai întâi au fost prezentate cuplurile cal-călăreţ, după care s-a dat startul în proba de 30 de km.

Organizatorii susţin că a fost doar începutul unei competiţii ce se doreşte la nivel internaţional. „A fost un traseu de 30 de kilometri pe o rută de 15 kilometri, pe care au parcurs-o de două ori. A fost un eveniment unic şi o emblemă pentru Herghelia Mangalia, pentru calul pursânge arab, specific pentru cursele de anduranţă“, a afirmat Alexandru Nănescu, preşedintele asociaţiei.

„Este un concurs oficial, organizat sub egida Federaţiei Ecvestre Române. Sporturile ecvestre coordonate de federaţie sunt cele mai cunoscute: sărituri peste obstacole, dresaj, atelaj, unde România are cele mai frumoase rezultate, respectiv anduranţa“, a declarat Antal Istvan, directorul Hergheliei Mangalia.

Printre spectatori s-au numărat şi oameni de afaceri din Israel, interesaţi să investească în sudul litoralului. Ei sunt proprietarii unor cai campioni de frumuseţe şi susţin că au multe în comun cu Herghelia, luând în calcul să trimită la Mangalia nişte armăsari. În concurs s-au aflat jochei experimentaţi din cadrul hergheliei, dar şi concurenţi pasionaţi de sporturile hipice şi ecvestre.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Pol de interes

Printre competitori s-au numărat şi sportivi, care în viaţa de zi cu zi sunt de meserie poliţişti sau medici. În valoare totală de 5.000 de lei, premiile au fost acordate din partea Consiliului Judeţean Constanţa, câştigătorul locului I fiind medicul veterinar Dragoş Pistol, jocheul calului pursânge arab Nedjari XII-17.

„Totul se datorează fiicei mele, de patru ani, care îl încalecă săptămânal şi l-a domesticit mai mult decât mine“, a afirmat Dragoş Pistol, câştigătorul cursei. Pentru niciunul dintre participanţi proba de 30 de km nu a fost una simplă. Caii au avut de parcurs bucăţi de drum de pământ, dar şi de pietriş, precum şi un drum plat sau deluros.

Premiile puse în joc au fost: locul 1 – 1.400 de lei, locul 2 – 1.200 de lei, locul 3 – 1.000 de lei, locul 4 – 800 de lei, locul 5 – 600 de lei. Aşa cum arăta Aurel Nănescu, preşedintele „Hippontica“, toţi caii participanţi s-au calificat pentru etapa următoare a concursului de anduranţă de 40 km, care se va desfăşura anul viitor, în martie, tot la Herghelia Mangalia.

Tot pentru 2014, Consiliul Judeţean Constanţa are în proiect organizarea unei curse de anduranţă de 80 km, pe Grindul Chituc, împreună cu Federaţia Internaţională Ecvestră, unde să atragă arabi multimilionari, proprietari de cai pursânge arab.

Redeschisă în luna august, după ce Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Mangalia şi Romsilva (administratorul tuturor hergheliilor de stat din România) au investit peste două milioane şi jumătate de lei în lucrări de modernizare a grajdurilor, aleilor şi căilor de acces din hipodrom şi de modernizare a echipamentelor, Herghelia Mangalia a devenit, în scurt timp, un pol de interes pentru toţi pasionaţii sportului ecvestru.

Alice HIRSCH, http://lideruldeopinie.ro/114278/calificati-pentru-etapa-urmatoare-cursei-de-anduranta-11-jochei-pe-11-zmei


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply