Ceramica autentică românească din renumitele centre de olărit Cucuteni, Marginea, Horezu, Săcel, Baia Sprie [FOTO-VIDEO]

0
1049
Ceramica, de la inceputurile ei in spatiul romanesc, s-a manifestat nu numai ca un mestesug menit sa raspunda unor necesitati (obtinerea vaselor de lut, utilizate in traiul de zi cu zi), ci si ca o arta, parte a unei civilizatii foarte vechi, prin care, dimensiunii utilitare, i s-a asociat un simt estetic deosebit. Din perioada neolitica (cu 5000-6000 de ani in urma) si pana astazi, olaritul a fost o ocupatie constantă, dezvoltandu-se, de-a lungul timpului, o cultura a ceramicii, cu elemente specifice, legate de forma, culori, motive decorative, in functie de zone si de destinatia obiectelor: vase ritualice (consacrate sarbatorilor religioase sau evenimentelor importante din viata – nunta, nastere, inmormantare), vase de decor pentru gospodaria taraneasca, vase folosite in scopuri practice – urcioare, strachini, cani, oale, sfesnice, jucarii etc, instrumente muzicale (ocarine, fluiere), componente arhitectonice s.a.m.d.
In secolele al IV-lea – al III-lea i.Hr., ceramica dacică impune alte elemente de originalitate in decor, cum ar fi crucea celtica, inscrisa in cerc, fapt explicabil, daca avem in vedere ca, in acea perioada, celtii sunt cei care aduc, in Dacia, roata folosita in olarit. Aceasta roata, cum se poate vedea si astazi, este formata din doua discuri plasate pe un ax, cel de sus avand un diametru mai mic decat cel de jos. Pe cel de sus se asaza lutul framantat, iar miscarea de rotatie este data de discul cel mare, impins cu piciorul.
Ceramica de Cucuteni (localitate din apropierea Iasului) este una dintre cele mai vechi de pe teritoriul romanesc (anterioara, de exemplu, celei a Egiptului antic), apreciata de specialisti ca fiind unicat in cultura europeana. Prezinta unele similitudini cu ceramica neolitica din China, cea din urma aparand insa cu aproximativ o mie de ani mai tarziu. Ceramica de Cucuteni se individualizeaza prin motivele colorate in albastru si rosu, pe fond alb, reprezentand, mai ales, spirale, triunghiuri si alte forme geometrice. Statuetele antropomorfe (feminine) din ceramica ar putea fi un argument in favoarea existentei unui cult al Zeitei-Mama, careia i se inchina aceasta populatie apartinand culturii Cucuteni. […]

Continuarea, aici: Ceramica traditionala romaneasca – o arta veche de mii de ani.
Vizitați și: Ceramica autentică românească din zonele cu tradiție ale țării, iar site-ul Învie Tradiția susține și încurajează meșteșugurile vechi de secole, născute la sat, care fac parte din bogățiile și patrimoniul cultural al României. Produsele expuse aici sunt achiziționate direct de la meșteșugarii locali, la prețuri corecte, oferindu-le acestora o zonă nouă de desfacere.
Vă invităm să comandați obiectele de artizanat preferate și de pe Artizanescu.ro – https://www.artizanescu.ro, magazin online care respectă tradițiile românești!



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply