MEAT anunță o reformă amplă în procesul de acordare a licențelor necesare pentru a deschide o fabrică sau de a derula orice altă operațiune industrială în România

0
470
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), în parteneriat cu Consiliul Concurenței, anunță o reformă amplă destinată simplificării, debirocratizării și digitalizării procesului de obținere a tuturor avizelor, permiselor și licențelor necesare pentru a deschide o fabrică sau de a derula orice altă operațiune industrială. Principalul scop al inițiativei este reprezentat de reducerea poverii administrative pentru companiile care activează în acest domeniu. Totodată, reforma va asigura și predictibilitate pentru mediul de afaceri, fiind, astfel, un pilon esențial al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), regăsit în jaloanele 243 și 246.
În prezent, în România funcționează 133.000 de companii în industriile extractivă, prelucrătoare și de producție și furnizare de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, care vor beneficia de avantajele create prin intermediul reformei. Mai exact, începând din 2025, acestea vor putea solicita licența industrială unică, prin depunerea unei cereri într-un singur punct de contact electronic, inclusiv de la distanță, atunci când cel puțin un aviz pe baza căruia își desfășoară activitatea expiră sau necesită prelungire, reînnoire sau modificare.
Instituția responsabilă de raționalizarea, simplificarea și digitalizarea procedurilor specifice este Oficiul pentru Licență Industrială (OLI), a cărui înființare și operaționalizare a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1.251/2023, care a fost publicată în Monitorul Oficial din 13.12.2023. Printre atribuțiile acestui nou organ de specialitate al administraţiei publice centrale, menționăm constituirea și administrarea Punctului de contact unic electronic pentru licențe industriale (PCUEL), care se va integra în sistemul e-guvernare gestionat de Autoritatea pentru Digitalizarea României. În continuare, OLI va colabora cu un grup de lucru interministerial pentru rezolvarea problemelor cu caracter multisectorial în acest proces.
Prin intermediul PCUEL, care se află în curs de dezvoltare la nivelul MEAT, urmând a fi ulterior predat spre administrare către OLI, companiile care desfășoară activități industriale vor putea, astfel, solicita licența industrială fără a fi necesară corespondența cu toate celelalte autorități sau depunerea documentelor în format fizic la sediile acestora. În scopul reducerii termenelor de obținere a actelor de funcționare, acest One Stop Shop va include și un simulator de licență (organizat pe coduri CAEN), care va indica solicitantului traseul complet al reglementării, respectiv lista documentelor necesare, o estimare a tarifului specific solicitării şi a timpului necesar. Reforma presupune și o cooperare strânsă între 3.228 de unități administrativ-teritoriale, 42 de colegii prefecturale, 40 de autorități centrale și serviciile deconcentrate, fiind cuprinsă în jalonul 246 din PNRR, cu termen de implementare în trimestrul 2 al anului 2025.
Legislația specifică, respectiv Ordonanța de Urgență nr. 140/2022, a fost inițiată și elaborată de MEAT, alături de Consiliul Concurenței. Documentul a avut la bază Raportul Final al proiectului „Comprehensive redesign of the licensing system in Romania” privind simplificarea licențierii activității mediului de afaceri, elaborat cu sprijinul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și finalizat în România în luna mai a anului trecut. Totodată, demersul, care reprezintă jalonul 243 din PNRR, a avut drept model experiența Portugaliei în reformarea sistemului de licențiere.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply