Cum facem jumări rumene și untură de porc gustoasă? Rețeta de casă explicată pas cu pas

0
561
Această rețetă de jumări si untură de casă o fac odată pe an (in cantitate mica), mai mult pentru untura parfumată care rezultă la gătirea lor. Untura de casa, cu aromă de friptură proaspăt prăjită, o păstrez in frigider până în primăvară si folosesc câte o lingură din ea la diverse preparate sărate sau dulci. Cred că tot odată pe an ne apuca dorul de paine prajita frecata cu usturoi si unsa cu untura pe care o mancam musai si cu ceapa rosie   Nu refuzam nici niste catei de usturoi intregi.

Jumările imi plac căldute, imediat dupa ce le-am scos cu spumiera din oala – chestie criminala care cere Triferment – dar am grija să nu trec de 3-4 bucățele. Cu asta mi-am facut pofta de jumari pentru un an intreg. Le mancam bine sarate alaturi de felii de paine. Cine vrea poate sa-si curete ceapa rosie sau usturoi si sa le rontaie alaturi de jumari.

Jumarile ramase le tin la frigider in cutie ermetic inchisa sau le macin si le folosesc la o reteta faina de pogacele cu jumari (aici).

Untura asta faina de casa (combinata cu unt) este buna la aluaturi fragede (sarate sau dulci), cozonaci, biscuiti, saratele, fripturi din carne mai slaba sau la prajit cartofi sau snitele (in combinatie cu ulei). Tot untura asta albă se foloseste la conservarea cârnaților la garniță, sau a cărnii prăjite, la borcan.

Ne place sa mâncăm si felii de pâine unse cu untură, presărate cu boia (paprika) si insotite de ceapă rosie. Yummy!

CUM SE PREPARA ACESTE JUMARI SI UNTURA DE PORC?

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Reteta clasica este cu apa. Slanina taiata in bucatele mai mici si mai subtiri se pune la topit cu apa. Jumarile ies mai tari, mai uscate si mai crocante. Sunt usoare ca fulgul, nici nu simti ca le ai in mana. Nu sunt la fel de rumene ca cele facute cu lapte. Unii le lasa mai albe, mai palide.

In Banat, jumarile se fac cu un amestec de apa si lapte. Laptele scade, devine vascos si in final se coaguleaza formand o crusta rumena si crocanta la suprafata jumarilor dar si una criminala pe fundul oalei. Untura acestor jumari cu lapte este fantastic de aromata si de placuta la gust. Noi numai asa facem jumarile. Au gust si textura de friptura de porc.

Avertisment: Alegeti o oala incapatoare, cu fund mai gros si pereti mai inalti, care poate fi frecata cu buretele sau peria de sarma dupa utilizare – deci NU teflon! Preferabil de inox, fonta sau eventual smaltuita (dar nu ciobita). Daca aveti un ceaun la indemana este perfect! Va spun de pe acum ca spalarea crustei de pe fundul oalei poate dura 2-3 zile – se pune la inmuiat cu apa fierbinte si detergent de vase, se racaie si se clateste, se umple iar cu apa fierbinte si se fierbe, iar se racaie, iar se lasa la inmuiat, iar se fierbe – pana ce oala este din nou curata. Oricum o sa uitati de corvoada asta pana la anul, cand veti face din nou aceste jumari delicioase. 

CATA UNTURA SI CATE JUMARI IES DIN 1 KG DE SLANINA?
Am cantarit exact totul ca sa va dau raspunsul la aceasta intrebare. Din 1 kg de slanina alba ies cca. 200 g de jumari si 750 g untura topita si strecurata. Eu am facut portie dubla (din 2 kg de slanina).

Cum facem jumari si untura de porc? Reteta de casa explicata pas cu pas

Portii: 400 g jumari si 1,5 kg untura
Ingrediente:
2 kg slanina pentru topit (tabla),
300 ml apa,
300 ml lapte proaspat (NU UHT!),
sare, pentru final.

Continuarea, pe savoriurbane.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply