Pasionat colecționar, căpitanul Georgian Anghel pregătește noi expoziții de mărțișoare de colecție. Una dintre vedete va fi mărțișorul Flotei Naționale Române, din 1913 | FOTO-AUDIO

0
524
Georgian Anghel, căpitan la Căpitănia Mangalia, colecționează mărțișoare deosebite și extrem de valoroase. Cel mai vechi mărțișor din colecția sa este din 1 martie 1872, având o vechime de 152 de ani și fiind, totodată, și cel mai vechi mărţişor datat din România.
Inedita colecție de mărțișoare de epocă a fost expusă, în premieră, anul trecut, la Muzeul de Artă Populară din Constanţa. În cadrul expoziţiei intitulate „Mărţişorul – amuletă şi simbol”, au putut fi admirate mărţişoare realizate între anii 1872 și 1918 de gravori şi bijutieri ai vremii, cel mai cunoscut dintre aceştia fiind Theodor Radivon, care a fost şi bijutierul Casei Regale a României.
Mărţişoarele sunt lucrate din argint, argint aurit şi aliaj de metal. Pe avers au inscripţia „1 Martie” şi sunt decorate cu vechi simboluri ale începutului de primăvară: rândunica (mesageră a primăverii şi spirit tutelar al casei), porumbei afrontaţi, motive florale şi vegetale. Baba Dochia, personaj mitologic de care se leagă tradiţia purtării mărţişorului la români, apare redată în mod realist pe o serie de mărţişoare în formă de inimă sau de monedă. (…)
Continuarea, cu interviul AUDIO, pe radioconstanta.ro.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply