Sorin Stanciu: UZPR suntem noi, toţi!

0
484
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România s-a afirmat constant, în ultimii ani, ca o voce distinctă, din ce în ce mai puternică, de referință, pentru breasla noastră, în societate și în peisajul cultural românesc. Prezența Uniunii noastre la manifestări și evenimente de anvergură, la nivel național și internațional, inițiativele proprii de utilitate publică au fost tot mai vizibile, conferindu-ne un plus de recunoaștere, la variate niveluri. Deci, continuitate și ascendență – acestea consider că au fost caracteristicile principale ale activității UZPR, a filialelor noastre teritoriale. În context, îmi permit să remarc și să afirm că trendul lunar, din ultima vreme, al numărului de înscrieri în UZPR – circa 40 de adeziuni – reprezintă o dovadă concretă a interesului sporit pentru Uniunea noastră, pentru manifestările și acțiunile sale specifice.
Mă bucură numărul mare al noilor noști colegi de vârstă tânără, în plină afirmare în structurile mass-media, care – cu siguranță – vor conferi un suflu nou, mai dinamic, activității UZPR, prezenței noastre în viața publică. Această înnoire, constituindu-se pentru noi ca un permanent deziderat, de actualitate, al acțiunilor Uniunii, reclamă ca obligatorie crearea unui cadru normativ îmbunătațit, mai funcțional, adaptat condițiilor și realităților actuale.
Din perspectiva anului electoral 2024, care va marca și pentru UZPR inaugurarea unor noi structuri funcționale – deci, noi alegeri ale organelor noastre de conducere – apare ca necesară re-citirea și re-considerarea unora dintre principalele acte normative care direcționează activitatea Uniunii noastre – Statutul UZPR, Regulamentul Comisiei de etică, cel al Comisiei de atestare. Astfel, la nivel central, am constituit mai multe colective, alcătuite din colegii cu vechi state în UZPR, dar nu numai dintre aceștia, care au ca misiune principală adaptarea normelor actuale la realitățile cu care ne confruntăm în activitatea noastră astăzi, pentru a le asigura acestora o funcționalitate maximă, pentru a conferi o mai mare putere de administrare și de decizie – dar și mai multe obligații! – filialelor noastre locale, ca și pentru a întări respectarea principiilor democratice de la nivelele de bază până la cele de la vârful Uniunii.
Ne propunem ca alegerile viitoare din cadrul Uniunii noastre să se desfășoare pe baza acestor norme înnoite și îmbunătățite. Desigur, feedback-ul pe care îl asteptăm din partea filialelor din teritoriu este definitoriu în luarea unei atari decizii în ceea ce privește cursul viitor al activității Uniunii. În acest sens, cu ceva timp în urmă ne-am adresat, făcând un apel în acest sens, tuturor colegilor noștri din filiale și așteptăm reacțiile din teritoriu. Un principiu de bază trebuie să fie clar, obligatoriu: larga consultare a membrilor UZPR, a tuturor filialelor acesteia! Este de la sine înțeles că fiind o Uniune care cuprinde peste 4.500 de membri, ne-am însușit, precum un statut implicit, obligația de a lua în considerare variate opinii și poziționări, existența multor orgolii.
Ca o normă obligatorie a unei activități colective, aceste diferențe de puncte de vedere trebuie respectate, trebuie să existe acea voința comună de a ne asculta și a ne înțelege reciproc, de a ne respecta. Adoptarea oricăror soluții este obligatoriu să fie făcută ținând seama de toate normele democrației. UZPR trebuie să fie și să rămână continuu o structură asociativă deschisă, neîmpiedicând pe nimeni să acceadă la aceasta, desigur, cu respectarea strictă a Statutului nostru.
Respectul față de toți colegii, față de ascultarea tuturor opiniilor trebuie să fie însușit ca o normă obligatorie a breslei noastre jurnalistice, cu atât mai mult pentru cei care, vremelnic, sunt în fruntea acțiunii de gestionare a existenței Uniunii. Libertatea de opinie, a cuvântului trebuie să existe în primul rând prin noi înșine, prin fapta și exemplul fiecăruia dintre noi!


Mangalia News, 12.10.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply