Accidentul de la Certej din 1971, comemorat la Ministerul Mediului de opozanţii proiectului Roşia Montană

0
712

Accidentul produs în 1971 prin ruperea digului de la iazul de decantare al exploatării miniere de la Certej, judeţul Hunedoara, a fost comemorat, miercuri, prin depunerea de candele şi flori în faţa Ministerului Mediului, de unii dintre protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.

Lângă intrarea în sediul Ministerului Mediului au fost depuse, miercuri, câteva candele şi buchete de tufănele, alături de hârtii cu mesajul “Comemorare Certej. 1971. 30 octombrie ora 4.55. 89 de morţi”.

“Azi e ziua de solidaritate internaţională Certej fără cianură. Prima lumânare a fost depusă în faţa Ministerului Mediului astăzi la ora 4.55, oră la care valul de steril s-a revărsat peste locuinţele sătenilor în 1971. Vă aşteptăm să vă alăturaţi comemorării pe tot parcursul zilei, dar mai ales la ora 17.00 fix, când ne reunim cu toţii tot în faţa Ministerului Mediului”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a grupului “Uniţi Salvăm”, din care fac parte cei care se opun proiectului minier de la Roşia Montană şi exploatărilor cu cianură.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat pentru MEDIAFAX că gestul celor care au comemorat la minister accidentul de la Cerej i se pare “firesc”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

“Este normal să învăţăm din greşeli, să impunem cele mai înalte standarde de mediu, ceea ce noi facem, astfel încât să diminuăm riscurile şi să evităm astfel de accidente”, a spus Rovana Plumb.

Întrebată dacă i se par justificate protestele faţă de proiectul minier de la Roşia Montană şi temerile oamenilor, din perspectiva producerii unui accident precum cel de la Certej, Rovana Plumb a răspuns că este normal ca fiecare să îşi poată exprima punctul de vedere într-o societate democratică şi că “ne putem teme de absolut orice”.

“De exemplu, una din prietenele mele cele mai bune a fost lovită de un biciclist şi se află la spitalul de urgenţă. Deci se poate întâmpla orice tip de accident. În ceea ce priveşte mediul, desigur că, dacă te preocupi şi impui cele mai înalte standarde, pentru că mediul este reglementat în proporţie de sută la sută de către Uniunea Europeană, şi se monitorizează respectarea acestor standarde, riscurile sunt mult diminuate”, a adăugat ministrul.

Rovana Plumb a mai spus că “orice investiţie presupune un anumit risc de mediu”, care “trebuie diminuat”, prin respectarea standardelor în domeniu, “astfel încât să avem un mediu curat, dar în acelaşi timp să avem şi o economie competitivă şi creare de locuri de muncă”.

Accidentul de la Certej a fost provocat de ruperea digului de la iazul de decantare al exploatării miniere şi alunecarea muntelui de steril, fiind distruse şase blocuri de locuinţe cu 25 de apartamente fiecare, un cămin cu 30 de camere, şapte locuinţe individuale şi 24 de gospodării. Dezastrul a provocat moartea a 89 de oameni şi rănirea altor 76.

Cititi continuarea pe mediafax.ro, Miercuri, 30 octombrie 2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply