Portul Constanța a înregistrat, în 2023, cel mai mare trafic de mărfuri din istorie – Ion Tița-Călin

0
330
Pentru al treilea an consecutiv, porturile maritime românești au înregistrat un trafic de mărfuri record. În 2023, conform datelor operative de la acest moment, volumul total de mărfuri derulate a fost de peste 92,5 milioane de tone, în creștere cu 22,5% față de anul precedent, când traficul a fost de 75,5 milioane de tone, informează Compania Națională Administrația Porturilor Maritime.
Traficul maritim a crescut cu 18% față de 2022, la valoarea de 71 de milioane de tone, iar cel fluvial, cu 40%, ajungând la 22 de milioane de tone.
Cerealele s-au menținut în topul creșterilor de trafic, cu peste 50%, depășind 36 de milioane de tone în 2023. În 2022 când s-au înregistrat 24 de milioane de tone.
Creșteri semnificative de trafic au avut următoarele grupe de mărfuri: semințe uleioase, minereuri de fier, deșeuri de fier și oțel, produse petroliere, articole diverse și îngrășăminte.
Pe relația Ucraina, traficul total de mărfuri a fost de 25 de milioane de tone în 2023. Cerealele ucrainene care au tranzitat portul Constanța au reprezentat peste 14 milioane tone.
În ultimii ani, cantitățile de mărfuri care au trecut prin portul Constanța au bătut record după record, trendul fiind susținut prin investiții în infrastructură, pentru a veni în sprijinul agenților economici din port și pentru a le oferi condiții de atragere a traficului de mărfuri.
Ion TIȚA-CĂLIN, 10 ianuarie 2024.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply