Surse de ape minerale termale în zona Mangalia | Sanatoriul Balnear, o adevărată uzină de sănătate pentru pacienții săi!

0
545
I. Scurt istoric: Anii anteriori, o societate comercială cu obiect de activitate în turism din Saturn solicita Agentiei pentru Protectia Mediului Constanta, obtinerea autorizatiei de mediu pentru obiectivul “Sonde pentru extracție și transport ape minerale termale din Balta Mangalia, amplasate în perimetrul Saturn”.
Intrucat era nevoie de realizarea unui studiu de impact, necesar obtinerii acestei autorizatii, materialul documentar a fost intocmit de Institutul de Sanatate Publica din Bucuresti, sectia Medicina Mediului. Obiectivul face parte dintr-un plan mai vechi al societatii de reabilitare a statiunilor balneoclimaterice din România, cu precădere a celor de pe litoralul Mării Negre. Potrivit studiului mentionat, există patru surse de ape termominerale care pot fi exploatate.
Este vorba despre sursa F – 4076, executată în 1967, la 39,4 metri adâncime, amplasată pe plaja din dreptul Bălții Mangalia. Aceasta se află la jumătatea distantei dintre Saturn si Venus si pentru că deverseaza liber pe plajă, este folosita la dusurile cu ape termominerale.
A doua sursă este sonda F4 – ISLGC, care a fost executata in 1977, la 100 de metri adancime, in partea de S-E a Baltii Mangalia, la 60 de metri vest de soseaua de acces. Aceasta sonda a descarcat liber in Balta Mangalia, printr-o spartura in tub, in prezent aceasta fiind reabilitata si functionala.
Cea de a treia, sonda F6 – SAFAR, a fost executata in 1988 pentru a alimenta cu apa termominerala campingul aflat la sudul Baltii Mangalia, insa a fost tinuta in conservare. Conform precizarilor din studiul de impact, in perspectiva, apa din aceasta sursa va fi folosita pentru consumul propriu in sere.
Sonda F9, cea de a patra, realizată tot în 1988, la 188 de metri adâncime, a fost folosita pentru alimentarea piscinelor din statiunea Venus până în 1990, după care a intrat în conservare. (…) – (sursa: ziuaconstanta.ro).

II. Conform datelor furnizate de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale, în anul 2021 existau următoarele licențe de exploatare a resurselor minerale, în cadrul perimetrelor de exploatare onshore: Tabel 8. Perimetre de exploatare a resurselor minerale, ape minerale, ape termale.

Denumire perimetru Tip resurse minerale UAT
Mangalia Hercules Ape minerale naturale Mangalia, Constanța
Mangalia Laborator Ape minerale naturale Mangalia, Constanța
Mangalia Sanatoriu I Ape minerale naturale Mangalia, Constanța
Saturn F 4078-IFLGS Ape minerale terapeutice Saturn, Constanța
Saturn F9-SAFAR Ape minerale terapeutice Saturn, Constanța
Constanța Marea Neagră Nămoluri sapropelice Constanța
Mangalia Marea Neagră Nămoluri sapropelice Mangalia, Constanța

Sursa: Agenția Națională pentru Resurse Minerale, 2022.

III. Renumele Mangaliei ca şi staţiune de tratament se datorează în mare parte şi faptului că aceasta beneficiază de factori terapeutici naturali extrem de utili în ameliorarea diferitelor afecţiuni. Datorită aşezării geografice, Mangalia se bucură de existenţa izvoarelor minerale sulfuroase, mezotermale, captate şi utilizate în scop terapeutic.
MN: La ceas de Sărbătoare și de tihnă, vă invităm să vizionați articolele publicate în cotidianul online Mangalia News, de-a lungul anilor, despre adevărata „Uzină de Sănătate” care este Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia, aici: https://bit.ly/3vdxHmL
La Mulți Ani, cu sănătate și tratamente de calitate, la Sanatoriul Balnear Mangalia!


Mangalia News, 02.01.2024.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply