Academicianul Profesor Doctor LEON DĂNĂILĂ, la Gala SENIORI de COLECȚIE: „Tot ce-am făcut, am făcut pentru oameni, pentru că pentru mine, viața înseamnă oamenii”

0
682

”Am venit aici pentru binele oamenilor și nu pentru glorie! Tot ce-am făcut, am făcut pentru oameni, pentru că pentru mine, viața înseamnă oamenii!”

Celebrul Academician Profesor Doctor LEON DĂNĂILĂ a fost invitatul de onoare al celei de-a a XI-a ediții, a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”.

Despre OMUL care a operat și vindecat ”un stadion de oameni” și care ”operează, de mână cu Dumnezeu”, se poate vorbi și scrie la nesfârșit. El însuși a scris până acum 62 de cărți (cea mai recentă, ”Neuroplasticitatea”, a apărut la Editura Academiei Române) și a publicat peste 400 de lucrări științifice și tratate medicale.

La Gala ”SENIORI de COLECȚIE”, un eveniment de tradiție inițiat și organizat de Asociația Institutul Naţional pentru Îmbătrânire Activă (preşedintă, Alexandra Dobre) a fost cel care a vorbit seniorilor bucureșteni veniți special pentru a-l asculta, admira și aplauda pe marele Profesor Doctor LEON DĂNĂILĂ (90 de ani), ale cărui excelente rezultate obținute în întreaga sa carieră l-au inclus în rândul celor mai mari neurochirurgi din lume și în Top 500 genii ale secolului, în timp ce Academia Recordurilor Mondiale l-a desemnat ca fiind medicul care a realizat cele mai multe operații neurologice!

Profesorul LEON DĂNĂILĂ a efectuat peste 40.300 de intervenții chirurgicale, dintre care 21.791 cu microscopul operator, 729 cu laserul și 17.780 fără microscop și fără laser!

Inovator și inventator, cu zeci de brevete unanim și pretutindeni recunoscute (de exemplu, a fost primul care a introdus microscopul operator în arsenalul sălilor de operație din România în anul 1979 şi laserul, în 1984!), în domeniul ”anevrismelor intracerebrale” a redus mortalitatea operatorie de la 59% la 4%, iar  în cazul ”neurinoamelor de acustic” de la 51% la 4%.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Discipol al marelui Profesor Doctor CONSTANTIN ARSENI, cel care a pus bazele neurochirurgiei româneşti împreună cu mentorul său, Profesor Doctor DUMITRU BAGDASAR, LEON DĂNĂILĂ continuă și acum să opereze și să dea gratuit consultații, venind aproape zilnic la Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar – Arseni”.

”Când cineva pronunță cuvântul neurochirurg, s-ar cuveni să se așeze în genunchi! Atașamentul meu pentru această profesie poate fi concretizat în faptul că neurochirurgia poate face parte din sfera profesiunilor creative, înălțătoare, ca port-drapel și Regină a îndeletnicirilor chirugicale!” – spunea Prof. Dr. LEON DĂNĂILĂ.

La evenimentul găzduit în Sala LUCEAFĂRUL și moderat de jurnalista Mihaela Bîrzilă, au participat peste 500 de membri ai Asociaţiei.

“Se conferă Domnului Academician Profesor Doctor LEON DĂNĂILĂ, personalitate marcantă a Neurochirurgiei româneşti şi internaționale, pentru impresionanta sa activitate medicală și științifică, pentru rezultatele remarcabile în domeniul cercetării, al inventicii și inovației și pentru pasiunea, implicarea și dăruirea necondiționate în slujba OMULUI și a celei mai nobile meserii atinsă de harul Divin al Creației”, a fost înscris pe Placheta Onorifică oferită de Alexandra Dobre, preşedinta Asociației Institutul Naţional pentru Îmbătrânire Activă.

Pe scenă au urcat și MĂRIUCA IVAN, Președinta Fundației CRUCEA ALB GALBENĂ România, fostă colaboratoare a Profesorului LEON DĂNĂILĂ și Dr. ADINA ALBERTS, fondator eTELEDOC, singura platformă de telemedicină de urgență.

Care este secretul longevității sale? Ce trebuie să faci pentru a avea un ”creier sănătos într-un trup sănătos”? Cum poți amâna cât mai mult procesul de îmbătrânire fizică, dar și spirituală? Cum trebuie să se comporte oamenii pentru o calitate mai bună a propriei vieți?  au fost doar câteva dintre întrebările la care a răspuns Profesorul LEON DĂNĂILĂ seniorilor, cărora le-a depănat, ”provocat” și de jurnalista Mihaela Bîrzilă, amintiri, povești și povestiri inedite din viața și cariera sa, remarcabile.

El e descris modul în care se poate acţiona asupra creierului, astfel încât odată cu înaintarea în vârstă, să nu rămânem cu tulburări de memorie, de atenţie, de judecată sau de raţionament şi, cel mai important, să ducă o viaţă sănătoasă: Sunt câțiva stâlpi ai sănătăţii după care trebuie să ne ghidăm: alimentaţia corespunzătoare bazată pe regimul mediteraneean, din care nu trebuie să lipsească peştele, fructele de mare, legumele și fructele, mișcarea în aer liber, exercițiile fizice sau măcar mersul pe jos, minimum 2000 de pași zilnic, sentimentul de mulțumire, de satisfacție pentru tot ceea ce faci, evitarea depresiei, care slăbește considerabil sistemul imunitar, susținerea morală a celor din jur și nu în ultimul rând, sacralitatea, credinţa, adică să ai încredere în ceea faci, în ceea ce vrei să realizezi şi cu rugă către Dumnezeu, pentru că rugăciunea are trei roluri – una de cerere, una de mulţumire lui Dumnezeu şi una de laudă pentru Dumnezeu”.

În plus, somnul este extreme de important pentru a avea un creier sănătos, domnia sa mărturisind că doarme 6 -7 ore pe noapte, că se culcă devreme, nu mai târziu de ora 21 și se trezește de fiecare dată la ora 3 dimineața. Ce faceți de la acea oră? – a fost întrebat. ”Citesc sau scriu cărți!” – a răspuns prompt.

”Îmbătrânirea de 65 până la 85 de ani este normală, apoi, după 85 de ani, apare super îmbătrânirea” – a adăugat reputatul neurochirurg care la vârsta de 90 de ani, dovedindu-și încă odată tinerețea și spiritul care îl animă, tocmai a lansat cartea intitulată Neuroplasticitatea” (Editura Academiei), un volum care demonstrează că prezenţa sau absenţa stimulilor duce la creşterea sau descreşterea numărului de celule şi circuite cerebrale, precum şi remodelarea sinapselor. Deşi creierul prezintă o foarte mare complexitate, el are numeroase modalităţi de îmbunătăţire a funcţiilor sale, precum şi posibilităţi de autoreparare. Prin urmare, creierul prin neuroplasticitatea sa poate să-şi schimbe structura şi funcţiile ca reacţie la o activitate fizică sau la o experienţă mentală”.Profesorul LEON DĂNĂILĂ a oferit-o cu generozitate și cu autografe publicului, alături de alte cărți ale sale.

LEON DĂNĂILĂ s-a născut pe 1 iulie 1933, la Darabani, în județul Botoșani. A absolvit în anul 1952 Liceul „Grigore Ghica“ din Dorohoi (acum, Colegiul Național cu același nume), iar în perioada 1952 – 1958 a urmat cursurile Facultății de Medicină din Iași. A lucrat timp de doi ani ca medic stagiar la Spitalul din Comănești, un an la Circumscripția Sanitară din Dărmănești (1960 – 1961), apoi a ocupat prin concurs postul de medic secundar neurochirurg la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gheorghe Marinescu“ din București. Devine în 1966 medic specialist neurochirurg, iar în 1972 obține titlul de Doctor în Medicină; în același an a absolvit și Facultatea de Filosofie – Psihologie din București, ale cărei cursuri le-a urmat la zi, în paralel cu activitatea sa de medic neurochirurg. După 10 ani este numit Șef al Secției de Neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie, iar la începutul anilor ’90, ocupă postul de profesor neurochirurg la Clinica II Neurochirurgie al U.M.F. ”Carol Davila” (aici a construit fără niciun ban din partea statului, 16 saloane și o sală de operații, cu tot ce era necesar, dublând, chiar triplând astfel numărul zilnic de operații!) și de profesor de neuropsihologie. Între 1980 – 1981 a avut șansa să studieze neurochirurgia la New York, în cadrul unei Burse Fulbright; de-a lungul timpul a participat la sute de cursuri, congrese, specializări și schimburi de experiență în toată lumea, în Europa, Asia și America. Între 1992 – 2004 a fost director al Departamentului de Neurochirurgie din cadrul Facultății de Medicină „Carol Davila“, timp de un an (1994 – 1995) a fost Director General al Spitalului „Gheorghe  Marinescu“, iar între 1995 – 2004 a fost director general adjunct al Institutului de Boli Cerebrovasculare „Vlad Voiculescu“ din București (din 1991 este șeful Clinicii II Neurochirurgie Vasculară). În 2015, Televiziunea BBC a realizat un reportaj special dedicat Profesorului LEON DĂNĂILĂ, despre care s-au scris zeci de cărți, sute de articole și care a dat o mulțime de interviuri. În anul 2022 a lansat cartea autobiografică ”Apoteoza  neurochirurgiei”, un volum de colecție scris de unul dintre cei mai renumiți medici neurochirurgi din toate timpurile, în România, cât și în întreaga lume.

“SENIORI de COLECȚIE” este un proiect care are ca scop de a aduce în centrul atenției pe marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României. Primele ediții le-au avut ca invitate pe multipla campioană olimpică ELISABETA LIPĂ şi pe marea Doamnă a Muzicii Ușoare românești, STELA ENACHE. La cea de-a III-a ediţie invitat de onoare a fost Gen. Lt. (rtr) Dr.Ing. DUMITRU DORIN PRUNARIU, primul român și singurul care a zburat în spaţiul cosmic; apoi au fost invitați marea actriţă de teatru și film MAIA MORGENSTERN, Manager al Teatrului Evreiesc de Stat, Prof. Dr. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN, celebrul artist GRIGORE LEȘE, marea interpretă de muzică ușoară, deopotrivă actriţă şi scriitoare, CORINA CHIRIAC, îndrăgita interpretă de muzică populară MARIA DRAGOMIROIU, Prof. Univ. Dr. DAN MIRCEA ENESCU și, la ediția aniversară, a X-a celebrul prezentator OCTAVIAN URSULESCU, cel care, la rândul său a avut alți patru invitați de excepție: PETRE GEAMBAȘU, DOINA SPĂTARU, VASILE MENZEL și NATALIA GUBERNA.

Seria Galelor ”SENIORI de COLECȚIE” va continua în fiecare lună cu alţi invitaţi de marcă, personalităţi din toate domeniile de activitate. (A transmis Oana Georgescu).


Mangalia News, 30.08.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply