„Obiceiuri de nuntă la cangurii șchiopi”, savurosul volum semnat de umoristul Conel Udrea, reeditat după 45 de ani de la prima apariție

0
368
„Acum, în martie, se împlinesc 45 de ani de la apariția cărții mele dragi, „Obiceiuri de nuntă la cangurii șchiopi”, la Editura DACIA, în grija editorială a lui Mircea Oprița, sub oblăduirea lui Vasile Igna și a lui Alexandru Căprariu. Pînă azi, cartea a adunat 16 ediții.
Critica literară i-a întors spatele, nu putea să strice orânduirea sacrosantă a autorilor bucureșteni, clasificați și ocupanți ai pieții umorului, la Radioul și Televiziunea, publice.
Provincia umoristică nu exista pentru critica literară, însă cartea aceasta a spart cutuma, piața: S-a citit în toate mediile sociale, se retrăiește și azi, spre imensa mea mulțumire.
Criticii, nici în fața evidențelor nu au cedat. Mult mai tîrziu l-am întrebat pe un critic literar care a dedicat pagini măgulitoare, superlative despre umorul meu, de ce la vremea respectivă nu a scris despre cangurii mei?
“E, așa a fost sugestia, Prietene!”. Și am aflat apoi că sugestia nu venise de la partid, ci de la unul dintre “corifei”, care mă ducea pe la toate festivalurile de umor, prezentîndu-mă ca pe o descoperire a sa. O minciună.
Nu știu dacă tinerii de azi ar primi-o cu bucuria celor de acum patruzeci de ani. Nu cred că s-ar regăsi în ea. Știu doar că poate aici se află una dintre dolinele ivite între generații.
Editura “Școala Ardeleană”, a lui Vasile George Dâncu, o va reedita în acest an. Acum, în 20 martie, la Radio Cluj, vom lansa aniversara NARATON, cum am promis, 70 de ani de la înființarea acestui cel mai important post regional de radio, acoperitor de Transilvania.
Vă aștept, fiindcă cine știe…”. (Cornel Udrea, 03.03.2024).

MN: Volumele semnate de Maestrul Cornel Udreapot fi găsite și AICI, iar scrierile spumoase, caricatural-acide ale umoristului clujean Cornel Udrea, publicate de Mangalia News, pot fi re/văzute AICI.

Mangalia News, 07.02.2024.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply