Sanatoriul Balnear Mangalia, Sănătate și vitalitate! Despre izvoarele termale și clima stațiunilor din sudul litoralului, beneficiile și indicațiile terapeutice ale tratamentului balnear

0
470

Despre stațiunea Mangalia și localizarea acesteia

Mangalia este un oraș turistic și port, municipiu din județul Constanța, Dobrogea, situat la 40 km sud de orașul Constanța și la 14 km de granița cu Bulgaria. Este format din localitățile Cap Aurora, Jupiter, Mangalia (reședința), Neptun, Olimp, Saturn și Venus. Orașul este limitat în partea sudică de lacul Mangalia, la est de țărmul mării Negre, iar în partea de vest și de nord de calea ferată către Constanța, pădurea Comorova și de Balta Mangalia.
Stațiunea Mangalia este singura stațiune maritimă care deține izvoare minerale (radioactive, sulfuroase și mezotermale). Mangalia este declarată în 1899 prima staţiune climaterică maritimă şi balneară din România, după ce s-a stabilit faptul că apele sale sunt sulfuroase, alcaline, uşor cloruro-sodice şi iodurate. Plaja din Mangalia are o formă ușor circulară și se întinde între digul de nord al Portului comercial Mangalia și plaja Saturn cu care se întâlnește prin intermediul unei porțiuni neamenajate. Centrul plajei are aproximativ 120 m lățime. Este mărginită de o faleză înaltă ce este folosită ca loc de promenadă de către turiști. Plaja este accesibilă chiar din zona centrală a orașului, prin intermediul unor trepte.

Izvoarele termale și clima stațiunii Mangalia

Mangalia beneficiază de un climat de câmpie ce este influențat de către Marea Neagră. Temperatura medie anuală este de 11,2°C (media din luna iulie este 21,8°C, iar din luna ianuarie de peste – 0,2°C). Primăverile sunt timpurii, însă reci, iar toamnele sunt lungi și calde. Nebulozitatea este redusă, iar în timpul verii soarele strălucește cca.12 ore pe zi. Anual, se cumulează peste 2500 ore de strălucire a soarelui. Precipitațiile medii se situează la 400 mm pe an. Vânturile predomină din direcțiile nord-est și vest. Brizele se simt mai puternic pe timpul verii la țărmul mării, ziua dinspre mare spre uscat, în timpul nopții în sens opus.
Stațiunea balneo-climaterică Mangalia îmbină vestigiile antice callatiene cu bogăția factorilor naturali terapeutici:
  • apele minerale sulfuroase, clorurate, bicarbonate, sodice mezotermale (21°C – 27°C),
  • apa mării, cu o mineralizare totală de 15,5/l,
  • nămolul terapeutic care este extras din lacul Techirghiol,
  • bioclimatul marin bogat în aerosoli salini.

Beneficiile și indicațiile terapeutice

În cadrul Sanatoriului Balnear Mangalia funcționează Pavilionul A, cu regim de spital, deschis acum la Hotel HORA din stațiunea Saturn și Baza de tratament (Pavilionul B), în regim Ambulatoriu, de lângă actualul Hotel Paradiso din Mangalia, dotate cu instalații de tratament și bazine pentru kinetoterapie cu apă sulfuroasă, secții pentru electroterapie, hidroterapie, o secție de pneumoterapie, săli de gimnastică medicală, saloane pentru masaj, cabinete de geriatrie, laboratoare pentru analize și investigații, cabinete pentru acupunctură și altele.
Aici se realizează proceduri terapeutice renumite pentru efectul lor spectaculos: hidroterapie, kinetoterapie, termoterapie (băi sulfuroase, băi de nămol, băi de plante, băi galvanice, gimnastică medicală, gimnastică în bazinul cu apă sulfuroasă, duş subacval, împachetări cu nămol sau cu parafină, masaje uscate sau cu nămol), „Cura geriatrică” (Pell-Amar, Gerie-Royal, produse Gerovital, acupunctură, infiltraţii cu “Boicil” şi “Alflutop”).
Se fac în stațiunea Mangalia băi calde cu apă sulfuroasă și cu apă de mare, băi calde cu nămol și împachetări calde cu nămol, instalații pentru inhalații și aerosoli.
Indicațiile terapeutice sunt legate de:
  • afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală și lombară, artroze, poliartroze);
  • afecțiuni reumatismale inflamatorii (stări algice articulare după reumatism articular acut sau infecții de focar, spondilită anchilozantă, artropatia psoriazică, poliartrită reumatoidă stabilizată biologic sau cu activitate inflamatorie moderată ori după intervenții ortopedico-chirurgicale);
  • afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală);
  • afecțiuni posttraumatice (redori articulare posttraumatice, stări după operații pe mușchi, tendoane, articulații și oase, stări după entorse, luxații și fracturi);
  • afecțiuni neurologice periferice (paralizii și pareze posttraumatice ale membrelor, polineuropatii după faza acută, poliradiculonevrite în faza sechelară, sechele după poliomielită);
  • afecțiuni ale sistemului nervos central (pareze sechelare după mielite la minimum 3 luni de la debut, parapareze posttraumatice la minimum 3 luni de la debut, parapareze după arahnoidită);
  • afecțiuni ginecologice (insuficiență ovariană, cervicite cronice, metroanexite cronice);
  • afecțiuni asociate (cardiovasculare, respiratorii, otorinolaringologice, endocrine, metabolice și de nutriție, dermatologice, boli profesionale).
Pe plaja dintre staţiunile Saturn şi Venus sunt izvoare de ape termale minerale sulfuroase hipotermale, captate şi utilizate cu ajutorul duşurilor amenajate ad-hoc, pentru sezonul estival. Tot datorită izvoarelor minerale, între staţiunile Saturn şi Venus a luat naştere un lac cunoscut mai degrabă ca Balta Mangalia. Nămolul extras din acest lac este folosit la tratamente. Pe lângă aspectul curativ al acestui lac, faptul că el s-a format datorită unor izvoare hipotermale, asigură un climat propice vieţii păsărilor pe suprafaţa bălţii, chiar şi pe timpul iernii, astfel devenind o atracţie turistică. Aici se întâlnesc adeseori lebede, raţe sălbatice, egrete.
Hotel Hora (3*) este situat în nordul statiunii Saturnîn imediata apropiere a plajei, la doar 40 de metri distanță. Complet renovat, hotelul oferă servicii de calitate si conditii foarte bune de cazare și tratament, iar datorită dispunerii perpendiculare pe linia țărmului, toate camerele sale au vedere spre mare.
La Baza B de tratament a Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia, de lângă Hotelul Paradiso, persoanele asigurate și pensionarii pot beneficia de tratament, cu DOAR 10 LEI pe serie, însumând 4 proceduri pe zi, 10 zile de tratament (o serie). Pentru angajați, se eliberează și concediu medical.
Oferta este valabilă doar pentru lunile martie și aprilie a.c.!

Documente necesare:
– bilet de trimitere de la medicul de familie, sau medicul specialist,
– cupon de pensie sau adeverință de salariat, după caz,
– card de sănătate,
– act de identitate.
Programările se fac la numerele de telefon:
Dr. Cicină: 0749 116 011,
Dr. Moise: 0749 211 101,
Dr. Dumitrașcu: 0756 094 909,
Dr. Ghiță: 0756 060 140.
www.balnear.net

MN: Serialul în care prezentăm Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia poate fi vizionat AICI.

Mangalia News, 30.03.2024.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply