Mesajul avocaţilor, după ce România a câştigat procesul Roșia Montană. Ce urmează

0
325
PSNEWS.RO: Imediat după ce a venit decizia Tribunalului Internațional, premierul Marcel Ciolacu spunea că „acest referendum pentru a decide ce vom face cu aurul de la Roșia Montană nu mai este o prioritate”. 
Roșia Montană rămâne în patrimoniul UNESCO. La nivelul Guvernului se lucrează însă, potrivit unor surse, la o schemă de sprijin pentru prelucrarea metalelor neferoase.
Asta pentru că, spuneau surse din guvern, că cel mai important ar fi ca, dacă România vreodată ar extrage aurul și argintul de la Roșia Montană, atunci să reușească să-l și prelucreze în țară pentru a putea profita.
Sunt de asemenea, îngrijorări și cu privire la faptul că această firmă canadiană are la dispoziție aproximativ patru luni pentru a ataca decizia la Tribunalul Internațional.
Experții spun însă și legislația arată că sunt doar motive limitate pentru care Gabriel Resources va putea să conteste și să ceară anularea acestei decizii.
Acestea ar putea să fie, de exemplu, faptul că tribunalul nu a fost constituit în mod corespunzător, faptul că și-ar fi depășit atribuțiile, competențele și, de asemenea, un caz de corupție din partea unui membru al completului de judecată ar putea duce la anularea hotărârii.
Sunt, de asemenea, discuții, pentru că legislația spune că ar putea să fie anulată decizia și dacă acest tribunal s-a îndepărtat serios de la o regulă fundamentală de procedură sau dacă în hotărâre nu a indicat motivele pe care se bazează.
Aproximativ patru luni au la dispoziție cei de la Gabriel Resources să atace această hotărâre.
Experții sunt spun însă că sunt șanse de reușită de doar 5% pentru compania canadiană.

Ce comoară zace îngropată la Roşia Montană (…)

Continuarea, pe psnews.ro


NEWS.RO: Casa de Avocatură Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP), care, alături de o altă casă de avocatură din Elveţia, a reprezentat România în procesul intentat de Gabriel Resources, în cazul exploatării aurifere de la Roşia Montană, transmite că în decizia luată în favoarea României, Tribunalul Arbitral a „respins toate pretenţiile reclamanţilor pe fond” şi a ţinut cont de „numeroasele provocări de mediu, sociale, culturale şi economice cu care s-a confruntat proiectul minier”, constatând că autorităţile române şi-au îndeplinit “mandatul de reglementare cât de bine au putut în aceste circumstanţe dificile”.
„Suntem încântaţi să vedem că Tribunalul arbitral ICSID a înţeles situaţia şi argumentele prezentate de noi în apărarea României şi a ajuns la o decizie care confirmă că România şi-a respectat obligaţiile faţă de investitorul străin, astfel cum sunt prevăzute de tratatele de protecţie reciprocă a investiţiilor”, a declarat profesorul Crenguţa Leaua.
Într-un comunicat dat publicităţii de Casa românească de Avocatură Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP), se arată că în dosarul deschis împotriva României la Tribunalul Arbitral de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), Tribunalul a respins toate pretenţiile reclamanţilor pe fond şi a acordat „o parte substanţială din costurile de arbitraj ale României”. (…)
Continuarea, pe news.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply