Ce este Arduino?
Arduino este o platformă electronică open-source bazată pe hardware și software ușor de utilizat. Plăcile Arduino sunt capabile sa citească intrări – lumina pe un senzor, un deget pe un buton sau un mesaj Twitter – și să le transforme într-o ieșire – activarea unui motor, comutarea unui LED, publicarea a ceva online. Puteți spune echipei dvs. ce să facă prin trimiterea unui set de instrucțiuni către microcontrolerul de pe placă. Pentru a face acest lucru, utilizați limbajul de programare Arduino (bazat pe cablare) și software-ul Arduino (IDE), bazat pe PROCESSING.
În timp, Arduino a fost creierul a mii de proiecte, de la obiecte de zi cu zi la instrumente științifice complexe. O comunitate mondială de producători – studenți, pasionați, artiști, programatori și profesioniști – s-au adunat în jurul acestei platforme open source, contribuțiile lor adăugându-se la o cantitate incredibilă de cunoștințe accesibile, care pot fi de mare ajutor atât pentru începători, cât și pentru experți.
Arduino s-a născut la Ivrea Interaction Design Institute, ca un instrument ușor de prototipare rapidă, destinat studenților fără un background în electronică și programare. De îndată ce a ajuns la o comunitate mai largă, placa Arduino a început să se schimbe pentru a se adapta la noile nevoi și provocări, diferențiind oferta sa de la plăcile simple pe 8 biți până la produsele pentru aplicații IoT, portabile, imprimare 3D și medii încorporate. Toate plăcile Arduino sunt complet deschise, oferind utilizatorilor posibilitatea de a le construi în mod independent și, eventual, de a le adapta la nevoile lor specifice. Software-ul, de asemenea, este open-source, și este în creștere, prin contribuțiile utilizatorilor din întreaga lume.
De ce Arduino?
Datorită experienței sale simple și accesibile de utilizare, Arduino a fost utilizat în mii de proiecte și aplicații diverse. Software-ul Arduino este ușor de utilizat pentru începători, dar suficient de flexibil pentru utilizatorii avansați. Acesta rulează pe Mac, Windows și Linux. Profesorii și elevii îl folosesc pentru a construi instrumente științifice ieftine, pentru a dovedi principiile chimiei, fizicii sau a începe cu programarea și robotica. Designeri și arhitecți construiesc prototipuri interactive, muzicieni și artiști îl folosesc pentru instalații și pentru a experimenta noi instrumente muzicale. Producătorii, desigur, îl folosesc pentru a construi multe dintre proiectele expuse la Maker Faire, de exemplu. Arduino este un instrument cheie pentru a învăța lucruri noi. Oricine – copii, pasionați, artiști, programatori – poate începe să meșterească doar urmând instrucțiunile pas cu pas ale unui kit, sau să împărtășească idei online cu alți membri ai comunității Arduino.
Există multe alte microcontrolere și platforme de microcontroler disponibile pentru calculul fizic. Parallax Basic Stamp, Netmedia’s BX-24, Phidgets, MIT’s Handyboard și multe altele oferă funcționalități similare. Toate aceste unelte iau detaliile dezordonate ale programării microcontrolerului și le înfășoară într-un pachet ușor de utilizat. Arduino simplifică, de asemenea, procesul de lucru cu microcontrolere, dar oferă unele avantaje pentru profesori, studenți și amatori interesați față de alte sisteme:
Ieftin – plăcile Arduino sunt relativ ieftine în comparație cu alte platforme de microcontroler. Versiunea cea mai puțin costisitoare a modulului Arduino poate fi asamblată manual, iar modulele Arduino pre-asamblate costă mai puțin de 50 $
Cross-platform – Software-ul Arduino (IDE) rulează pe sistemele de operare Windows, Macintosh OSX și Linux. Cele mai multe sisteme de microcontroler sunt limitate la Windows.
Mediu de programare simplu și clar – Software-ul Arduino (IDE) este ușor de utilizat pentru începători, dar suficient de flexibil pentru ca utilizatorii avansați să profite de asemenea. Pentru profesori, se bazează convenabil pe mediul de programare Procesare, astfel încât elevii care învață să programeze în acel mediu vor cunoaște modul în care funcționează IDE Arduino.
Software open-source și extensibil – Software-ul Arduino este publicat ca un instrument open-source, disponibil pentru extensie de către programatori experimentați. Limbajul poate fi extins prin biblioteci C++, iar oamenii care vor să înțeleagă detaliile tehnice pot face saltul de la Arduino la limbajul de programare AVR-C pe care se bazează. În mod similar, puteți adăuga codul AVR-C direct în programele dvs. Arduino dacă doriți.
Sursă open-source și hardware extensibil – Planurile plăcilor Arduino sunt publicate sub licență Creative Commons, astfel încât designerii de circuit experimentați pot să facă propria lor versiune a modulului, să o extindă și să o îmbunătățească. Chiar și utilizatorii relativ lipsiți de experiență pot construi versiunea de placă a modulului pentru a înțelege cum funcționează și pentru a economisi bani.
(sursa: arduinoelectronicasiprogramare).