Damen Mangalia Shipyards – Reacția directoratului Șantierului Mangalia și poziția reprezentantului Sindicatului Liber Navalistul, în legătură cu decizia Damen de reziliere a Acordului de Asociere încheiat cu statul român (VIDEO)

0
978

carturesti.ro%20
farmec.ro
Știrea inițială: Damen a emis notificarea de reziliere a Acordului de Asociere încheiat în 2018 cu partenerul român, anunță azi compania olandeză. Motivul: Cadrul legal de funcționare a asocierii dintre Damen Holding BV și statul român privind Șantierul Mangalia a fost anulat, susțin reprezentanții companiei.
Reprezentanții Damen spun că, printr-o lege adoptată recent de Parlament, companiile aflate în situația Damen Shipyards Mangalia, cu acționar majoritar de stat, dar cu control operațional privat, nu mai sunt exceptate de la legislația locală a guvernanței corporative a întreprinderilor publice. Damen transmite că, în fața deciziei unilaterale și a faptului de a nu mai avea control operațional în șantierul din Mangalia, Damen se confruntă acum cu o încălcare a contractului. […]
Continuarea, pe economedia.ro

2. Reacția directoratului Șantierului Mangalia după decizia anulării acordului dintre Damen și Statul Român (GALERIE FOTO+VIDEO)

Acordul de asociere dintre Damen și Statul Român cu privire la Șantierul Naval Mangalia a fost anulat! Decizia a fost făcută publică de reprezentranții Damen printr-un comunicat de presă.
Directoratul Șantierului Naval Mangalia a susținut o conferință de presă în care prezintă reacția oficială a Șantierului.
La conferința de presă a directoratului au participat Sofien Lamiri – director general Damen Shiyards Mangalia, Liana Constantin – Director Corporate Affairs, Dan Ocnev – Director Operațional.
„Astăzi dorim sa facem un anunț important pentru șantierul nostru in legătura cu un eveniment major si negativ care s-a produs asupra formatului de lucru: controlul managerial si operațional nu mai poate fi exercitat de către Damen Holding ca investitor minoritar. Astfel, Directoratul șantierului a luat act de promulgarea Legii nr. 187/2023 ce modifica OUG nr. 109/2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, care are impact semnificativ, respectiv de anulare a cadrului legal adoptat în anul 2018, ce a stat la baza realizării parteneriatului dintre cei doi acționari ai noștri, Statul Roman prin Ministerul Economiei si Sn 2 Mai  cu 51% pe de o parte si Damen Holding cu 49% pe de alta parte, și în baza căruia controlul operațional și managerial al șantierului a fost încredințat către Damen Holding, atât timp cât este acționar.
De asemenea, compania a luat act de declarațiile publice ale acționarului său minoritar, Damen Holding, în care și-a exprimat poziția sa prin declarația de presa comunicata in aceasta dimineața.
În contextul unei configurații unice și de pionierat în România realizata in 2018, cu statul român ca acționar majoritar (51%) și Damen Holding ca acționar minoritar (49%) si care deținea controlul managerial și operațional al companiei, in șantierul nostru s-au construit fundamentele unei afaceri aflata in continua creștere, care si in prezent susține un întreg ecosistem de muncitori, parteneri locali și contribuții la bugetele statului locale si centrale.
Pe baza acestei configurații, Grupul Damen a susținut șantierul cu finanțare, know-how, resurse specializate, precum și cu clienți și contracte necesare pentru a face din șantierul nostru unul competitiv pe piața națională, europeană si internațională.
Din perspectiva dezvoltării industriei românești în concordanță cu tendințele economice globale, considerăm acest tip de colaborare ca fiind o oportunitate pentru viitorul industriei românești, pentru o dezvoltare rapidă și plasare a României ca actor industrial relevant pe piețele internaționale“ –  a precizat Liana Constantin, Director Corporate Affairs.
Liana Constantin a mai precizat că, în calitate de reprezentanți ai celui mai mare șantier naval din România și unul dintre cele mai mari șantiere navale din Europa, speră că se va ajunge rapid la un consens între cei doi acționari ai șantierului Naval Mangalia.
„În ultimii 4 ani am depus eforturi susținute pentru a câștiga cotă de piață pentru șantierul naval Mangalia, înfruntând doua mari crize globale, respectiv pandemia COVID-19, care a afectat industria navală în proporție de peste 70% și devastatorul război din Ucraina. De asemenea, in ultimii 4 ani, Grupul Damen a fost singurul investitor, finanțând șantierul, implementând know-how, păstrând forța de muncă și atrăgând clienți, sprijinind astfel în mod activ dezvoltarea șantierului nostru.
În calitate de reprezentanți al Directoratului companiei, vom continua să acționăm în interesul șantierului. Obiectivele noastre ca si Directorat rămân neschimbate, respectiv:
1. Să livrăm clienților noștri produse de înaltă calitate, așa cum am livrat în ultimii 4 ani pe piețele naționale si internaționale: ca exemplu, am livrat cea mai mare navă de extracție a diamantelor din lume, suntem in curs de livrare a 2 structuri topside-uri pentru piața eoliană offshore, am livrat spărgătoare de gheață, tankere fluviale, feriboturi cu combustibil dual, barje, docuri plutitoare, precum si reparații la nave militare, etc.
2. Atragerea de noi comenzi și piețe pentru șantierul naval din Mangalia, acesta fiind unul dintre cele mai competitive și mai mari șantiere navale din România și din Europa. Datorita caracteristicilor sale, șantierul acesta poate deveni un actor major pe piața energiei eoliene offshore, care in prezent este evaluata la 200 de miliarde de EURO. Acest lucru putea fi realizat cu ajutorul si expertiza Grupului Damen.
3. Asigurarea continuității activității pentru colegii noștri, toți angajați ai șantierului nostru. Întotdeauna ne-am tratat forța de muncă cu atenția cuvenită, plătind întotdeauna la timp salariile, impozitele și toate celelalte beneficii, pe care le-am considerat ca fiind cea mai importantă prioritate a șantierului. În ultimii 4 ani am plătit salarii, impozite și costuri asimilate în valoare de peste 185 de milioane de euro.
4. Asigurarea continuității activității șantierului naval în economia regională. Șantierul este imperativ necesar pentru Mangalia si Constanta, pentru Dobrogea, dar mai ales pentru Romania“ – a mai menționat Liana Constantin.
„Ca urmare a modificării cadrului legal, prin adoptarea Legii 187/2023, noi Directoratul suntem în curs de a evalua impactul asupra activității șantierului nostru. Precizăm faptul că vom face tot ce ne stă în putință, că vom acționa in consecință și în măsura posibilităților oferite de noul cadru legal, pentru a asigura continuitatea activității în șantier, pentru angajații noștri, clienții noștri, colaboratorii noștri și pentru autoritățile fiscale din România, ca mare contribuitor.
În calitate de reprezentanți ai Directoratului celei mai mari entități de construcții navale din România și una dintre cele mai mari din Europa, care avem responsabilitatea a peste 1.500 de angajați și peste 600 de subcontractori, având in derulare contracte cu clienții de prestigiu, solicităm acționarilor noștri, statul român și Damen Holding, să identifice rapid o soluție care să permită continuarea acestui proiect de relansare si dezvoltare a șantierului, ca un jucător strategic in industria navala națională, europeana si internațională“ – a mai adăugat Liana Constantin.
„În perioada următoare vom convoca Adunarea Generală a Asociaților. (…) Este o situație fără precedent cea în care ne aflăm. Suntem motivați să asigurăm continuitatea activității șantierului. Noi dorim să evităm expunerea de riscuri a șantierului. Damen a susținut relansarea șantierului în piața internațională. (…) Sunt peste 1500 de angajați și peste 600 de subcontractori în Șantierul Naval Mangalia. Damen nu pleacă din România! Damen dorește sa găsească cea mai buna soluție pentru a rămâne în Mangalia. Mangalia merită o șansă pentru viitor! “ – a mai precizat Liana Constantin – Director Corporate Affairs.

Liana Constantin, Director Corporate Affairs:

  • Am depus eforturi pentru a câștiga cotă de piață, în timpul a două crize majore, pandemia COVID-19 și războiul din Ucraina.
  • Damen a fost singurul investitor în companie, păstrând forța de muncă, aducând proiecte.
  • Vom continua să acționăm, primul obiectiv e să livrăm produse de înaltă calitate, atragerea de noi comenzi pentru șantierul din Mangalia. Compania poate deveni actor major în piața energiei off shore. Al treilea obiectiv al directoratului: asigurarea continuității muncii echipei. Alt obiectiv: asigurarea continuității activității șantierului naval în economia regională.
  • Ca urmare a modificării cadrului legal, noi, directoratul, suntem în curs de clarificare a efectelor și a impactului asupra șantierului. Vom acționa în noul cadru legal pentru a asigura continuitatea șantierului.
  • Solicităm acționarilor, statul român și Damen, să identifice soluții pentru relansarea proiectului.
  • Ca directorat, dorim să asigurăm continuitatatea activității șantierului, prin atragerea de comenzi noi, am decis dezvoltarea unei echipe de vânzări. Dorim ca problematica dintre cei doi acționari să fie rezolvată în cel mai scurt timp posibil.
  • Vom convoca AGA în care convocăm ambii acționari pentru a discuta strategia în perioada imediat următoare.
  • Despre implicarea Damen: În 2018, când a fost preluat, era un șantier fără comenzi, cu situații financiare negative, trebuia relansat pe cu totul altă piață. Damen a susținut relansarea șantierului.
  • Damen nu pleacă din România. Damen are șantierul de la Mangalia și Galați. Damen dorește cea mai bună soluție pentru activitatea șantierului Damen Mangalia.
  • Damen Shipyards Magalia nu are datorii la stat.

Acordul de asociere dintre Damen și Statul Român cu privire la Șantierul Naval Mangalia a fost anulat! Decizia a fost făcută publică de reprezentanții Damen printr-un comunicat de presă.

La scurt timp de la anunțarea acestei decizii, directoratul Șantierului Naval Mangalia a anunțat că, în calitate de reprezentanți al Directoratului companiei, vor continua să acționeze în interesul șantierului.
„Precizăm faptul că vom face tot ce ne stă în putință, că vom acționa in consecință și în măsura posibilităților oferite de noul cadru legal, pentru a asigura continuitatea activității în șantier, pentru angajații noștri, clienții noștri, colaboratorii noștri și pentru autoritățile fiscale din România, ca mare contribuitor“ – a declarat Liana Constantin, Director Corporate Affairs, în cadrul unei conferințe de presă.
De asemenea, vestea anunțată de Damen a luat prin surporindere și angajații care speră ca acționarii să găsească o soluție pentru continuitatea acestui șantier.

„E prea devreme, deocamdată, să concluzionez care sunt temerile salariaților. Probabil că majoritatea dintre ai a aflat despre această știre de ultimă oră. Evident că pot exista anumite motive de îngrijorare privind continuitatea acestei societăți, însă la ora 9.00 în cursul acestei dimineți am avut o ședință cu directoratul și ne-au comunicat că activitatea societății va continua, că vor aduce noi proiecte și vom avea de lucru în continuare, iar problemele acționarilor sunt ale acționarilor. Noi, ca și salariați trebuie, să ne concentrăm pe desfășurarea activității. Evident că o astfel de decizie poate perturba inclusive relațiile cu clienții și reprezintă un șoc. Este un șoc pentru noi toți pentru că pentru mulți dintre noi a venit pe neașteptate, nu este ceva ce am fi putut anticipa. Cred că reprezentanții statului român, ca acționar majoritar și acționarii Damen, ca acționar minoritar, dacă vor renegocia acel contract de asociere, pot găsi soluții pentru continuitatea acestui șantier cu cei doi parteneri de afaceri“ – a precizat Laurențiu Gobeajă, președintele Sindicatului Liber Navalistul. (ziuaconstanta.ro).


Mangalia News, 04.08.2023. (revista presei).piese-auto-mangalia.ro

libris.ro%20
libris.ro%20


Leave a Reply