Maria Dimitriu Castano – pentru cauza femeilor, într-o lume a bărbaților | Istoria Dobrogei, serial semnat de Aurelia Lăpușan

0
374
Într-un an electoral în care puține femei se încumetă să se implice în viața politică la vârf, modelul acestei luptătoare pentru emancipare și curaj devine valorizant.
Am scris deseori despre faptele Mariei Dimitriu Castano adăugând de fiecare dată noi informații despre implicarea ei și a asociației pe care o conducea în lupta pentru drepturi politice.
Maria G.L. Dimitriu Castano a fost, probabil, printre primele femei jurnalist din Constanţa şi primul redactor şef al „Ziarului nostru”, publicaţie bilunară a Asociaţiei feministe din Galaţi şi Constanţa. A fost un lider de necontestat în comunitatea feminină a orașului, a inițiat și coordonat nenumărate evenimente de anvergură, la unele participând însăși regina Maria.
A fost prima femeie care a candidat pe listele unui partid politic și a câștigat un loc în consiliul local de unde a avut inspirația realizării unui proiect de impact social care a și fost pus în aplicare, din păcate pentru prea puțin timp. A creat filiale ale asociaţiei feministe în satele Dobrogei, a organizat șezători și conferințe dedicate promovării datinilor strămoșești, educației tinerelor fete, a participat în forumuri internaționale ca o voce distinctă a femeii dobrogene.
Venea din Moldova, unde desfășurase din tinerețe campanii de conștientizare a opiniei publice asupra statutului femeii. S-a căsătorit cu un reputat magistrat și l-a urmat la Galați și Constanța, continuându-și misiunea.
„Vrem să muncim în folosul ţării” – sloganul femeilor emancipate (…)
Continuarea, în ziuaconstanta.ro

Despre Aurelia Lăpuşan
Aurelia Lăpuşan, poetă, prozatoare, publicistă, cadru universitar. Născută la 24 iulie 1948 în Constanţa. Absolventă a Facultăţii de Limba şi Literatura Română – Universitatea Bucureşti. Cursuri postuniversitare de jurnalistică. Doctorat în Teoria şi Estetica Teatrului. Activitate jurnalistică, universitară şi bibliografică. Este autoarea a numeroase volume de poezii, proză, din lista sa de lucrări publicate făcând parte şi 21 de monografii dedicate Dobrogei, cele mai multe scrise în coautorat cu Ștefan Lăpușan.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply