Aurelia Lăpușan: Visul cel mare al constănțenilor a fost să-i ridice un bust de nemurire lui Mihai Eminescu la malul mării. Să-i împlinească dorul

0
1294
Este sigur că visul cel mare al constănțenilor – după ce ţara a ieşit din război şi s-a împlinit economic – a fost să-i ridice un bust de nemurire lui Mihai Eminescu la malul mării. Să-i împlinească dorul.
După Bucureşti, Iaşi, Galaţi, Cluj, Cernăuţi, era nevoie să se facă unul şi la Constanţa. Mai mulți intelectuali ai urbei s-au strâns la Liceul Mircea, au constituit un comitet de acţiune, l-au ales pe I.N. Roman preşedinte, acesta a donat primul 1000 lei, suma cea mai mare, lista de subscripţie se publica periodic în coloanele Dobrogei June. Pe listă apar cu diverse sume de bani Iorga, Simion Mehedinţi, Elena Văcărescu, Cincinat Pavelescu, Hortensia Papadat Bengescu. Dar comitetul face mult mai mult. Cheamă să conferenţieze la Constanţa pe marii intelectuali ai ţării, editează broşuri şi le vinde, tipăreşte şi distribuie pe bani fotografiile poetului, organizează concerte şi spectacole.
Când vine Tudor Vianu la Constanţa să conferenţieze, I.N. Roman îi spune: ”Pe gura, ochii şi pe fruntea celui mai mare poet al neamului nostru, nu voi putea îngădui să preumble vulgare degetele oricărui ipsosar analfabet. Ar un sacrilegiu. Chipul lui Eminescu se cuvine modelat cu evlavie adâncă şi cu excepţională înţelegere de mâna celui mai mare sculptor al României contemporane. Pe acest sculptor îl voi alege eu, şi eu singur îmi voi lua întreaga răspundere a alegerii.”
Oscar Han semnează astfel un contract direct cu I.N. Roman pentru un bust din bronz de 1,50 m reprezentând pe poet tânăr şi figura simbolică reprezentând Elegia, în înălţime de 2,10 m. Când Oscar Han a părut sceptic că va primi banii cuveniţi, acelaşi ziarist i-a replicat: ”Domnule Han, domnule Vianu, monumentele nu se fac cu bani, se fac cu entuziasm. Uite, vino dumneata cu macheta monumentului aici şi-i strâng eu de gât pe toţi bogătaşii ăştia, pe toate lighioanele astea care s-au strâns aici, la Constanţa. Scot eu banii”.
Și a scos, deși nu a apucat să-și vadă visul cu ochii. I.N. Roman a murit în 12 iulie 1931, iar monumentul a fost inaugurat abia în 15 august 1934. Dar cât de săracă ar fi fost Constanța fără Poetul care veghează nemărginirile?
Aurelia Lăpușan, 15 ianuarie 2021.


Mangalia News, 15.01.2021. (republicare: 15.01.2024).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply