ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI. Ce nu e bine să faci în această zi sfântă?

0
553

ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI sau Ziua Crucii, asa cum se numeste sarbatoarea in  popor, este cinstita prin post si praznice. Se posteste pentru sanatatea  familiei, pentru spor si pentru bunastarea gospodarilor. Credinciosii sfintesc  la biserica ulcele noi pline cu miere si lapte; de toarta canitelor se leaga  cate un fir de ata rosie, iar fiecare cana este acoperita cu un colac. Toate  aceste ofrande se dau de pomana saracilor, in memoria rudelor decedate.

ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI. In aceasta zi nu se mananca usturoi, nuci,  prune sau pepeni, alimente al caror  miez se aseamana cu  crucea.

In traditia populara, frunzele si florile de busuioc,  menta, maghiranul si cimbrul sunt plante magice si se sfintesc la biserica, iar  in timpul slujbei se pastreaza langa cruce, scrie bzi.ro.

Florile de  busuioc sfintit acum alina durerile, chiar si  migrenele puternice sau  durerile de dinti. In mediul rural, cu crengute de busuioc aprinse se afuma  bolnavii de friguri. Busuiocul se pune si in vasele cu apa pentru pasari, in  perioada epidemiilor pentru a le ocroti.

De Ziua Crucii se face un  ritual pentru pomii care nu mai rodesc: gospodarii atarna de ramurile acestora,  cruci facute din busuioc sfintit la biserica si curpeni (tulpini taratoare de  castraveti si de pepeni), sperand ca rodul sa se adune si in acesti pomii  neroditori.

Prognozele meteorologice din vechime pentru Ziua Crucii sunt  verificate in timp: cand cocorii se pregatesc de plecare.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET, Sambata, 14 sept.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply